iPon Hírek

Ítélet: Másról másolta az iPhone 6 dizájnját az Apple

Dátum | 2016. 06. 20.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Apple rengeteget pereskedik, úgyhogy azon manapság már csak legyint az ember, hogy a cég ügyvédei megint a bíróságon vannak. A mostani eset azonban más, mint a legtöbb, ugyanis ezúttal a cupertinói alakulat áll a szenvedő fél padjánál, és egy sencseni vállalat az felperes. A Pekingben zajló tárgyalásban a bíróság és a Pekingi Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala azt vizsgálja, illetve vizsgálta, hogy az Apple másolta-e a Baili 100C okostelefon dizájnját. A döntéshozók pedig arra jutottak, hogy a sencseni gyártónak van igaza az ügyben. Tehát az iPhone 6 olyannyira hasonlít a perben eljárók szerint a kiemelt Bailira, hogy az jelentős kihatással lehet a 100C értékesítési adataira, és negatívan érintheti a készülék piaci szereplését. Az alábbiakban lehet látni egymás mellett a két okostelefont, és hogy valóban egyértelmű-e a másolás ténye? Nos, ezt távolról sem jelentenénk ki, azonban vitathatatlan, hogy a két készülék kontúrja nagyon közel áll egymáshoz. A gombok elrendezéséről már nem mondható el ugyanez, és a kamerához kapcsolódó segédfény is más pozícióban van, maga a főkamera elhelyezkedése viszont még egy „közös nevezőnek” tekinthető. Nyilván a Baili 100C előlapján nincs ott például a főmenübe vezető, kör alakú billentyű sem, de ha ez meg lenne, az vélhetően pont a Bailira vetett volna rosszabb fényt, hiszen egy tipikus iPhone védjegyről van szó.
A döntés tehát megszületett, és az Apple pillanatnyilag vesztésre áll a nyakába akasztott perben. Mi jön most? A Baili 100C okostelefont forgalmazó vállalat a Pekingi Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalán keresztül szeretné elérni, hogy tiltsák be az iPhone forgalmazását, de egyelőre erről még szó nincs, tehát még marad a polcokon Pekingben minden iPhone modell. (A tiltás egyébként egyedül az iPhone SE-t nem érintené egyébként, az ugyanis még a korábbi vonalvezetést vonultatja fel.) Ahogy az lenni szokott ilyen esetekben, az Apple automatikusan fellebbez az elsőfokú bírói döntéssel szemben, ami azt jelenti, hogy a harc folytatódik tovább. A vállalat minden bizonnyal akár a Legfelsőbb Bíróságig is hajlandó lesz elmenni, hogy ne emelkedhessen jogerőre az okostelefonok forgalmazásának tiltás, ami egyébként kizárólag Pekingre vonatkozna. Hogy miért ilyen fontos a méretei miatt tatrományi jogú Peking az Apple számára, hiszen alig több mint 20 milliós lakosú területről van szó? Valójában itt sokkal többről beszélhetünk már, mint a pekingi tiltás. Ez az ítélet precedens értékű lehetne, vagyis amennyiben a Baili 100C gyártója győzedelmeskedik az Apple felett, további perekre számíthatnak, még többen kopoghatnak hasonló vádakkal a cupertinóiak ajtaján. Ha Kína-szerte perbe fognák az Apple-t, és számára kedvezőtlen helyzet alakulna ki, akkor egy nagyon fontos piac csúszhatnak ki a cupertinói alakulat kezéből. Tudniillik jelenleg az Egyesült Államok mellett Kínában adják el a legtöbb iPhone-t a regionális elemzések szerint.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. rfj1989
2016.06.20. 15:29
Ember legyen a talpán aki követni tudja ezt a sok levédett formatervet... A mai telók 90% szinte ugyanúgy néz ki... és a legtöbbnek még az elemek elrendezése is hasonló (kamera, segédfény, hangszórók, gombok), most akkor mindenki neki álljon perelgetni??? Nehéz ügy nagyon ez a szabadalmi hercehurca....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. LGx
2016.06.20. 15:39
szerintem egyértelműen az Apple másolt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gery84
2016.06.20. 15:43
Ez a per ha Amerikába folyna akkor az Apple győz, de Kínába már egyértelmű hogy a Kínai gyártó fog nyerni.

Csak hát nem 1 Kínai márka van ami az Apple telefonokat másolja és az Apple nem pereli őket saját hazájukban, mert tudja hogy ott semmit nem tehet ellenük! 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Samanoske
2016.06.20. 15:57
Htc-t is copizza,nem hinném,hogy kínába annyi burzsuj van,hogy iphone-t vegyen,max.a 3.-at.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Phantomstr...
2016.06.20. 16:38
Tehát Kínában egy kínai cég beperel egy amerikait. Ja, biztos egy teljesen szakszerű és elfogulatlan eljárás volt. Még csak véletlenül sem pártutasításra született ítélet.

Na, megyek, kicsit fázom, úgyhogy magamra kapom az Adidos melegítőmet és játszok inkább kicsit a Polystation-ömön...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DemonDani Saman...
2016.06.20. 16:50
Ez nagy tévedés. Kínában rengeteg újgazdag van, de tényleg rengeteg. Ahogy az le is van írva a hírben, Kína az iPhone egyik legnagyobb piaca, és nem, nem a korábbi generációkért állnak tömött sorokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zotya21
2016.06.20. 17:00
hiszen már az összes telefon kb samsung formájú, nem mnitha valami hűde jó forma lenne

ezért veszek direkt olyat ami más
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. asdsa
2016.06.20. 19:57
Abszurd az egész.
Ha valamihez társítani lehetne a mai trendek formavilágát, az egyértelműen a HTC One sorozat lenne. Legalábbis szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Stark
2016.06.20. 20:02
Szabadalmi kérdésekben pont nem védeném az Apple-t, mert ők is nagy szarkavarók ám, de hogy pont erről másolták volna az i6-ot? Szerintem most hallottak először erről a márkáról is...
Idióta kínaiak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ianbrenner
2016.06.20. 23:53
lényegében mindegyik okostelefonnak ugyanolyan unalmas formája van... megérdemli a világ, hogy ezen folyjon a vita...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thestock Stark
2016.06.21. 07:22
Ha másolt az alma akkor pont azért másolt erről mert alig ismert ez a márka. Egy samsungról nem érdemes másolni,mivel minden harmadik ember kezében az van, elég nyilvánvaló lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Fzoltan Phant...
2016.06.21. 07:26
Ha meg az USA-ban folyna a per, akkor ott az amerikai cég nyerne pártutasításra. Ja várjál, ez már megtörtént.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr... Fzolt...
2016.06.21. 14:49
Az USA-ban van reális esélye pert nyerni nem amerikai cégnek amerikai ellen, az is megtörtént már. Kínában elvileg sincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!