iPon Hírek

Itt a fertőző weboldalak toplistája

Dátum | 2013. 11. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A vírusirtó szoftvereket gyártó G Data meglehetősen érdekes elemzést végzett, amelynek keretén belül a szakemberek azt vizsgálták, napjainkban milyen témájú weboldalak jelenthetnek leginkább veszélyt a látogatók számítógépére, illetve mobil eszközére. Érdekes a helyzet Néhány évvel ezelőtt jellemzően az erotikus tartalmú weboldalakon lehetett legegyszerűbben – számítógépes – fertőzéseket szerezni, manapság azonban már nem ezek a legveszélyesebb weboldalak. A G Data toplistája szerint napjainkban a technológiai témájú weboldalak a legveszélyesebbek a maguk 15,8%-os részesedésével – itt elsősorban a letöltésgyűjteményekre és a hamis vírusirtót kínáló weblapokra kell gondolni. A toplista második helyét az erotikus tartalmú weboldalak foglalják el, ami abszolút nem meglepő, sokkal furcsább viszont az, hogy a harmadik helyre az üzleti témájú weboldalak futottak be, azaz szerencsétlen esetben akár befektetési tippek böngészése közben is össze lehet szedni egy-két kártevőt.
Így néz ki a toplista
Így néz ki a toplista
Problémaforrásnak minősülnek azok a céges weboldalak is, amelyek blogmotorokra támaszkodnak. Az ilyen weboldalaknál nem a blogmotor alkalmazása a baj forrása, hanem az, hogy ezen weboldalak tulajdonosai rendszerint elfelejtik telepíteni a legújabb frissítéseket, így a szóban forgó weboldalak az ismert biztonsági réseken keresztül könnyű célpontokká válhatnak. A fentiek érdekesek, de az talán még ennél is érdekesebb, hogy a fertőző weboldalakat rendszerint nem lehet egyértelműen besorolni egyetlen konkrét kategóriába sem, vagyis manapság szinte bármilyen weboldal meglátogatásakor lehet esély arra, hogy a kellő védelemmel nem rendelkező számítógép megfertőződjön. A fertőzés menete Hogy miként történik a fertőzés? Sajnos egyszerűen. Amennyiben az adott számítógépen nincs folyamatosan frissített, a webes forgalmat is pásztázó vírusirtó szoftver, akkor a kártevő már egy egyszerű weboldal-látogatás alkalmával is települhet a PC-re. Egyes esetekben a kártékony kódok terjesztői az emberi naivitást kihasználva állítanak csapdát, mondjuk egy fertőzött videolejátszó bővítménnyel vagy egy ingyenes, de ugyancsak fertőzött szoftverrel. Persze a veszélyes weboldalak között nem csak olyanok vannak, amelyek kártékony kód terjesztésével okoznak károkat, hanem olyanok is, amelyek adathalászattal dolgoznak: utóbbiak ugyan nem fertőzik meg a PC-t, de ugyanúgy ellopják a felhasználó adatait. Ezek a weboldalak néha átlátszó trükkökkel veszik rá a felhasználókat, hogy megadják hitelkártya adataikat – például felajánlják, hogy az adatok megadása után a delikvens ellenőrizheti, hogy bankkártyájával milyen más weboldalakon fizettek már. A szakértők álláspontja az, hogy a fertőzések elkerülésének érdekében érdemes folyamatosan frissített, jogtiszta vírusirtó szoftvert használni – nem csak Windows, hanem Mac OS X és Android alatt is. Emellett érdemes odafigyelni néhány egyéb apróságra is. Kerülni kell a kéretlen reklámlevelekben és a fórumbejegyzésekben található ismeretlen, gyanús linkeket, valamint törekedni kell arra, hogy az operációs rendszer mellett egyéb alkalmazásaink is folyamatosan naprakészek legyenek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. palacsa
2013.11.28. 17:44
erotikus oldalak hát ki hitte volna és egyáltalán ki néz olyat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Asagrim
2013.11.28. 17:50
Első helyen a Facebooknak kellene lennie ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. hpeter105
2013.11.28. 18:52
azt hittem a pornó az első még mindig, meglepett, hogy nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Szefmester
2013.11.28. 19:27
Asagrim: Szerintem az Fb miatt van a telekommunikáció az élen, mert a többi csoportba nem igen lehetne beletuszkolni azt a spyware-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. gabesz7630
2013.11.28. 21:37
A lenyeg ez : "...A szakértők álláspontja az, hogy a fertőzések elkerülésének érdekében érdemes folyamatosan frissített, jogtiszta vírusirtó szoftvert használni – nem csak Windows, hanem Mac OS X és Android alatt is..."
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Gondolom amikre gondolnak, mind jo penzert kaphato....
Amugy kivancsi lennek a virnyakok (amikbol joval keveseebb van mint azt gondoljak a laikusok es ami van es igazan komoly meg rohadtul nem talalja meg egyik szar sem, mert mondjk valami hirszerzo igazi kem cucc)hany keszul ezeknel a cegeknel.
A gumis esete aki felszorja kornyeket u szeggel..........
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Bödac gabes...
2013.11.28. 21:46
Attól hogy jogtiszta még nem feltétlenül fizetős. A vírusleíró adatbázist frissíti egy ingyenes verzió is. A semminél azok is többet érnek. droidra szinte mindegyiknek van ingyenes verziója ahogy over is spinal. Osx-ről nem tudok nyilatkozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Bödac Bödac
2013.11.28. 21:48
Over is spinal .....omg.....nyomorult telefon az pcre is sok akart lenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. gabesz7630 Bödac
2013.11.28. 22:03
Az inygenes az meg rosszab mintha nem is lenne mert csak terheled vele a geped. Telonal meg plane ahol szamit, hogy mi porog es mennyi, mert veges a kraft.
Androidon meg kiprobaltam vagy 6 felet.
Siman ugy beszedtem az aksi tulterhelos szart mint a szel egy felevvel hamarabb mint ahogy cikk lett volna rola.
Errol ennyit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tomchee
2013.11.29. 06:10
Otthoni PCre teljesen fölösleges folyamatosan aktívan figyelő vírusirtót tenni. Ugyan úgy össze szedi az embere vírust vele, mint nélküle, csak még a vírusok mellett pluszba lassít és még szívat is. (Ha programozó az ember, akkor meg főleg!)
Nekem a vírusirtók több fejfájást okoztak életemben, mint bármely vírus.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. SuhiTomi
2013.11.29. 08:28
Mi vettünk öcsémmel egy 3 PC-re szóló Avast licenset 9000 HUF-ért, így egy évre 3000 HUF a vírusirtó, nekem ennyit megért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Terror
2013.11.29. 08:50
A lényeg a vírusirtóipar fellendítése, nem más. A gépen nincs vírus, ha nem töltöd le, ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kiskoller Terro...
2013.11.29. 09:36
És most jön a kötelező komment:

Vagy ha Linuxot használsz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. thedevelop...
2013.11.29. 10:57
Terror, kiskoller: Nem olvastátok a cikk végét? A legnagyobb veszélyt már nem a bináris, futtatható vírusok jelentik, hanem mondjuk a "rendőrségi" vírus.
Ha a naiv egységsugarú felhasználó elhiszi, hogy valóban büntetést kell fizetnie, akkor be is fogja azt fizetni a popup ablakban megjelenő bankszámlaszámra, mert annyira megijed a fenyegetéstől.

Ezen kívül ott vannak az adathalász weblapok, amik mondjuk egy bank login ablakát utánozzák, az url pedig csak 1-2 betűben különbözik az eredeti címtől. Aki nem nézi meg, hogy tartozik-e tanúsítvány az adott oldalhoz és hogy az érvényes-e, az simán megpróbál belépni az eredeti hitelesítő adataival.

Vagy ott van a "te nyertél a Dél-Amerikai lottón, utalj előre 100.000-et, hogy kaphass 1 milliót".
Sorolhatnánk még.
Ezek ellen csak olyan vírusirtók jók, amik a böngészést is aktívan figyelik.
Persze a google is sok ilyen site-ot tilt évente, de közel sem mindet.

Emiatt nem is értem, hogy miért kell konkrét operációs rendszereket felsorolni, hiszen amelyiken gépen van böngésző és internetkapcsolat, az már veszélyben van..
Egészen pontosan nem a gép van már veszélyben, hanem a felhasználó és annak személyes adatai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Terror thede...
2013.11.29. 10:59
Pontosan ez volt az én mondanivalóm lényege is. Manapság malware-rel fertőződni nem jelenség, hanem user error.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. srobi
2013.11.29. 11:01
"Gőzgépet" mindenkinek!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DogTheDog
2013.11.29. 12:59
A RansomWare az nem virus.Meg sok mas sem az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller thede...
2013.11.29. 13:06
Csakhogy az két különböző dolog, hogy egy oldal vírussal fertőzött, vagy hogy az oldal készítője át akar téged verni, és elkéri a bankkártyád adataid. Ez ellen semelyik vírusírtó sem fog téged megvédeni.

A vírus olyan program, amely a user tudta nélkül képes más számítógépekre átmásolni magát. Ez egy bináris kód. Itt számít az OS. Erre akartam célozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. qwertzzui
2013.11.29. 13:21
thedeveloper,kiskoller; +1. Mind 2 leírás jó! 1 Vírus, vagy egyéb kártevő pont ezeket használja ki! (user error,OS hiba) Így igazatok van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. martinair
2013.11.29. 17:12
Egyetértek az elöttem szólókkal.

Sajnos a manapság látható helyzetnek a fő oka a userek tudatlanságából következik.
Manapság bármi nemű hozzáértés nélkül "nekiesnek" a netnek a userek (lásd: fészbúk-függés...), nem egy ismerősöm van, aki egy sima firefox telepítéshez segítséget kér, mert képtelen rá...
Ezek után mit lehetne elvárni tőlük, ha az átlag azt sem tudja, hogy mitől számítógép a számítógép.
(Nem azt mondom, hogy legyen mindenki informatikus... de azért valamilyen szinten kellene tájékozódni, mielőtt használnak valamit.)
.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. KisDre
2013.11.29. 17:19
Zombi tűzróka
Érdemes végig nézni aki érdekelt a témában. Az ami a videón látható.
Nyomhatják orrba szájba a vírusirtókat, végső soron mindig lesz kiskapu, mindig lesz vírus.

Vírusok ellen nem vírusirtó kell, hanem OKOSabb felhasználható.
Amúgy, fordítva olvasva a diagrammot, az utolsó 3 sáv, a szórakozás-oktatás-játék, bizony bizony erőteljesen a fiatalság. Szóval azt kell mondjam jövőbe tekintve egyre jobban elsajátítja a társadalom a digitális technológiát és a böngészés fortélyait, és a vírusok átlagosan kevesebb kárt fognak tudni okozni.

(Ami az első sávot illeti, nem értem miért kellet egybeolvasztani a technológiát és a telekommunikációt...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2013.11.29. 17:26
martinair,a sok tudatlan viszi a piacot.nelkuluk nem lennenek uj technologiak sem,szervizek sem,stb.Addig jo,amig alig ertenek ahhoz amit hasznalnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. martinair
2013.11.29. 17:40
DogTheDog

Gazdasági szempontból persze, teljesen egyetértek. Csak akkor nem is kell meglepődni az ilyen statisztikákon, és nem problémaként kell felvetni.

Ez a fórum túl kis teret ad, hogy mélyebben elmerüljek a témában, de persze a gazdaságra gyakorolt "jótékony" hatása is csak a jelen "gazdasági gondolkodás/struktúra" szerint helytálló, illetve jogos. Ezt meg lehet közelíteni teljesen más, radikális szemszögből, lehetne egész más szinten alkalmazni a fejlesztéseket, technológiákat, de hát egyelőre ez maximum álomkép lehet. - Erről órákon át tudnék beszélni, de annak nem itt a helye
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2013.11.30. 11:55
Hogy segitsek a megertesben,nem azokkal van es lesz a baj,akik(mint a te ismerosod is) segitseget kernek abban,amiben nem jartasak.Ami neked ket telepites utan zsigerbol megy,az masnak sci-fi.A gond max azokkal van,akik nem ertenek hozza,es megis csinaljak.
De hogy egy friss peldat is emlitsek,egy ismerosom felhivott a mult hetvegen,hogy sokszor megprobalta felrakni a Windows7-et,de sosem jott ossze,most meg mar nem is engedi neki a telepitest.
Az illeto a rebootnal termeszetesen nyomott egy billentyut,hogy ujra a lemezrol bootoljon.Tette ezt gyakorlatilag egesz nap,amig az old windows mappakkal be nem telt a HDD.Na ott mar azert en is kiakadtam.De,aki segitseget ker mielott elkezdi,az teljesen rendben van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim DogTh...
2013.11.30. 12:15
Unokahúgom anno msn-en kérdezgette hogy ez meg az az angol kifejezés mi magyarul.

Aztán mikor már az ötödik szónál tartottunk, feltűnt hogy mind képszerkesztéssel kapcsolatos, hát megkérdeztem mit csinál.

Mikor az a válasz jött, hogy feltelepített egy angol photoshopot, hogy myvipre szerkesszen pár montázst, én esküszöm itt hagytam a gépet és a legközelebbi ajtófélfába beleverdestem a fejemet kínomba.

Szóval igen, a baj azokkal van akik azt hiszik hogy ha tudnak kattintani, akkor értenek mindenhez ami számítógép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!