iPon Hírek

Ismét szállítják a hatos sorozatú Intel lapkakészleteket

Dátum | 2011. 02. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel legfrissebb közleménye szerint ismét megindult a hatos sorozatú lapkakészletek szállítása, ám mielőtt még sokan örülnének, hogy valami csoda következtében már készen is vannak a hibátlan PCH köré épülő alaplapok, gyorsan el is kell rontanunk az örömöt, ugyanis a hibás lapkakészletek szállítása indult meg. A gyártó állítása szerint csak olyan konfigurációk esetében válnak elérhetővé a hibás SATA 3 Gbps-os vezérlővel rendelkező alaplapok, amelyeket nem érint a probléma, mert a rendszer adattárolói nem a SATA 3 Gbps-os, hanem a két fehér SATA 6 Gbps-os portra csatlakoznak.


Ilyen konfigurációk lehetnek a noteszgépek és a kisméretű asztali számítógépek, amelyekben rendszerint csak egy optikai meghajtó és egy merevlemez vagy SSD meghajtó foglal helyet, így ezek gond nélkül üzemeltethetőek a két hibátlan SATA 6 Gbps-os portról. Ezzel a lépéssel az Intel veszteségei valamelyest csökkennek. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden szegmensben megindul a hibás lapkakészletek forgalmazása, azaz alaplapokat továbbra sem lehet majd külön vásárolni, csak a fent említett konfigurációkat.

A gyártó ezzel együtt azt is bejelentette, hogy megkezdte a hibamentes PCH chipek gyártását (B3-as revízió), amelyeknek szállítása a hónap vége helyett már a hónap közepétől megindulhat. Úgy tűnik, hogy a dolgok a vártnál jobban alakulnak, de hogy ez mennyiben befolyásolja az áprilisra meghirdetett csereakciót, azzal kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

40. Turai
2011.02.08. 12:41
"megkezdte a hibamentes PCH chipek gyártását (B3-as revízió), amelyeknek szállítása a hónap vége helyett már a hónap közepétől megindulhat. Úgy tűnik, hogy a dolgok a vártnál jobban alakulnak"

Vagy már jóval korábban tudtak a problémáról és felkészültek rá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. rrtt69
2011.02.08. 12:48
Remélem hamar kapható lesz a javított lap itt is, és végre megvehetem a vasamat.
Örülnék, ha nem lenne nagy sorban állás a gigabyte lapra, amit kinéztem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. bul07
2011.02.08. 12:48
a hibás termékek hasznosítják szép
szerintem ha nem írják rá a csomagolásra hogy hibás alaplapokkal szerelt termék akkor simán megtévesztik a vásárlókat
naivan azt hiszi hogy esetleg még bővítheti az általa megvásárolt terméket persze bővítheti csak nem garantálja senki hogy működni fog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. kinghaxor bul07
2011.02.08. 12:53
Simán elkezdheti árulni a hibásat is. Én azt csinálnám a helyükben, hogy a még el nem adott, de hibás készleten lévő lapokról lekapnám a sata 3 gbps-es portokat és eladnám jóval olcsóbban a maradék 2 db sata 6 gbps-es portokkal. Na persze más néven. Így a veszteségük is jóval kisebb lenne. És persze nem tudnál semmit sem a hibás portokra kötni mert nem lenne kivezetésük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. gezu1025
2011.02.08. 13:19
Az elkészültekről lekapni a rosz csatlakozókat drágább folyamat lenne mint kidobni az egészet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Ver_Pistik...
2011.02.08. 13:32
Ez szép.Köszönjük Intel.2 hónap múlva kiadja a friss csipes alaplapokat amiknek a fele sztem ugyan azok a lapok lesznek amiket most visszahivatott.Van rá egy söröm hogy 1 év garival kiadják vissza a rossz lapokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. kinghaxor gezu1...
2011.02.08. 13:45
Kidobni az egészet meg hatalmas pazarlás. Még akkor is, ha az újrahasznosítható részeket kiszelektálják a fennmaradó felesleges szemétből. De nem is muszáj leszedni. Így is el lehet adni oem gépekbe, esetleg olcsóbban a csomagoláson feltüntetve a hibát. Így is sokan megvennék. Sok embernek elég egy winyó és egy dvd író. Ahhoz meg elég a 2 jó 6-os sata csatlakozó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. gezu1025
2011.02.08. 14:08
kinghaxor

"így is el lehet adni oem gépekbe, esetleg olcsóbban a csomagoláson feltüntetve a hibát."

Ezt is fogja tenni az Intel.

"Így is sokan megvennék." Gyártási áron még én is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Dragon3k
2011.02.08. 15:16
Mit fog tenni az intel? Kártérítést kifizeti a gyártóknak a szar chipsetek miatt, ha azok közül valamelyik mégis eladásra kerül azt nem az intel intézi, hanem a gyártók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. tibaimp
2011.02.08. 17:05
Miért kell ezen kiakadni, mindenki a profitból él, ők is. Csak egy példa: az amd a 2 és 3 magos selejtes procikat adja el, és közkedvelt, mert olcsó, mégsem lázad senki, hogy gyártásilag selejtes procit árulnak.
ennyi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Ver_Pistik...
2011.02.08. 17:26
Azért az más tészta hogy gyárilag letesztelt 2 vagy 3 magos procit kapsz vagy egy olyan terméket amin valami nem jól működik.Csak egy példa a 4 magosból letiltott 2 magosra nem az van írva hogy 4 magos és csak 2 mag megy hanem hogy 2 magos.Ezeknél a lapoknál pedig nem az van írva hogy 2db használható sata csatlakozó hanem van rajta 6-8 darab és ezekből 2-t tudsz biztonsággal használni.Egészen más a történet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. jozsefm
2011.02.08. 17:49
az amd a 2 és 3 magos selejtes procikat adja el

2,vagy hárommagosként nem selejtes, hanem gyári garanciás!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. thedevelop...
2011.02.08. 18:45
A letiltott portokkal ezek a chip-ek is nyilván garanciálisak, mivel a többi részük hibátlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. PEPEKUL thede...
2011.02.08. 21:34
Persze, pontosan adnak rá egy év garit, slusz-pasz!
Aztán dobd a fenébe ha nincs mákod.
Eddig az 5 évet megadták a prociknak, lassan egyre kevesebbet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. jozsefm PEPEK...
2011.02.08. 21:38
Ezek szerint ők maguk se nagyon bíznak benne,hogy normális ideig lesz használható..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. thedevelop...
2011.02.08. 21:47
"Intel offers a three (3) year limited warranty to original purchasers of Intel boxed processors."

http://download.intel.com/support/processors/sb/english_3yr_warranty.pdf

Egyrészt, nem tudok róla, hogy processzorra valaha is adtak volna 5 év garanciát, másrészt a gyártók általában továbbra is 3 évet adnak, függetlenül attól, hogy az adott üzlet akitől vásárolod, mennyit ad rá (sok helyen 1 év). Ilyenkor vagy a boltnak, vagy a vásárlónak kell gondoskodnia arról, hogy a hibás példányt visszajuttassa a gyártóhoz.

Mivel a hibás termék nem CPU!, így a garanciális feltételeket az a gyártó határozza meg, aki felhasználja az Intel PCH-ját, jelen esetben tipikusan az alaplapgyártók. (ezt ugyebár elég nehéz lenne otthon cserélni).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. prohlep
2011.02.08. 22:03
"Ezzel a lépéssel az Intel veszteségei valamelyest csökkennek."

Ilyen lepes utan a biztonsag kedveert igyekszem kerulni az Intel termekeket.

Mert szerintetek lesz figyelmezteto matrica az ilyen reszlegesen hibas gepeke, hogy "megveheted, de ne legyel biztos abban, hogy a szokasos modon bovitheted"?

Sumakolas nem jo ajanlolevel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. newclear prohl...
2011.02.08. 23:39
Csak nehogy a végén tényleg tájékoztatva legyen róla a vevő, mert még kiderül, hogy a látatlanba "vádaskodás" sem jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. thedevelop...
2011.02.09. 00:05
"Ilyen konfigurációk lehetnek a noteszgépek és a kisméretű asztali számítógépek, amelyekben rendszerint csak egy optikai meghajtó és egy merevlemez vagy SSD meghajtó foglal helyet"

Ezen melyik rész nem világos? Igen, igazatok van, ha valaki szétbont egy ilyen gépet, majd a PCH megfelelő lábaira beköti a PCB-ről hiányzó alkatrészeket, illetve SATA csatlakozókat, majd rájuk csatlakoztat néhány plusz eszközt, akkor 3 év után valószínűleg x%-os sebességcsökkenést tapasztal majd ezeken az eszközökön.
Életszagú történet.

Inkább az lesz a jellemző, hogy ezek a vezérlők olcsóbbak lesznek, mint a javított verziók, és az OEM vásárlók (pl.: notebook gyártók) olcsóbban jutnak hozzá.

Valaki írta, hogy az AMD a 3 magos processzorai esetében is hasonló módon jár el, de megemlíthetném a Playstation 3 -ban lévő HIBÁS 6+1 magos IBM Cell processzorokat, amelyek eredetileg komoly server-ekbe szánt több magos CPU-k nem 100%-os verziói.

A különbség annyi, hogy jelen esetben nem derült ki a hiba a tesztelés alatt, mivel nem logikai hibáról van szó, hanem anyagelfáradásról.
A hibás termékeket a javított verzió megjelenése után minden gyártó visszahívja, és cseréli.
Ennek ellenére a már legyártott, de még fel nem használt chip-eket nem kell kidobni, mivel tökéletesen üzemelnek a hibás rész használata nélkül!

Ne legyünk már n00b-ok, a történet a profitról (jelen esetben az elmaradó hasznon minimalizálásáról) ÉS a vásárlók elégedettségéről szól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. newclear thede...
2011.02.09. 10:41
Gondolom te belsős forrásból tudod, hogy azokat le fogják róluk szedni?

Már ne haragudj de itt n00b-ozol egyes embereket, hogy így profit úgy profit, erre azzal jössz, hogy akár egy matrica rányomása helyett, ők inkább az összes alaplapról leszedik a SATA 3 Gbps-os csatlakozókat.

Te is gondolkodhatnál kicsit, mielőtt a "n00b"-okon számon kéred mi világos és mi nem. Arról már nem is beszélve, hogy már csak azért sem fogják leszedni őket, mert ahogy te mondtad "nem logikai hibáról van szó, hanem anyagelfáradásról", ezért ha egy konfigot valaki megvesz, utána attól még ráköthet ha mást nem is, egy optikai meghajtót és kész.

Nyilván én sem tudhatom, hogy lesz e matricázás, tájékoztatás (én erre tippelnék), de még mindig valószínűbbnek tartom, mint hogy leszedjék a csatlakozókat az összes hibás lapról amit konfigba raknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Balucsek newcl...
2011.02.09. 11:05
Már nem azért de kibeszélt kész alaplapokról? Az Intel a raktárában maradt hibás chipeket kezdi el újra kiküldeni ha jól értem a cikket. Innen már a lapgyártók dolga, hogy matricáznak vagy csak szimplán SATA2 nélküli lapokat csinálnak belőle...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Joachim21
2011.02.09. 11:33
De sok hamiskártyás van itt! Ebben a topicban, a link csak illusztráció.

Szövegértésből az emberek nagy része bukott, adjátok vissza az érettségit gyorsan. Milyen alaplapok, milyen egy év garancia, atya ég ... dühít a butaság ezen foka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. newclear Baluc...
2011.02.09. 11:39
És mi lesz a már kész, raktáron levő lapokkal? Nyilván nem az újakra gondoltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Joachim21 newcl...
2011.02.09. 11:42
Attól függ kinek a raktárán van. Ha a gyártóén, akkor chip lekerül, új chip rákerül vmikor márciusban. Ha kereskedelmi forgalomba került, visszamegy a gyártóhoz, és ugyanez. Ha felhasználóhoz került, akkor visszamegy a kereskedőhöz, onnan a gyártóhoz, és leselejtezik. Aki fizet az meg az intel, nem véletlen 700-1000 millió USD kiadással számolnak, ebben benne van a PCB-k, a munkaidő, ....stb. minden szarnak a költsége, maga a chipek cseréje 300millió körüli költséggel bír a hírek szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. newclear Joach...
2011.02.09. 12:08
Én spec. arra gondoltam, hogy nem feltétlen az összes lap lesz visszaküldve, hanem egy részén simán feltüntetik a hibát és x%-kal olcsóbban adják. Ezekre értettem, hogy nem hiszem, hogy leszednék róluk, egyszerűbb egy matrica. Márpedig ami konfigba kerül hibás lap, az szerintem nem csak a majd most hibás chip-pel legyártottak lesznek, hanem már előtte gyártottak is amik még nem kerültek ki forgalomba, legalábbis egy részük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. razorlight
2011.02.09. 12:33
Ahogy korában is leírtak, ez olyan laptopokba és OEM konfigurációkba kerül majd amelyekre a SATA 3 portokra kötik majd a meghajtókat. Ha a SATA 2 rajta is marad azt a többség úgyse fogja használni a célközönség miatt (persze kivetélek mindig vannak).
Az, hogy valaki majd a SATA 2-re akar rákötni meghajtókat, az már az ö felelősege, ugyanúgy amikor bekapcsolják a letiltott magokat. Lehet, hogy nem jön elő a hiba "soha", de lehet, hogy pár hét után fura dolgokat kezd művelni.
Persze az ilyen gyártóknak fel kell tüntetni legalább azt, hogy ebben a termékben csak SATA 3 egység van.

Azon meg mindig mosolygok, hogy kijön egy hír egy adott témából sokan egyből tényként kezelik az ott leírtakat.
Mintha már a megjelenés előtt használtak volna ilyen meg olyan dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. berner
2011.02.09. 12:49
Olyan sok ostoba ember van itt hogy némelyiket ütni, meg lelőni kéne...

Amikor a tetű gyártójuk kiadta a selejt hibás cpu-nak csúfolt taknyait amire még rendszert sem lehetett telepíteni mert olyan szar volt az nem volt baj... Főleg, hogy visszavásárlási gart sem vállalt a trágyája rá. Most meg hogy egy kis sebességcsökkenés lehet esetlegesen, nem biztos, 3 tetves év után az VÁÁÁ mekkora őrületes hiba. Akkora ostoba némelyik ember hogy azt már mutogatni kellene. Semmi gond, ennek ellenére is nőni fog a piaci részesedés, és a bevétel is, akár tetszik akár nem. Az meg hogy a cpu piacon kiüti a "konkurenciának" csúfolt társakat lassan de biztosan bekövetkezik.

Lehet ugatni, ugyanis amit leírtam az a nyers tény és igazság. Az igazság meg sajnos sokaknak nem tetszik....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Joachim21 berne...
2011.02.09. 12:59
Te csak ugatni jöttél ide, minek a körítés, inkább keress egy célpontot, és írd le mekkora egy seggfej! Nem egyszerűbb? NEm az számít h ki csinálta, meg mikor, hanem h legyen a fogyasztó kártalanítva. Ha meg nem ér kár, akkor is felesleges hájpolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Csaber berne...
2011.02.09. 13:16
" Akkora ostoba némelyik ember hogy azt már mutogatni kellene " igazad van téged meglátogatnálak az állatkertbe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Ipadnak
2011.02.09. 13:45
Csaber sokkal okosabb te sem vagy a buta, magyartalan szövegeddel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kinghaxor
2011.02.09. 14:05
Mi lenne, ha inkább a témánál maradnátok egymás minősítése helyett?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. newclear kingh...
2011.02.09. 14:16
Díjazom az ötletet, de szerintem hagyjuk inkább berner-re, majd ő igazságot szolgáltat és akkor a sok ostoba ember elbújik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. vdave
2011.02.09. 15:41
Egyébként itt az ipon-nál mikor lehet majd újra kapni 1155-ös lapot? Engem nem különösen izgat 2 rossz SATA port, de nincs kedvem 2-3 hónapot várni, mire a javított lapok ideérnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. thedevelop...
2011.02.09. 16:05
Összefoglalva: A hibás chip-el szerelt alaplapokat a javított verziók megjelenését követően a forgalmazók ki fogják cserélni hibátlanra.

A már legyártott, de még be nem épített vezérlőket továbbra is szállítják a gyártóknak, akik csak olyan lapra építik be azokat, amelyeken fizikailag nem lehet majd kihasználni a chip-ek hibás részeit, tehát be sem forrasztják a csatlakozókat.

A visszahívott alaplapokat a gyártók nagy valószínűséggel javítják oly módon, hogy leforrasztják róluk a hibás vezérlőre kötött SATA csatlakozókat. (Nem pedig a több száz lábú SMD tokozású PCH chip-et fogják forrasztgatni..), majd ismét beépítik olyan rendszerekbe, ahol nincs szükség sok SATA vezérlőre.

Ja, és nem értem miért vagytok leragadva a matricáknál. Valószínűleg még egy trial verziós Everest is meg tudja majd mondani, hogy milyen alaplapról van szó. Vagy akár az alaplap Rev. száma alapján is lehet majd tudni, hogy javított PCH-val szerelt PCB-ről van-e szó vagy sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. newclear thede...
2011.02.09. 16:39
Egy oknál fogva vagyok "leragadva" a matricáknál. Logikusabbnak tartom, hogy amiket konfigokba szánnak, és csak a 6 Gbps-os SATA portra csatlakoztatnak "gyárilag" meghajtókat, azokat matricával lássák el, vagy valami módon tájékoztassák a vásárlót, mintsem nekiálljanak mindről leszedni a 3 Gbps-os csatlakozókat, amik mellesleg szerintem egy ritkán használt optikai meghajtót még a hibahatáron túl is kiszolgálnak lassulás nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop...
2011.02.09. 17:37
Ezzel az lenne a probléma, hogy olyanok is vinnék vissza később garanciáztatni az alaplapokat, akik a matricák ellenére mégis csatlakoztattak hdd-ket a hibás port-okra. Ráadásul akkor semmi értelme nem lenne visszahívni a lapokat, mondhatnák a kedves vásárlóknak, hogy aki x és y dátum között vásárolt ilyen chip-el szerelt lapot, az nyomtasson magának egy matricát.

Ez olyan lenne, mintha pl. az AMD a hibás maggal rendelkező processzorait is hibátlanként adná el, azzal a matricával, hogy tiltsuk le mi a hibás magot, ha zavar, vagy inkább mondjuk meg az operációs rendszernek, hogy ne használja.

(Mielőtt valaki elkezdené a flame-et, nem vagyok Intel marketing-es, hasonló hiba esetén az AMD mellet ugyanígy érvelnék.)

Matrica: azok a Gigabyte alaplapok lesznek matricával megjelölve, amik már a kijavított PCH-val lesznek szerelve, ezzel is megnyugtatva a leendő vásárlót, hogy az adott eszköz már a hibátlan chip köré épül. Más gyártóról nem is tudok, hogy megemlítette volna a matricát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm berne...
2011.02.09. 18:21
Egy örömre okot adó tény van a hozzászólásod olvashatóságában:
működnek a betegjogi intézmények, és már a zárt psychiátria-i intézetekben is van internet élérése az ápoltaknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2011.02.09. 23:20
Ezek szerint a többi tény elszomorító a hozzászólásomban? A másik részt nem értem amit írtál. Elnézést, informatikus vagyok, nem bölcsész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm thede...
2011.02.09. 23:33
Nem tudom kinek irtad ,de ha nekem akkor félreértetted ,illetve nem nézted kinek irtam.

Én berner hmmm..2-eske/ápoltka/ korábbi zagyvaságaira válaszoltam. Illetve próbáltam behatárolni, mondandójának értelme alapján, pillanatnyi? tartózkodási helyét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop... jozse...
2011.02.10. 12:55
Ja, bocs, jogos Az a baj, hogy csak a fórumban látszik, hogy kinek válaszoltál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!