iPon Hírek

Ismét frissült az iOS, megjelent a 9.1

Dátum | 2015. 10. 26.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Apple máris megejtette a szeptemberben rajthoz állított iOS 9 első nagyobb frissítését. Ez a rendszerkiadás újdonságokat, hibajavításokat és biztonsági foltokat egyaránt tartalmaz, éppen ezért mindenkinek ajánlott minél hamarabb átállni rá.
Az iOS 9 esetében az Apple nagyon sok figyelmet fordít a különböző hangulatjelekre, ikonkészletekre, és ezúttal is rengeteg új emojikarakter bukkant fel. A hivatalos közlemény szerint több mint 150 új grafikával lehet számolni, és ehhez jön még az, hogy ettől kezdve teljesen támogatottak az Unicode 7.0 és Unicode 8.0 szabványú emojik is. Új háttérképeket is hozott a frissítés, ezeken jobbára bolygók fedezhetőek fel. A billentyűzeten is van kisebb változás, a Shiftet és a Caps Lockot például jobban látni, ha aktív. Némileg finomítottak a Live Photos működésén a szakemberek. Eddig hajlamos volt arra, hogy az eszköz mozgatáskor is rögzítette a képet, mostantól azonban megfontoltabban dolgozik.
A frissítést követően stabilabb lesz az egész rendszer annak köszönhetően, hogy az Apple szakemberei több ponton is sokat dolgoztak a megbízhatóságon. Korábban előfordulhattak problémák a CarPlay szolgáltatásban, a zenei alkalmazásban, a Fotókban, de még a kereső és a Safari is küzdött stabilitási gondokkal. Remélhetőleg ezek a dolgok mostantól gondtalanul fognak üzemelni. Ismert probléma volt, és most javította az Apple, hogy a naptár néha nemes egyszerűséggel nem reagált onnantól, hogy hónap nézetre váltott benne a felhasználó. Néha jól esik egy kis kikapcsolódás, kivéve akkor, ha még a Game Center működése is hibába ütközik. És bizony elég sűrűn előfordult ez mostanáig néhány eszköztulajdonosnál, de most úgy tűnik, hogy ennek a problémának is búcsút lehet inteni.
Esetenként a grafikus felület is képes volt meglepetéseket okozni a felhasználók számára. Az Apple az iOS 9.1-nél javította azt a hibát, melynek „hála” egy-egy program tartalma felnagyítva rajzolódott ki a megjelenítőn, ezzel nem kis bosszúságot okozva. A hangüzeneteknél sem volt minden rendben, ugyanis ezek lejátszását követően néha egy megmagyarázhatatlan szürke sáv maradhatott az üzenetek törzsében. Elejét vették a programozók annak a hibának is, hogy a POP-levélfiókoknál helytelenül jelent meg az olvasatlan levelek száma. És szintén a levelezéshez köthető, hogy már gondtalanul el lehet távolítani bármelyik kontaktot az új üzenetekből. A Mail keresési találataival sem volt minden rendben az eddigi kiadásoknál, ugyanis az iOS 9.1 előtt volt olyan, hogy nem minden találat jelent meg, hiába volt jól megadva minden keresési szempont. Az üzeneteknél egyébként már ki lehet kapcsolni a személyek képeit, ez pedig egy tisztább felületet eredményez.
Sajnos akadtak komolyabb gondok is az iOS 9-ben, mint például az a hiba, ami aktiválási gondokkal járt néhány szolgáltató esetében. Az Apple közleménye szerint ezt is sikerült orvosolni az iOS 9.1 esetében. Továbbá az is eléggé kellemetlen lehetett, de már szintén megoldódott, hogy egyesek nem tudták néhányán alkalmazásukat frissíteni az App Store-on keresztül. Szerencsére a sebességre is érezhetően jó hatással lesz az iOS 9.1, legalábbis a cupertinóiak elmondása alapján. Ha minden igaz, akkor az újdonság telepítését követően az alkalmazásváltó felület használatakor általánosan jobb teljesítményt nyújtanak majd a készülékek. Végül fontos még kiemelni azt is, hogy sebezhetőségekre is gyógyírt jelent az iOS 9.1, de ezeket nem részletezte még az Apple. Az iOS 9.1 megjelenését hosszú bétatesztelés előzte meg, így remélhetőleg már kevesebb probléma lesz vele, mint a főverzióval akadt, és nem kell heteken belül megint több frissítésre számítani. A szoftvercsomag most is eltérő méretű a különböző termékek esetében, például az iPhone 6s-nél 240 MB-ról beszélhetünk. A meglehetősen nagy mérete miatt érdemes stabil hálózatot keresni a frissítéshez, OTA fog felbukkanni az érintett szerkezeten. Természetesen az iOS 9.1 támogat minden eszközt, amire az iOS 9 elkészült.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. csabi02
2015.10.26. 11:04
ha valaki esetleg próbálta i6-on és jó az jelezze,köszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. axe
2015.10.26. 11:19
i6+ 9.0-vall sem volt gond ezzel sincs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Stark
2015.10.26. 12:00
Nálam 5S-en gyorsabb, mint a 9.0.2 volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. user12
2015.10.27. 00:44
Ezeket az i -ket az elkényeztetett kis gazdag köcs*g*k veszik. Azt ugye tudja mindenki. Meg nem éri az árát egyik termék sem. Akkor már inkább Linux, elvégre i -ék is onnan lopnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. realman user1...
2015.10.27. 05:52
És a majdnem annyiba kerülő csamcsungot ami 1 hónap útán használhatatlanúl belassúl ki veszi?
Én csoró vagyok de akkor az a menő? Azért,mert gazdag valaki miért köcsök? Lehet okossabb nem? Kocsma helyett dolgozik tanúl.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Phantomstr... user1...
2015.10.27. 07:53
Az Apple-nek megvan az a rajongói törzsbázisa, aki tényleg nagyon gáz és egyszerűen benyalta a marketinget, megveszi, mert presztízse van, sokszor minden utánanézés nélkül. Olyannal is találkoztam már, aki kiadta érte a 200+ ezer forintot, aztán azt sem tudta, hogy itunes-on keresztül szinkronizálva kell zenét rátenni.

De ez a kisebbség. Rengeteg mérnököt ismerek évtizedes ipari gyakorlattal, akik meg tudnának építeni maguknak egy használható telefont és megírni hozzá egy használható szoftvert, és mégis iphone-t használnak. Mert működik és mert megbízható. Persze, vannak hibák és a konkurencia tesz róla, hogy jóval nagyobb legyen a füstje, mint a lángja, de a telefonok nem lassulnak be hosszú ideig támogatja a gyártó (a 4S-t és Pad2-t már 4 éve, fele ilyen idős droidosokra is talán rootolva tudsz rábűvészkedni frissebb OS-t, hogy aztán szörnyet haljon a hardverigénytől) és nem tolják le a bugyit 1,5-2 év után. A tapasztalatom másik fele pedig az, hogy az androidos közösségben felülreprezentáltak az önelégült, arrogáns seggfejek, akik létezni nem bírnak anélkül, hogy ne rúgjanak bele minden adandó alkalommal az apple-be és/vagy felhasználóiba (magadra ismertél?). Bizonyára ez is csak a kisebbség, de amíg az apple fanboyok megvannak a maguk kis világában, ahonnan nem nagyon mozdulnak ki, a droidosoknak tele kell szemetelni minden egyes fórumot, hírportált és imageboardot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.10.27. 10:25
user12 Ez aztán értelmes hozzászólás volt.
Sem elkényeztetett, sem köcsög nem vagyok, gazdag meg végképp nem, mégis van pár almás kütyüm, akkor most mi van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster user1...
2015.10.28. 03:04
Nem tartom magamat gazdagnak, elkényeztetettnek meg... ok nem vagyok spórlós típus, de nincs autóm, se saját lakásom, de van egy MacBook Pro 2011Late -m és egy iPhone 5S -m, egy 4K -s TV -m és szarok azokra akik azért mert ezt nem engedhetik meg maguknak fikázzák az Applet. Mérnökként azért döntöttem az Apple mellett, mert nem akartam tovább harcolni a windózal, az Androiddal meg végképp semmi kedvem mikor a jávás fostalicska helyett kaphatok egy natív oprendszert is, amire 4-5!!!! év támogatás jár! 4 évente cserélem az iPhone -mat, nem évente. Azért fejlesztek iOS -re és MAC -re, mert a felhasználó egyszerűen csak elindítja a termékemet és működik! Érted... Nincs vele baxakvás, nincs heti rootolás és anyámkínja, egyszerűen csak elindítja és működik. Na jó ez neked biztosan hülyén hangzik, ugorj be egy Apple Storeba és nézd meg személyesen.
A Microsoft Office 2016 OSX -n jobb mint Windózon, a Photoshop úgyszintén. Kezeltél már gesztusvezérelt oprendszert életedben, vagy ráb@szod az árcédulára elvből, hogy szar?

Nem utolsó sorban Nem LINUX hanem UNIX ahogyan a LINUX is, ezt is elcseszted.

Kérdés?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!