iPon Hírek

Itt a leggyorsabb mélytanulásra szánt üzleti konfiguráció

Dátum | 2016. 11. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia és az IBM együttműködésének köszönhetően elkészült a világ leggyorsabb mélytanuláshoz szánt üzleti konfigurációja, amelynek alapját IPM POWER8-as processzorok, valamint Nvidia Tesla P100-as gyorsítókártyák adják. Az új konfiguráció – ami tulajdonképpen egy szerver – a Power System S822LC típusjelzést kapta, felszereltsége pedig meglehetősen jó, ami a teljesítményén is megmutatkozik.
A Power System S822LC fedélzetén két darab IBM POWER8-as központi egység kaphat helyet, amelyek a vásárlói igényektől függően nyolc- vagy tízmagosak lehetnek. A combos processzorok mellé Nvidia Tesla P100-as gyorsítók is csatlakoznak, méghozzá az Nvidia NVLink architektúráján keresztül – ilyen gyorsítóból egyetlen szerver maximum négyet tartalmazhat. Az IBM és az Nvidia szakemberei szerint a felvázolt konfiguráció a hasonló szerverekhez képest bizonyos mélytanuláshoz kapcsolódó feladatokban akár kétszer nagyobb teljesítményt is nyújthat, ami komoly fegyvertény. Ennél egy fokkal beszédesebb az a tény, hogy az új szerver teljesítménye nagyjából azokhoz az x86-os alapokon nyugvó szerverekéhez hasonlít, amelyekben nyolc darab előző generációs Tesla M40-es gyorsítókártya teljesít szolgálatot.
Egy-egy Tesla P100-as gyorsító egyébként 21,2 TFLOP/s-os félpontosságú számítási teljesítmény elérésére képes, fedélzetén pedig GP100-as GPU és 16 GB-nyi HBM2-es memória dolgozik, ahogy az korábbi hírünkből már kiderült. Az egyes Tesla P100-asok az Nvidia NVLink összekötőjére kapcsolódnak, ahogy az a fenti ábrán is látható. Processzor terén fontos megemlíteni, hogy a nyolcmagos IBM POWER8-as példányok 3,25 GHz-es magórajelen ketyegnek, míg a tízmagos processzorduó esetében 2,86 GHz-es magórajel van érvényben. A rendszermemória kapacitása 128 GB-tól egészen 1 TB-ig terjedhet, az adatok tárolását pedig akár hardveres RAID-re támaszkodó rendszer is végezheti. A bővítőkártyákat két darab PCI Express 3.0 x16-os, valamint egy PCI Express 3.0 x8-os slot fogadja, amelyekhez CAPI támogatás is jár.
Az erős hardver persze mit sem ér, ha nincs ütőképes szoftver, amivel kiaknázhatóak a benne rejlő lehetőségek. Az IBM éppen ezért mellékel egy szoftvercsomagot is a rendszerekhez, ami a PowerAI nevet viseli. Ebben a csomagban számos olyan mélytanuláshoz használatos eszköz lapul, amelyeket már az új rendszerhez optimalizáltak. Ezek között egyebek mellett megtaláljuk a Berkeley Vision and Learning Center CAFFE keretrendszerét, a tudományos mélytanulási feladatokra használható Torch platformot, a Python mélytanuláshoz passzoló könyvtárát, a Theanót is. Az eszközkészlet tartalmazza az NVIDIA GPUDL könyvtárait is, így a cuDNN, a cuBLAS és az NCCL is munkára fogható. Az említett eszközök remekül használhatóak egyetlen szerveren, de akár több ezer szerverre is képesek skálázódni, így a komolyabb teljesítményű szuperszámítógép-fürtök is munkára foghatóak. Az új szerver iránt már többen is érdeklődnek: az első vásárlók között lesz a Human Brain Project, a török felhő-alapú szuperszámítógép központ, az SC3 Electronics, valamint a Nimbix is. Arról persze egyelőre nem tettek említést a felek, hogy az új szerverek pontosan mennyibe kerülnek majd, de az óriási teljesítményt látva biztosan nem lesznek olcsóak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. TheEnginee...
2016.11.16. 11:29
"amelynek alapját IPM POWER8-as processzorok"
Gyanitom hogy az ott egy "B" betu...
/*hsz torolheto a javitast kovetoen*/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gargantu TheEn...
2016.11.16. 13:40
Vagy mégse:

https://hu.wikipedia.org/wiki/POWER8
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. potkeny garga...
2016.11.16. 14:17
Vagy mégis? Én nem hallottam IPM POWER8-ról, ellenben IBM POWER8 rémlik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. TheEnginee... garga...
2016.11.16. 14:20
He?!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!