iPon Hírek

Ismét űrtükröket tesztelne Oroszország

Dátum | 2016. 03. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Különleges műhold felbocsátására készül egy orosz kutatócsoport: a szakértők egy nagyméretű, tükröződő felület révén egy új, nagyon fényes „csillagot” akarnak létrehozni az égen. A projekt kiötlői, a Moszkvai Műszaki Egyetem mérnökei a megvalósításhoz szükséges anyagiakat egy közösségi finanszírozási kampány révén igyekeznek előteremteni a Kickstarter orosz változatán, a Boomstarter nevű oldalon. A pénzgyűjtés jól halad, hiszen a Majak (Világítótorony) névre keresztelt műholdra eddig több mint 1,8 millió rubel (6,9 millió forint) gyűlt össze. A fejlesztők most azon dolgoznak, hogy az űreszköz már idén nyáron pályára állhasson bolygónk körül. Az összecsomagolt állapotban körülbelül egy kenyérnyi méretű műhold az űrbe jutva kibontja hatalmas, piramis alakú, összesen 16 négyzetméteres „tükrét”. Az emberi hajszálnál 20-szor vékonyabb polimer lepedő annyi napfényt ver majd vissza a föld irányába, hogy a Napon kívül minden csillagnál fényesebbnek látszik a felszínről. Az űreszköz ezen változatának semmiféle tudományos küldetése nincs, bár a szakértők szerint a hasonló rendszerek egy napon alkalmasak lehetnek arra, hogy a működésképtelenné vált műholdakat külön meghajtás nélkül, a visszavert fotonok révén tereljék vissza a légkörbe. A projekt elsődleges célja jelenleg mindössze annak demonstrálása, hogy az űrkutatás izgalmas, érdekes és bárki érdeklődő számára hozzáférhető terület, mondják a fejlesztők. A műholdat 600 kilométer magasságú, napszinkron pályára tervezik állítani, így azt mindig sütni fogja a Nap, és ahogy a Föld elgördül alatt, a bolygó számos pontjáról látható lesz. A pályamagasságnak köszönhetően az űreszköz legalább hetekig, de akár évekig is fent maradhat, anélkül, hogy visszahullana a légkörbe.
Hogy mennyire működőképes a tervezők elképzelése, az továbbra is kérdéses. Orosz források szerint a Majak a Holdat is túlragyogja majd, de ez más szakértők szerint túlzásnak tűnik. Egy hihetőbb számítás szerint az űreszköz maximális fényessége mínusz 3,6 magnitúdó körüli lehet, ami azt jelentené, hogy a Nap, a Hold és a Vénusz után a negyedik legfényesebb objektum lesz az égen. A projekt hírét nem mindenki fogadta kitörő lelkesedéssel. A csillagászok egy része amiatt aggódik, hogy a nevetséges és céltalan kezdeményezés tönkreteheti észleléseiket. Mások úgy vélik, hogy az objektum túlságosan apró ahhoz, hogy jelentősebb problémát okozzon. Persze ha éppen akkor kúszik be egy halvány galaxis elé, amikor azt valaki tanulmányozná, az nem lenne túl örömteli, de az ég olyan hatalmas, hogy egy ilyen esetnek nagyon kicsi az esélye. Hogy milyen célja lehet még a tervezőknek a projekttel hosszabb távon, azzal kapcsolatban még egy dologról szólnak a híresztelések. A kezdeményezés nagyon hasonlít egy kilencvenes évekbeli orosz tervhez, amely lényegileg arról szólt, hogy a kutatók hatalmas tükröket akartak fellőni az űrbe, hogy azokkal a napfényt visszaverve nappali világosságot teremtsenek a Föld bizonyos pontjain.
A Znamja–2 az űrben
Az első ilyen tükröt sikeresen ki is próbálták. A Znamja–2 (jelentése: lobogó) 1992 októberében indult útjára Bajkonurból, és 1993 februárjában a Mir űrállomásról bocsátották ki az űrbe. A 20 méter átmérőjű tükör rendben kinyílt, és ahogy visszaverte a Föld irányába a napfényt, egy 5 kilométer széles foltot világított meg annak felszínén. A fényes folt 8 km/másodperces sebességgel száguldott végig a felszínen Dél-Franciaországtól Nyugat-Oroszországig. Az egy pillanatra megvilágított területeken erre a rövid időszakra olyan világos lett, mint a teliholdas éjszakákon, bár ennek nem sokan lehettek tanúi a felhős ég miatt. A tükör néhány órával később visszalépett a légkörbe, és elégett. Az űreszköz következő változatával aztán gyakorlatilag véget is ért a projekt, mivel a Znamja–2.5 25 méteres tükre a kinyitás után nem sokkal beleakadt a Mir egyik antennájába, és elszakadt. Ezt követően a szakértők már neki sem álltak a harmadik, 60–70 méteresre tervezett verzió létrehozásának. A Znamja-projekt egyébként eredetileg egy napvitorla-kísérletként indult, ahogy azonban lanyhulni kezdett a fénnyel való meghajtás tesztelése iránti lelkesedés, megváltozott a kitűzött cél, és a tükröket végül a földfelszín megvilágítására próbálták használni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. sensorprim...
2016.03.03. 20:47
Letörtétek a tükrünköt
Valamiért ez a szám ugrott be a címről
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!