iPon Hírek

Itt a feltörhetetlen RFID-chip?

Dátum | 2008. 09. 10.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

2007 és 2008 legtöbbet emlegetett technológiája az RFID chip volt. Használati területük változatos, boltoktól kezdve az emberi implantátumokig sokféle helyen találkozhatunk velük, azonban hatalams biztonsági hiányosságokkal rendelkeznek.

Idén augusztusban három MIT hallgatónak sikerült egy átprogramozott chippel hozzáférni a város RFID-vezérlésű metróihoz. A hackereknek RFID chip klónozással sikerült behatolniuk, azaz egy érvényes chip tartalmát másolták át egy másikra.

Egy friss alapítású kaliforniai vállalat, a Verayo Inc. állítása szerint egy törhetetlen RFID védelmi sémát dolgozott ki. Az új, "feltörhetetlen" chipek aktív RFID-t használnak, amik abban különböznek a passzív társaiktól hogy energiaforrásra van szükségük, éppen ezért kicsit szűkebb körben lehet alkalmazni őket és természetesen drágábbak is. Az újítás az "elektronikus DNS" elnevezést kapta.


A chipek működése a Physical Unclonable Functions-re (Fizikailag Klónozhatatlan Funkciókra) alapul, amit az MIT-nél fejlesztettek ki. Dióhéjban annyit takar, hogy a bevitt jelből - kihívásból - egy egyedi logika alapján határozza meg a kimeneti jelet a chip. Ezeket a párokat ezután egy internetes adatbázissal össze lehet hasonlítani, ami az érvényes chipek bemeneti/kimeneti párjait tartalmazza.

Csupán az új megközelítés miatt azonban még túl korai törésbiztosnak kinevezni az új technológiát. A Gizmodonak már sikerült egy gyenge pontot találnia. Mi történik ha ellopják a központi adatbázist? Vagy nyilvánosságra kerül az egyedi algoritmus, ami a bementi/kimeneti jelpárokat hozza lérte? Mindenesetre a fiatal cégnek már számtalan megrendelője van, és az Egyesült Államok Védelmi Hivatal is finanszírozza a projektet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. pluto
2008.09.10. 18:33
Olyan hogy feltörhetetlen nincs...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alvin_ti42...
2008.09.10. 20:16
Az a probléma ezzel a megoldással, hogy internetes hozzáférésre támaszkodik, így behatárolja a felhasználási területeket. A megvalósítás szerintem kicsit necces, hiszen minden RFID olvasónál biztosítani kellene a vezetékes vagy vezeték nélküli (esetleg mobil) internet hozzáférést, ami sok helyen problémát okozhat. Továbbá ha ezek a készülékek a világháló felé látszanak, akkor bejön egy újabb veszélyforrás. Lesz ennél jobb megoldás hamarosan, ebben biztos vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!