iPon Hírek

Itt a Catalyst 12.1 WHQL és a 12.2 Preview Driver

Dátum | 2012. 01. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az AMD ma elérhetővé tette az idei első Catalyst drivert, majd ugyanazzal a lendülettel a Catalyst 12.2-es bemutató kiadásáról is lerántotta a leplet. Nézzük, mit kínál az idei első, WHQL minősítéssel is rendelkező Catalyst, valamint a Catalyst 12.2-es, egyelőre csak „kóstolónak” minősülő változata.

A Catalyst 12.1 WHQL tulajdonságai

A friss eszközillesztő-program ezúttal is támogatja az összes Radeon sorozatú asztali- és mobil videokártyát egészen a Radeon HD 2000-es család tagjaiig visszamenőleg, de mellettük a Llano és Brazos APU egységekhez, illetve a Radeon HD 3000-es és Radeon HD 4000-es sorozatú integrált videó vezérlővel ellátott lapkakészletekhez is használható. Windows 7 operációs rendszer esetén erősen ajánlott az első szervizcsomag telepítése, mielőtt az új Catalyst-tet alkalmaznánk, ugyanis stabil, hibátlan működésre, illetve néhány szolgáltatás elérésére az AMD szerint csak így van mód.

Akik olyan Sony, Toshiba, vagy Panasonic noteszgéppel rendelkeznek, amelyben Radeon HD sorozatú videó vezérlő lapul, azok közvetlenül a noteszgép gyártójának hivatalos weboldaláról szerezzék be a legfrissebb videokártya drivert, ugyanis a felsorolt gyártók termékeihez nem jó a friss Catalyst. Azokra a noteszgépekre, amelyek Switchable Graphics technológiára alapoznak és Intel processzorral rendelkeznek, szintén a fentiek vonatkoznak. Érdemes körültekintően eljárni, nehogy beleszaladjunk valami kellemetlenségbe.

És most jöjjenek az újítások. Az új Catalyst jóvoltából HDMI 1.4a videó kimeneten keresztül Stereo 3D módban mostantól elérhető az 1080p 30Hz támogatás – persze csak akkor, ha ezt az adott megjelenítő is támogatja. További újítás, hogy a CrossfireX multi-GPU konfigurációk esetében is alkalmazhatóvá vált az AMD HD3D technológiája, ami sokak számára lehet jó hír.

Ezzel együtt a 12.1 Preview Driver-ből már ismert újítások is a kínálat részét képezik. A felhasználók ennek értelmében külön 3D-s és CrossfireX alkalmazásprofilokat hozhatnak létre, ám mielőtt ezt megtennék, mindenképpen fel kell keresniük a beállítások menün belül a Gyári Alapértékek Visszaállítása / Restore Factory Defaults opciót és alkalmazniuk kell azt. A lépést már csak azért sem érdemes kihagyni, mert ellenkező esetben nem lehet működő egyéni profilokat létrehozni. Ezzel együtt a videó minőséggel kapcsolatos beállítások elvégzése is egyszerűbbé vált, mint korábban.

Az új eszközillesztő-program letöltéséhez ide kell ellátogatniuk az érdeklődőknek. Amennyiben a detektáló szoftver az idegeinkre megy, úgy saját magunk is beszerezhetjük a számunkra és rendszerünk számára megfelelő Catalyst kiadást, méghozzá innen. Aki esetleg a kiadási megjegyzésekre is kíváncsi, kattintson ide.

Catalyst 12.2 Preview Driver: ízelítő a jövőből
 


A Catalyst 12.2 Preview Driver Windows 7 és Windows Vista operációs rendszerekhez innen tölthető le. Fontos! A Radeon HD 7970-es videokártya tulajdonosok ne töltsék le az újdonságot, ugyanis az az ő kártyájukat nem támogatja. A Radeon HD 7970 tulajdonosok inkább használják ezt a drivert.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. jozsefm
2012.01.26. 09:25
Ez elég felemás lett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. MaximumGam...
2012.01.26. 10:40
Én már tegnap újjel 1 elött felraktam még itt a hírt nem láttam
Mert gépem rakoncátlankodott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Supra
2012.01.26. 11:20
Vajon mikor fogja már a driver (na meg a játékok) támogatni a passzív háromdét?
Szép meg jó a tridef, de sok minden nem, vagy nem jól megy vele...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Juliska
2012.01.26. 11:34
Supra: Ezt nem értem. A drivernek mindegy, hogy a kijelző milyen 3D-t használ. A rendszer csak a két képet küldi ki és kész. Onnantól a monitor és a szemüveg dolga összerakni. Olyan nincs, hogy a driver csak az aktívot támogatja. Sztereó 3D-t támogat, amibe minden beletartozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Supra
2012.01.26. 13:01
Pedig hát, nem működik... karácsonyra leptünk meg engem egy passzív LG-vel, és nemigen sikerült máshogy háromdét csiholni belőle, csak az LG-hez ingyen használható tridef-el. Ami beépül a játék és a 3d gyorsító közzé, változó sikerrel.

De lehet hogy én néztem el valamit, majd még kisérletezek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Juliska
2012.01.26. 13:45
Supra: A keretprogram kell azokhoz a játékokhoz, amelyek nem tartalmaznak natív 3D támogatást. Ez így működik. A legtöbb monitor a Tridefet támogatja, mert ez a legjobb. Sajnos időnként nem működik jól, de a 3D nem csak annyi, hogy kiküld két képet, hanem a programot is fel kell készíteni rá. Számos játék sosem lesz hibátlan. Mindegy, hogy Tridef, iz3d, vagy 3D vision a keretprogram a játékok ~5%-ra sincs garancia, hogy jól fog működni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kray
2012.01.26. 14:08
Engem ez a CF profilozás hozott lázba Otthon ki is próbálom majd. Úgyis lenne pár program ahol teljesen felesleges mind a 2 kártyát járatni, ott jó lenne ha egy profil rálökve megoldaná a későbbi gondokat

Supra, nem lehet, hogy LG által adott program a szar?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Supra
2012.01.26. 14:39
Hát, erről van szó: A gond az, hogy a piacon lévő programok közzül semelyik nem támogatja a 3D-t natívan - max az nvidia 3D-jét, de azzal nem vagyok ki a vízből.

Tulajdonképpen nem értem a helyzetet, mert úgy néz ki, mintha minden játék fejlesztő arra készülne, hogy a 3D megjelenítés csak valami múló láz lenne, mint pl. a hangosfilm, vagy a szines film, vagy a 40km/h-t meghaladó vonat (mert a felett kiszorul a levegő, és úgy is megfulladunk). Pedig aki egyszer úgy igazán kipróbálja a 3D-t (nem film nézésre, hanem helyileg renderelt megoldásban) az nem fog már szabadulni tőle! Még a gyerekbetegségeivel együtt sem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Supra
2012.01.26. 14:40
kray: igazából nem LG, ők csak befizették a vevőket rá :-)

De, valszeg igen, illetve magából a módszerből adódik a hiba - de ha nincs más?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kray
2012.01.26. 14:59
Bízzunk benne, hogy javulni fog a helyzet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Supra
2012.01.26. 15:44
Ámen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Juliska
2012.01.26. 16:10
Supra: Tudtommal vannak natív 3D-t támogató programok. Avatar, Dirt 3, Deus Ex Human Revolution, Battlefield 3, Two worlds 2. Többről nem tudok. Bátyám kellene megkérdezni, mert én nem vagyok oda a 3D-ért.

Az Nvidia 3D-je nagyon rossz. Annyira le van zárva, hogy a kárára megy. A monitorgyártóknak fizetni kell, ha támogatni akarják, de még a fejlesztőknek sem teljesen ingyenes. Próbálgattam már ezt a 3D dolgot a Quad-Buffer SDK-val, de nem nagyon akart menni a Geforceomon. Ami zavaró még, hogy a monitorgyártók közül a Samsung és az LG is otthagyta a 3D visiont. A két legnagyobb gyártó új monitorai nem használhatók az Nvidia csomagjával. Bele fognak fulladni, ha nem teszik ingyenessé.
Szerintem a 3D a Windows 8-ban kap értelmet. Végre lesz egy normális SDK, ami megy majd minden hardveren.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. djbundy
2012.01.26. 17:40
A notebookoknál az A-series APU-n belül hiányzik azt A4-33xxM csak A4-33xxMMX van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2012.01.26. 17:56
Ne a szememet nézze, mert csalok ?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2012.01.27. 12:22
Nvidia is kiadhatna már egy új drivert, mert a legutóbbi kritikán aluli. Felbontást állítok aztán egy átlátszó vízszintes csík mocorog néha a képernyő közepén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!