iPon Hírek

Ismét rekord árbevételt könyvelt el az Intel

Dátum | 2011. 07. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Napvilágot látott az Intel legutóbbi negyedévének pénzügyi eredményeit taglaló jelentés, amely arról számol be, hogy a gyártó már zsinórban ötödször könyvelhet el rekord árbevételt, ami igen komoly teljesítmény.

A vállalat hivatalos közleménye szerint az elmúlt negyedév folyamán minden szegmensben kétszámjegyű növekedést sikerült elérni, ami már önmagában is nagy szó, de ha ehhez hozzátesszük, hogy a cég 13 milliárd dollárnyi teljes árbevételt könyvelhetett el, akkor fejet hajthatunk az eredmény előtt. Az említett teljes árbevételhez hárommilliárd dolláros profit társul, a részvényenkénti nyereség pedig 54 cent volt (GAAP - (Generally Accepted Accounting Principles) elven számolva). A fentiek alapján az előző év azonos időszakához képest 2,3 milliárd dollárral, azaz 21%-kal nőtt a gyártó teljes árbevétele, a profit pedig 67 millió dollárral lett több, mint egy évvel ezelőtt, ami 2%-os növekedésnek fogható fel. A részvényenkénti nyereség 3 centtel emelkedett, ez pedig 6%-os javulás (a táblázatban a GAAP rész).


A vállalat egyes részlegei szintén jól teljesítettek, de ez a fentiek alapján már egyáltalán nem meglepő. A PC Client Group 11%-os, a Data Center Group pedig 15%-os növekedést ért el éves szinten. A beágyazott rendszerekért és a kommunikációs megoldásokért felelő csoport 25%-os növekedést ért el.

Az Intel Atom processzorok és a hozzájuk tartozó lapkakészletek viszont egyre kevesebb bevételt termelnek: az előző évhez képest az elmúlt negyedévben csak 352 millió dollár folyt be az eladásokból, ami éves szinten 15%-os csökkenés.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

30. uristen
2011.07.21. 20:37
Kicsit hosszura sikeredett a cim nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. _DiEGO_
2011.07.21. 22:05
A zintel bestiális újabb rekordja , a legtöbb rekord bejelentéssel rekord gyorsan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. -Melkor-
2011.07.21. 22:32
Azért elgondolkodtató, hogy miközben az EU-ban tombol a válság, a nagy multik (Apple, Google, Intel) rekord negyedéves bevételt produkálnak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. A0X
2011.07.21. 22:42
az EU 1 múzeum kriptákkal és sok múmiával....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. MaximumGam...
2011.07.21. 22:53
-Melkor- : ez igaz, de a nagy cégek legtöbbje Intelt vásárol Most szerinted azokat hol érdekli a válság? Euro milliárdokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. ThePoweR
2011.07.21. 23:33
Az EU arra jó hogy már ne csak a saját országukból hanem más országokból is tudjanak lopni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. jozsefm
2011.07.22. 07:49
Ezeket a számokat nem elsősorban az EU tagországokban realizálták,... sőt.
Az igazi bumm az Ázsiai régióban volt a korábbi gazdasági hirek szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Cris99
2011.07.22. 11:06
Szandival nagyot szakítottak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. berner
2011.07.22. 12:24
Igen, az AMFOSDÉ Llano, igen alkotott, tényleg van létjogosultsága... igeeeeeeen és tényleg van... és igen a számok is ezt mutatják. Igen mehet az ugatás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. jozsefm berne...
2011.07.22. 12:32
Kétlem hogy értenéd és felfognád,de hátha:

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Dragon3k
2011.07.22. 13:17
berner: Llanot szinte még kapni se lehet, így eléggé nagy hülyeség amit írtál Majd a következő negyedévet kell nézni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. somakb
2011.07.22. 14:05
AMD Q2-je, 5% árbevétel visszaesés 1 évvel ezelőtthöz képest, 2% az előző negyedévhez képest, és veszteséges lett a vga üzletág... ez így elég gáz. Nőtt az x86 piac, az intel 22%-os árbevétel növekedést ért el, az amdnek meg csökkent, azaz képtelen a piaccal együtt nőni, amit az Intel legyalul... hol a Brazos? Mit segített? Sajnos semmit... most majd a Llano lesz a remény, ha az sem váltja meg a világot, akkor a Bull lesz a remény, nonstop csak a reménykedés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. yeezs
2011.07.22. 14:32
Büszke vagyok rá, hogy én is tömtem néhány ezrest intel bácsi igen mély zsebébe, ennek örömére le is keverek magamnak egy szép nagy sallert. (bárcsak szandit is megkérhetném rá, de bszik kimozdulni a házból.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. sanyix
2011.07.22. 14:36
@berner: bizony ezt mutatják szerencsétlen éjsötét együgyű trollocska
http://itcafe.hu/hir/csokkeno_bevetel_novekvo_profit_amd.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. sanyix
2011.07.22. 14:38
@somakb: ott a brazos, azért nőtt a profit. A profit a lényeg nem a bevétel. A bevétel azért csökken mert egyre kevesebben vesznek diszkrét vga-t... Na meg mert szerverpiacon még nincs ott a bulldozer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. somakb
2011.07.22. 14:49
sanyix: nem, a Brazos kevés, látszik. A VGA üzletág veszteségét mind a Brazos, Llano-nak kellene kitermelni, mivel hatalmas piacot vesztettek azzal, hogy az Inteles notebookokból az SB kisöpörte a belépőszintű diszkrét vga-kat (de az asztali konfigokból is). Az eladási számokból és az árbevételből meg látszik, hogy az emberek nem Brazos alapú notikat vettek, hanem elvannak az SB HD Graphicsával. És itt a lényeg, az AMD képtelen volt eddig a Brazossal a kieső vga üzletet kompenzálni. A noti szegmensben 83%-ban az intel van jelen, és rohadtul fáj az AMD-nek (NV-nek is), hogy a belépő vgaik kihullattak az Intel cpu-k mellől. A baj az, hogy a vásárlók, nem tódultak át az AMD felé, és nem az AMD igpvel rendelkező Brazos platformok lett a preferencia, hanem az Intel. Az meg, hogy AMD-n belül jól fogyott a Brazos, annak az az oka, hogy a gyártó partnerek mást már nem is rendeltek tőlük, az eddigi mobil AMD platformok nem kellettek nekik, mert eladhatatlanok az SB vel szemben (Athlon és Phenom mobilok), ezért is kerül gyakran a Brazos platform 15-ös notiba, mert a gyártóknak egyáltalán nem kell az eddigi Vision platform.

Továbbra is a tendeciát nézd: x86 piac növekedett, Intel árbevétele 22% al nőtt, eladásaik nőttek, AMD-nek csökkent, és alapvetően költségmegfogásokon jött a profit.

Mondhatod, azt hogy de jó, de hát pozitív, csak hogy látszik, hogy gőzerővel húz el melletet az Intel és még távolabbra kerülnek egymástól, noha mindkettő halad...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Heroes27
2011.07.22. 15:19
bernerrel ne foglalkozzatok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sanyix
2011.07.22. 15:19
Intel csak cpu-t gyárt videot nem, így nincs hatással a bevételeire és eladásaira a diszkrét gpu piac csökkenése...
Enélkül valszeg az amd cpu/apu eladásai is nőttek, ezért nől a profit.
Egyébként mindig is gőzerővel fog húzni el az intel eladásokban, mert ha az amd 2x olyan jót csinálna féláron mint az intel, akkor is az intelt vennék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sanyix
2011.07.22. 15:21
Mert ugye az amd "elég, lefagy, lassú, amúgy sem ismerem, nem volt még olyan, és a pentiumról azt mondják jó, meg biztos azért drágább az intel mert jobb"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. berner
2011.07.22. 15:57
Mikrobi bácsi. Értettem. Fiók némul, fórum telespamol...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. somakb
2011.07.22. 16:10
berner: te most az ördög f@szával akarsz kezet fogni ?

(ez a "Mikrobi bácsi" viszont komolyan mondam annyira aranyos, hogy nem lehet egyszerűen haragudni a bernerre, mivel valszeg csak egy neveletlen komisz kis kölök vörös hajjal, szeplőkkel, keresztben csíkos felsővel kantáros nadrágban kezében épp egy tologatós csattógós lepkével)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kapmar somak...
2011.07.22. 16:14
Én meg el is képzeltem, amit írtál!
Odatesz.

Már csak az elálló fülek hiányoztak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. uristen
2011.07.22. 23:41
Es az orrkarika.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm somak...
2011.07.23. 08:31
Ez mind igaz sajnos, az AMD pillanatnyi helyzetével kapcsolatban.Sőt azzal kell kiegészítenem ,hogy az extra profitot hozó szerverpiaci teljes hatalomátvétel után,most az eddig még viszonylag jobban menő asztali piacon is nyílt az olló.
Ráadásul az i3-as Sandy-val az eddig AMD szegmensnek számító olcsóbb kategóriában is aratnak,az Inteltől merőben szokatlan árazási gyakorlattal.No meg persze azzal ,hogy mára megfelelő menyiségben lehet kapni, amit se a Llano-rol se a Brazos-ról nem lehet (lehetett) elmondani, a Bulldozerról ne is beszéljünk, hiszen az idei év a rá való várakozással telt eleddig ,nem mintha ez az üzleti erdeményekben kimutathazó mértékü változást hozna, mivel a trendből világosan látszik hogy az OEM partnerek erre a platformra a szemüket se fogják rebbenteni IGP hiányában.
De az épített gépek kategóriájában is hátrányban lesz, mivel akiknek kell a CPU erő, de nem akarnak diszkrét VGA-t , azok számára csakis akkor lehet alternatíva ,ha egy belépő szintű VGA árával olcsóbban kaphatják meg mint az egyező kategóriás Sandyt.
Mára világos lett,hogy az a stratégia ami az ATI felvásárlásával indult,kellő mennyiségü tőke , és keménykezű, vezetés hiányában pont az ellenkező hatást váltotta ki mint amire az AMD számított.Hiába a meggyőző fölény a grafikus vezérlők terén, ha a müködőképes megoldás piacra dobásának késedelme okán az újdonság varázsáért járó extra profitot az Intel söperte be ugy az Atom mint most már elmondható a Sandy esetében is. Annak ellenére hogy mindkettő megmosolyogtató grafikai képességekkel bír,a marketing ( és a baksis) eladta, versenyképes konkurencia híján.
Ez mondjuk a Llano tömeg temelésének beindulásával az idei év hátralévő részében még változhat,várhatóan főleg a mobil platformon először,mert asztaliban én kicsit kevésnek találom CPU téren az i3-hoz képest.
Ebben az esetben is tetten érhető a pénzhiány okozta óvatosság, sem a CPU sem a GPU nem a fejlesztés alatti legújabb fejlesztésü technológiájuk, hanem a már meglévő, jól bevált, előző generációk összegyúrásából létrehozott APU, a végső cél egy közbenső fázisa,ami működik már és megmutatja a lehetőségeket,de nem merték bevállalni a bull arc.-át a CPU részhez,működőképes ,széles körben letesztelt modellen szerzett tapasztalat híján, és ugyanígy a grafikus rész is az előző generáció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csicsoblad...
2011.07.23. 13:43
Szerintem az egyik probléma, hogy rosszul mérik fel, hogy éppen mire lenne igény, ami a VGA fronton sem igazán jött be, korábban bukta volt (HD2xxx), aztán amióta az NV nem az asztali GPU-kra koncentrál, azóta partyban vannak. Összességében mostanában kellett visszatermelniük, amit akkor elbuktak. Ugyanez a Llano-val, ma több CPU kakaó kellene, és minimális VGA, csak hogy adjon képet, meg az OEM-eknek ne kelljen dedikáltat venni, ahogy a Sandy-ben, de úgy néz, hogy a jövőben valamikor az arányok az IGP felé elkezdenek majd eltolódni, így az AMD-nél most szívnak, hogy később előnybe kerüljenek, de ehelyett az intel megszedi magát most is, és közben felhozza az IGP-jét mire tényleg számítani fog a teljesítménye.
A másik probléma az idő, mire kigondolják, hogy netbook, addig az intel lepakol két generációnyi atomot, aztán ott van az IGP-t a prociba téma, ott is ugyanez.
Vagyis a lényegesebb dolgokban vagy késnek, vagy elsietik.
Mondjuk nyilván az sem lenne jó, ha ugyanazt csinálnák, mert akkor meg garantált lenne a 2. helyen kullogás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Heroes27 csics...
2011.07.23. 14:41
rosszul mérik fel mire van igény? dolgozik ott épp elegendő szakember ahhoz, hogy tudják, mit kell csinálni és kiadni, nem hiszem h ne tudnák. És most ez nem csak az AMD-re, mindenre igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp
2011.07.23. 20:09
Mikrobi: haveroméknak a számtekboltban van egy ősrégi chip kitéve, intel chip, amit az amd gyártott! Régen az amd "csak" bérgyártó volt, úgy tudom.

Más: szerintem az amd még mindig az ati felvásárlását nyögi, egyszerűen nem maradt pénze fejlesztésre, ugyanakkor az is lehet, hogy pont a vga piac húzta ki a slamasztikából, ki tudja...ez ilyen mi lett volna ha játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2011.07.24. 07:59
Pedig igy van:
"Az 1987-ben az Intel elnök-vezérigazgatójává kinevezett Andy Grove már korábban döntött arról, hogy a jövőben nem támaszkodik második forrásra: az Intel az x86-os processzorok egyedüli szállítója lesz. Mindezt azonban a Sanders csak akkor kezdte felismerni, amikor a 386-os processzorok sikerének köszönhetően az AMD által forgalmazott 286-os osztályú termékek értékesítéséből származó bevételek riasztó mértékben csökkenni kezdtek."

Bővebben,elég sok érdekes dolgot találsz benne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fank70
2011.07.25. 14:03
Utoljára talán a Barton procik idején volt pariba (nem árbevételre) az Intel és az AMD. Persze abban benne volt még az is, hogy az Nvidia szuper chipseteket gyártott a procik alá, ezekkel árban és teljesítményben sem igazán tudtak versenyezni az Inteles cuccok. Aztán jöttek a Core és Core2 procik... Szerintem azóta nincs igazi verseny köztük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2011.07.26. 16:24
Hiába nőtt a Microsoft profitja a várakozásokat megdöntve 30 százalékkal a cég negyedik pénzügyi negyedévében, az elemzők mégis vegyesnek tartják a szoftveróriás eredményét.
A cég zászlóshajója, a Windows ugyanis már két negyedév óta gyengébben szerepel − az üzleti ügyfelek és az Xbox azonban végül megmentették a Microsoft negyedévét.

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!