iPon Hírek

Ismét lecsap a(z Al-Ka)RIAA

Dátum | 2008. 12. 19.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

A rettegett terrorszervezetnek ezúttal a Motown Records, a Universal Music Group és a BMG nevű sejtjei kezdték megszokott módszerükkel megfélemlíteni áldozataikat - jelen esetben a dél-kaliforniai USC egyetem hallgatóinak egy válogatott csoportját.

A vád a szokásos - illegális zenefájl-megosztás -, és a fenyegetés is: nagy összegű ($4.000-$4.500) "peren kívüli megegyezés", vagy pedig név szerint is a Los Angeles-i szövetségi bíróság elé fognak kerülni a jelenleg is (egyelőre névtelenül) zajló szerzői jogsértési perben.

A USC persze csak egy a sok közül; előttük már az UCLA, az UC San Diego, az UC Davis és a Loyola Marymount hallgatói is sorra lettek véve. Ami azonban a dologban igazán érdekes, az az, hogy a RIAA miként is használta fel a hallgatók adatait: az előző ügyek bíróitól eltérően Manuel L. Real bíró most úgy határozott, hogy az USC-ügy felperesei kizárólag "nem-pénzalapú" megegyezésre használhatják fel az egyetemtől kikövetelt hallgatói adatokat. A RIAA azonban ezt a határozatot láthatólag elengedte a füle mellett.

Persze az összegeket tekintve a jelenlegi ügyben érintett hallgatók még így is "jól jártak", mivel tőlük "csak" $4.000-$4.500-os összegeket kértek számon; korábban ennél sokkal magasabb tételek is előfordultak. Mi több, a hallgatói adatok átadási kényszere miatt az egyetemek sem túl boldogok, mivel tartanak tőle, hogy ezzel megsértik a Családi Oktatási Jogokra és Magánjogra vonatkozó Rendeletet. Múlt héten ezért a Warner Music Group egy olyan áthidaló, önkéntes alapon felvállalható javaslatot terjesztett elő az egyetemek számára, amelynek keretében magát a hallgatói alaptandíjat kéne egy kicsit megemelniük egy "fájlmegosztási díjjal", és ezért cserébe már engedélyeznék a zenei fájlok megosztását az oktatási intézményekben.

Csak épp azt nem fejtette ki egyértelműen, hogy ezt csak az egyes intézmények berkein belül, a helyi hálózaton engedélyeznék-e, vagy a teljes netre kiterjedően. Utóbbi esetben egy méltányosan megállapított díj esetén még talán értelmesnek is lehetne nevezni a javaslatot, de előbbiben nem lenne túl sok értelme.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2008.12.19. 15:41
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.12.19. 19:28
...mikor lövik már le őket, kana...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!