iPon Hírek

Itt a végleges ATI Stream SDK v2.0

Dátum | 2009. 12. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD egy korai Karácsonyi ajándékkal kedveskedik a fejlesztő társadalom számára: a gyártó ma bejelentette, hogy második generációs ATI Stream SDK-ja végre elnyerte végleges verzióját.

Az ATI Stream SDK v2.0 azért is bír nagy jelentőséggel a fejlesztők számára, mert támogatja az OpenCL 1.0-s programnyelvet. A második generációs ATI Stream SDK béta verziója nagyjából két hónapja jelent meg, ehhez képest igen gyorsan elkészült a vállalat a fejlesztői környezet végleges kiadásával. Az új SDK segítségével a fejlesztők ezentúl olyan alkalmazásokat is írhatnak majd, amelyek a processzormagokat és a GPU stream processzorait egyaránt képesek munkára fogni, így optimális rendszer terhelés mellett hatékonyabban és sokkal gyorsabban futnak majd az OpenCL 1.0-s nyelven íródott alkalmazások, mint azok, amelyek tisztán csak a rendszer processzorára támaszkodva futnak.

Az ATI Stream SDK v2.0 elég sokféle videokártyát támogat, kezdve a Radeon HD 4350-es modelltől a jelenlegi leggyorsabb két GPU-val ellátott megoldásig, a Radeon HD 5970-esig. A Radeonok mellett a FireStream, FirePro és Mobility Radeon modellek közül is sok GPU megtalálható a listán. Az AMD állítása szerint az újdonság Windows 7, Windows Vista, Windows XP, openSUSE Linux 11 és Ubuntu Linux 9.04-es operációs rendszereken egyaránt képes futni, legyen szó 32- vagy akár 64-bites kiadásról (ezeken volt tesztelve eddig).

Az új SDK használatához a nemrégiben megjelent Catalyst 9.12-es meghajtóprogramra, pontosabban annak hotfix változatára is szükség van. Az ATI Stream SDK v2.0-s változatával kapcsolatos információk és letöltések elérhetőek a gyártó hivatalos weboldalán keresztül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. FoAMDFun
2009.12.22. 16:11
Vége a 15 perces AVI to DVD konverziónak. Ezentúl 2 percig fog tartani végre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szaby59
2009.12.22. 16:23
Még nem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Ragathol
2009.12.22. 16:35
Leszedtem, és elszáll a telepittő.
Király.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Norba
2009.12.22. 17:51
Azon javítsanak,hogy akármit lehessen GPU-val konvertálni
A vírusírtók is lehetnének már GPGPU barátok
No meg az internet böngészők is... na mindegy... 10év múlva már processort sem lehet kapni. Veszel egy 2magos vidikarit,abból az egyik csinálja majd a munkákat a másik meg a grafikán dolgozik majd.
A kövi Windows már nem CPU-t fog használni hanem GPU-t csak és kizárólag... (o:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. leviske Norba
2009.12.22. 18:00
Miért ők foglalkozzanak ezzel? Azért adják ki azt a nyamvatt Stream SDK-t, hogy a többi, ezen programokban érdekelt fejlesztő ezt megtegye. Ez kb olyan, mikor a Microsoft-ot hibáztatják, mert valamelyik gyártó nem hajlandó drivert csinálni a Vista-hoz, vagy a 7-hez.

10 év mulva meg már se CPU, se GPU nem lesz, csak és kizárólag APU, ami ezt a kettőt gyúrja össze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2009.12.22. 18:43
Norba alaplaiban rossz amit írtál. A GPU-nak lehet nyers ereje van és sokkal erősebb azonos órajelen egy CPU-nál, viszont képtelen arra a feladatokra amikre a CPU képes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Phantomstr...
2009.12.22. 22:21
Hát majd képessé teszik rá. Régen tesszellálni, meg fizikát sem tudott, most meg tud. Pedig a fizika tipikusan a CPU feladatköre volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Norba
2009.12.22. 23:59
axe

Én ezt viccnek szántam Amúgy ha azonos órajelen menne mint egy CPU ergo olyan 3ghz-en akkor mi lenne itt....
Mondjuk úgy,hogy 600mhz-en tud annyit mint egy core i7 tudna olyan 4x6ghz-en,ha bírná...
Amúgy ha már mindent eltudna a GPU végezni akkor az Intel se törné magát a 32nm-el meg 28nm-el... Az APU meg... mondjuk úgy,hogy az még egy 5évig HD filmnézésre lesz elég max.
Bár szerintem 20év múlva is lesz még CPU is és GPU is. CPU-knál olyan 10éven belül 10nm alá mennek sztem és a szilíciumot felváltja a szén ha jól olvastam,bár elég h*lyén hangzik,de már tesztelik a "szén lapkákat" (persze nem olyan rendes faszén...) Szóval nem tudom... engem nem izgat mi lesz a jövő,engem csak a jelen érdekel,és jelenleg a legjobb párosítás egy core i5 + egy 5850 ár/teljesítménybe. Azért a GPGPU vírusírtot komolyan várom már,mert utálom,hogy olyankor belassul a gép mint az állat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. adam0205
2009.12.24. 11:59
10 nm? Szép, félbevágott atomok? Tudtommal 22 nm alá nem nagyon tudnak menni. Kissé elrugaszkodtatok a dolgoktól. A CPU elég fontos alkatrész, még GPU nélkül simán el lehet lenni (itt natív GPU-ra azaz VGA-ra gondolok). Ha nem játszik az ember például akkor bőven elég egy IGP is. A GPU meg nem fogja átvenni a helyét a CPU-nak 3 okból is:

- Az Intel-től múlik a dolog és az AMD-től. Intelé az x86-os szabvány amit hülye lenne odaadni a GPU gyártóknak - AMD kivétel de az is csak CPU-ra kapott liszenszet. AMD-é meg ugyebár az x64 (x86-64) szabvány. A mai OS-ek nagy része pedig x86/x86-64/x64. Szóval te Windows-t aligha fogsz GPU-n futni, mivel MS nem gondolkodik ebben, megjegyzem nem véletlen.
Esetleg más OS-ek lehetnek majd GPU-n is futtathatóak, de itt sem a GNU/Linux-ra gondolok, mivel az is x86/x86-64/x64 alapúak, Solaris dettó a Hurd is az lesz. Szóval össze kéne dobni egy olyan kernelt ami alapjaiban más elven épül fel, ami nem egy-két év, elég csak arra gondolni, hogy hány éve fejlesztik a GNU vagy a Hurd kernelt, pedig az a "jól bevált" alapokon nyugszik.
Persze lehetne emulálni x86-os környezetet csak az sok erőforrást pazarolna el fölöslegesen.
- Átlagember aki nem játszik a gépén az nem igényel semmilyen kiegészítő VGA-t, elég neki az IGP tudása ami meg beköltözik a CPU-ba, látjuk is a törekvéseket Intel és AMD részéről is.
- Olyan komplex chip-et kellene készíteni, hogy egyik téren sem lenne kiemelkedő és a költségeket is nagyban növelné (ár). A sw fejlesztőktől meg kár elvárni, hogy rögötn GPU-ra írjanak programokat, mivel már évek óta van 4 magos CPU, x64-es CPU mégsem árasztottak el olyan programokkal amik ki is használnák.

Más részről ott van az Intel Larrabee project-je ami szintén x86-os elven működik, egy sokmagos CPU-nak is lehetne nevezni.

GPU-n futó vírusírtót meg nem szeretnék látni! Pont az a jó ha kevés erőforrást használ egy program, mi a francnak akkora erőforrás-szükséglet egy víruskergetőnek???!!! Pont az lesz a gond, ha majd a úgy írnak trehány módon programokat, hogy "majd a GPU úgyis elbírja" ezért szarnak bele és nem optimalizálnak a kódon. Erre szép példa az ADobe Flash. Épp', hogy erőforrsá takarékosnak kéne lennie a Flash-nek de valahogy nem az, erre mit lépett az Adobe? Hát nem optimalizálta, terhelje csak le pluszban a GPU-t is, így ha Flash-el teleszart honlapot nézel nem fog akadni, de fölösen fűti a GPU-t is meg növeli a fogyasztást. (Ugyebár akkor a GPU már nem alacsonyabb órajelene fut.) Asztali gépen még tenne rá az ember, de laptop/notebook esetén nem mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!