iPon Hírek

Ismét színre lép a Hyper-Threading

Dátum | 2008. 02. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az Intel Hyper-Threading technológiája 2005-ben kezdett feledésbe merülni, amikor is megjelent a vállalat Pentium D sorozata. Egy évvel ezután debütáltak az első Core 2 Duo processzorok, így tulajdonképpen eltűnt a figyelem középpontjából a Hyper-Threading technológia, hiszen az új processzorok már nem alkalmazták.

Az Intel a tavalyi év folyamán jelentette be, hogy a Hyper-Threading-hez hasonló eljárás készítésén munkálkodik, amely a Nehalem maggal felvértezett processzorok architektúrájában kap helyet, a Nehalem egységek valamikor az év második félévében debütálnak majd.


A Reg Hardware értesülései szerint előbb is láthatunk majd Hyper-Threading technológiával felvértezett processzorokat a soron következő Silverthorne egységeknek köszönhetően. A Silverthorne processzorok az Intel Menlow kódnévre hallgató mobil platformjához készülnek, ezek az ultra mobil rendszerek várhatóan a következő negyedév folyamán lesznek elérhetőek. Az újdonságok egy maggal rendelkeznek, a processzorok x86 ISA kompatibilisek lesznek a gyártó asztali processzoraihoz hasonlóan. A Silverthorne egységek esetében a Hyper-Threading eljárás alkalmazása nem ér majd fel egy második mag erejével, de a processzorok multitask feladatok esetén jobban fognak teljesíteni és némi teljesítménynövekedésre is szert tehetnek a HT segítségével.

A Silverthorne processzorok 45nm-es csíkszélességgel készülnek, az Intel egyszerűsített mobil architektúrájának köszönhetően a processzorok 2W-os TDP-vel büszkélkedhetnek. A Reg Hardware értesülései szerint a Silverthorne chipek életük nagy részében kevesebb, mint 1W-os fogyasztással működnek majd a moduláris tápellátásnak és a fejlett energiagazdálkodásnak köszönhetően.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!