iPon Hírek

Itt a palacsintanyomtató robot

Dátum | 2015. 03. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

A Kickstarteren sok-sok érdekes projekt található, igaz, egyikről-másikról olykor-olykor kiderül, hogy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Legfrissebb hírünk főszereplőjére, a palacsintanyomtató robotra persze nem igaz ez az állítás.
A PancakeBot névre keresztelt ötletes újdonság egy ügyes családapa, Miguel Valenzuela keze munkáját dicséri. A norvég "ezermester" gyermekei kedvében szeretett volna járni az új alkotással, amelynek első működő prototípusa LEGO építőkockák felhasználásával készült el még 2013 folyamán. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, így volt idő a PancakeBot tökéletesítésére is. A projekt mára már odáig jutott, hogy feltűnt a Kickstarteren is, ahol az ötletgazda eredetileg 50 000 dollárnyi támogatást szeretett volna összekalapozni a termék gyártásának beindításához, ám ezt az összeget már az első napon sikerült túlszárnyalni – jelenleg már bőven 100 000 dollár felett jár a projekt.
A PancakeBot egy egyszerű szerkezet, amelynek felépítése nagyon hasonlít a 3D-s nyomtatókéra, csak ebben az esetben nem használati tárgyak, hanem ehető "műalkotások" kerülnek a tárgyasztalra. A 430 x 210 milliméteres munkafelület teflonbevonattal rendelkezik, fűtéséről pedig elektromos fűtőszál gondoskodik. A forró tárgyasztalra egy tubusból nyomja ki a rendszer a kellő mennyiségű palacsintatésztát, ami végül a megadott terveknek megfelelő alakzatot képez a forró felületen. A tészta kijuttatása vákuum és sűrített levegő alkalmazásával történik.
A palacsintanyomtatóhoz egy SD kártyán több kész tervet is kapunk, de a mellékelt szoftver segítségével saját magunk is tervezhetünk egyedi palacsintákat – kávézók vagy éttermek akár saját logójukat is kisüthetik, így kedveskedve a vendégeknek. Az app PC-re és Mac-re egyaránt elérhető, használata pedig nagyon egyszerű: csak meg kell rajzolni az alakzat vázát, majd a megfelelő részeket ki kell színezni, így azokat tésztával tölti ki a nyomtató. A PancakeBot egyelőre sem vezetékes, sem vezeték nélküli kapcsolaton keresztül nem képes a tervek fogadására – csak SD kártyán található tervrajzokkal tud dolgozni, így a kész tervet a nyomtatás megkezdése előtt SD kártyára kell másolni.
A tészta kijuttatását végző rendszer többféle viszkozitású palacsintatésztával is tud dolgozni, a rendszer légnyomásának erősségét pedig az adott tészta paramétereinek megfelelően könnyedén testreszabhatjuk. A tésztát ételfestékkel akár színezni is lehet, ám a nyúlós, ragadós összetevőket dugulásveszély miatt kerülni kell (például a csokoládét). A tésztatartály a nyomtatás végeztével természetesen könnyedén tisztítható. A PancakeBot dizájnjának tökéletesítéséhez a fejlesztő egy nagyvállalattal, a StoreBound-dal is együttműködésbe lépett, így a PancakeBot kereskedelmi forgalomba szánt kiadása már az év közepére elkészülhet.
Az ötletes újdonságot a kellően gyors támogatók már 149 dollárért megvehették, ami 150 dolláros árengedményt jelent, ugyanis a PancakeBot 299 dollárba kerül majd, ha júliusban az üzletek polcain is feltűnik. A 149 dolláros és a 169 dolláros példányok már elfogytak, így legalább 179 dollárral kell támogatni a projekt sikerét, ha saját PancakeBot-ra vágyunk. További információk itt találhatóak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Atesz1987
2015.03.13. 09:06
Simán el tudom képzelni, hogy az éttermek zabálni fogják, de kisgyerekes családokban is kötelező tartozéka lehet a konyhának. Emlékszem, mikor kicsik voltunk, az sem volt mindegy hogyan csíkozza a muter a májkrémet a kenyéren. Én a dinó alakú csirkefalatról már lemaradtam, de gondolom az is kötelező elem a kisgyermek étkeztetésben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. HozeManuel
2015.03.13. 10:16
Az ötlet jó, de:

1. Veszel egy gépet, megnyomsz két gombot és akármit kinyomtat. A tevékenység amit végzel: Forma kitalál - Gép beállít - Gép elindít - Leül, megesz. Az első pár alkalommal még jó, de a gép mindig tökéletesen végre fogja hajtani, hamarosan nagyon sótlan dolog lesz.

2. Fogod magad, és csomószor elrontod mire megtanulod hogyan tudsz olyan formákat sütni kézzel, aminek örülnek a többiek. (nyilván a gép többfajtát tud sütni, szebben) Először nagyon egyszerű, béna kis formákat csinálsz, aztán egy idő után majdnem akármilyen rendelést felveszel a gyerektől. Lehet együtt csinálni, nevetni, szórakozni miközben kreatív tevékenységet folytathat akár az egész család, papa, mama, gyerekek. Nem lesz mind tökéletes, de mindenki jólesően fogja megenni. Ott van mögötte a kedvesség, az áldozat, az együtt töltött idő, egymás segítése, az elrontás utáni vígasztalás.

Szerintem az élet minősége nem attól függ mennyire ügyesokos gépekkel tudjuk körülvenni magunkat.
Amiért megéri megvenni, az talán az, hogy egészen kis korban megmutatja a technológia csodáit a gyerekeknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tibaimp HozeM...
2015.03.13. 11:31
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. peti198706... Atesz...
2015.03.13. 12:20
A 'muter' az valami fajta vajas majonéz? Kenj már nekem is abból a vajas szendvicsből (idehaza お母さん -ának ejtik. ;o)) Nálunk a gőg semmi áldozat, 'azt nem úgy kell', oda nem figyelés, rendre hagyás s ezek után a hanyagolás s elfeledés homályába enyészett az egész. S ez kiválthatja? végkép nem. Ez robot. Kisegít. De még mindig mi döntünk róla: -Kell-e vagy: nem. HManuel +1. Az ember még emlős állat marad. Tejet készít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Humbuk HozeM...
2015.03.13. 18:31
Felejtsük már el az olyan nevetséges megnevezést, hogy "okos" gép...
Majd az MI okos lesz, de addig csak olyan képességeik lesznek amelyeket a programozók készítenek... Amúgy a 2. ponttal egyetértek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pdx06
2015.03.14. 08:41
Nem vágom mi benne az újdonság. Ilyen felépítésű robotokat azzal töltenek meg amivel akarnak. Robotnak viszont nem nevezném mert ennyi erővel a mátrix nyomtatót és a többit is nevezhetném robotnak hiszen egy elven működnek.Attól még nem lesz robot valami hogy alakzatokat készít. Olcsó technológia. Ha majd 3D-ben készíti az már kicsivel nagyobb dobás. De még jogi dolgokba is ütközhet a termék "feltalálója" mivel ezek miatt nem nulláról kezdte a fejlesztést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. HozeManuel Humbu...
2015.03.14. 10:53
"ügyesokos" gépet írtam, szerintem érthető. Mellesleg 5 éve dolgozok programozóként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. AusWolf
2015.03.14. 13:27
Ez az a fajta találmány, ami technológiai szempontból nagyon érdekes (ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy a nyomtatás elvét már rég feltalálták), de egy forintot nem adnék érte soha. Szerintem teljesen mindegy, hogy milyen alakú volt a palacsinta, mielőtt lenyeltem. Engem még úgy neveltek, hogy az étel nem játék. Valahol legbelül sajnálom, hogy ügyes, kreatív emberek ilyen felesleges dolgok feltalálására fecsérlik az idejüket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2015.03.14. 18:26
Nincs ebben semmi találmány. Klasszikus Pen plotter, csak toll helyett palacsintatészta tartó van rajta. Ezért is mondom hogy rizikós lesz a forgalomba hozatala, ha nem vásárolta meg az erre a mechanikára épülő jogokat. Na meg aztán ki lakna jól ilyen kis bizbaszokkal. Nagyanyám ingyen csinált ilyesmit, csak ő a cukros zacskó levágott sarkába öntötte a cuccot és rajzolt vele valamit. Sikernek se nevezném, a videomegosztón is sokallják az árát abban a korban mikor a nyomtató olcsóbb mint a patron. A nézettsége sem egekbe szökő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. domeny.tib... peti1...
2015.03.15. 19:22
A "muter" az ugyan az mint a mutter,csak fiatalabb.Mert a"t" az idő jele,és minél több van belőle annál idősebb az "Okaszan".

Te vagy az Fütyőke?
Hogy van a kis család?
Szerettem a blogodat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!