iPon Hírek

Ismét frissült az iOS 11, megérkezett az ötödik béta kiadás

Dátum | 2017. 08. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az iOS 11 bétái meglehetősen sűrűn követik egymást, és az Apple minden kiadásban alakít egy kicsit a rendszer több pontján is. Immáron az ötödik béta érkezéséről számolhatunk be, ami a hibajavításokon túl egészen sok olyan módosításon esett át, ami a grafikus felületet érinti, és a képességek terén is akad változás. Kezdjük az iOS 11 friss bétájának bemutatását egy hiányzóval, az Üzenetek az iCloudban funkcióval. Az Apple valamilyen oknál fogva ezt a hasznos lehetőséget eltávolította az ötödik béta kiadásból. Indoklás híján kénytelenek vagyunk arra gondolni, hogy elég komoly hibát fedezhettek fel a fejlesztők a rendszerben a funkció kapcsán, az sem kizárt, hogy biztonsági hiányosság áll a háttérben. Ez a képesség minden bizonnyal a soron következő béták valamelyikével vissza fog kerülni az iOS 11-be, de most hiába keresik majd a felhasználók. Menteni persze enélkül is lehet az üzeneteket online tárhelyre, csak átmenetileg erre a biztonsági mentést kell használni.
Az Apple szakemberei számos módosítást végrehajtottak a felhasználói felületen. Változtak például gyári menük és alkalmazások ikonjai, máshogy néz ki a kamera és a beállítások ikonja is, mindkét esetben karakteresebb, kontrasztosabb grafikát rajzoltak a dizájnerek. Az iOS kínál képernyőrögzítési lehetőséget, ami nem új dolog, az viszont változott, hogy az indikátorsáv nem kék, hanem sokkal megszokottabb piros színű lesz a felvételek közben.
A Vezérlőközpontban megváltozott a Zenelejátszó applikáció, az új elem már egy pulzáló grafikával is meg van toldva, ami azt jelzi, hogy a készülék közelében külső zenei egység található, gondolunk itt például egy AirPodra, valamilyen vezeték nélküli hangszóróra vagy AirPlay támogatást nyújtó szerkezetre. Mikor az ember megérinti az animált piktogramot, akkor feljön egy lista az elérhető közeli forrásokról, ahol bármit gyorsan ki lehet választani. Ennek köszönhetően már sokkal könnyebben lehet használni az AirPlayt vagy akármilyen külső eszközt.
Az iOS 11 mostani bétájában opcionálisan meg lehet osztani különböző egészségügyi adatokat az Apple-lel. A vállalat ezeknek a segítségével javíthat a Health & Activity szolgáltatás működésén, minőségén, megbízhatóságán. Még egyszer elmondjuk itt, hogy nem kötelező jellegű, csak lehetőség van rá engedélyezni ezt. A kamerát illetően több kisebb változást is megfigyelhetnek majd az emberek az ötödik bétában, a portrék készítésére kihegyezett mód kiegészült, és a segédrácsos felület használatán is változtatott az Apple. Érdekesség, hogy az iPadek esetében bevetésre került egy bemutató felület, ami elmagyarázza majd a friss felhasználóknak az új feladatkezelő működését. És a telepítést követően az első bejövő FaceTime hívás is tartogat majd meglepetést, ugyanis a vállalat lecserélte ennél a szolgáltatásnál a megszokott csengőhangot.
Az iOS 11 béta 5 elérthető minden támogatott készülékre, kezdve az iPhone 5s-től, az iPad Airtől és az iPad mini 2 kiadástól, valamint az iPod Touch hatodik generációjától. Akik már feltelepítették a korábbi béták valamelyikét, azok OTA is elérhetik ezt a friss kiadást minden további nélkül. Ez a kiadás a regisztrált fejlesztőknek szól, a publikus bétából a negyedik kiadásból érkezhet a napokban. Zárásul azt még el kell mondanunk, hogy elsődlegesen használt készülékre továbbra sem érdemes feltenni az előzetest, mert nem várt hibák léphetnek fel, ezek pedig kellemetlenséget okozhatnak a felhasználóknak, így az iOS 11 aktuális bétáját is másodlagos eszközön érdemes kipróbálni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!