iPon Hírek

Itt a világ első tintasugaras OLED nyomtatófeje

Dátum | 2012. 02. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Korábban, amikor az OLED kijelző technológia „betört“ a piacra, az OLED panelek gyártói tettek egy igen furcsa és bíztató kijelentést: akkoriban a cégek azt nyilatkozták, hogy szerintük a jövőben akár egyszerűen, egy roll-to-roll típusú tintasugaras nyomtató használatával is lehetőség lesz OLED kijelző panelek készítésére, pontosabban nyomtatására. Ennek azért is lenne nagy jelentősége, mert nyomtatással gyorsabban és olcsóbban készülhetnének az OLED kijelzők, ezáltal egyre több eszközben lehetne kitűnő képminőséget kínáló OLED paneleket használni - természetesen költséghatékonyan.

Úgy tűnik, hogy a jövő már itt is van, ugyanis a Konica Minolta bemutatta legfrissebb újítását, ami nem más, mint egy különleges tintasugaras OLED nyomtatófej. A különlegességet KM128SNG-MB névre keresztelte gyártója. Ez a nyomtatófej egy speciális, nagy pontosság mellett működő megoldás, amellyel nyomtatott áramköri lapok és OLED kijelzők egyaránt készíthetőek. Az új nyomtatófej 1 pikoliteres cseppmérettel dolgozik, ami ebben a szegmensben egyedülálló.


A Konica Minolta új nyomtatófeje úgynevezett szilícium MEMS technológia alkalmazásával készül. Ez a technológia azonos azzal az eljárással, amelyet a félvezetők gyártásánál is használnak. Segítségével rendkívül parányi nyomtatófejek készülhetnek: a szóban forgó megoldás például mindössze 38 milliméter széles és soronként 128 fúvókát tartalmaz. A fúvókákat precízen, egyenként is lehet vezérelni. Magát a nyomtatófejet úgy alakították ki, hogy ellenálló legyen a technológia során alkalmazott „tintákkal“ szemben, ugyanakkor hatékonyan dolgozzon az alacsony viszkozitású, iparban használatos anyagokkal is.

A gyártó állítása szerint a MEMS technológia jóvoltából a jövőben a mostaninál is kisebb nyomtatófejek készülhetnek. Az újdonság, azaz a KM128SNG-MB modell első mintapéldányai tavasszal válnak elérhetővé a partnerek számára.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. kiskoller
2012.02.14. 20:43
veszek egy ilyet és OLED tapétát nyomtatok ki vele. Aztán veszek 4 db 7970-et és máris mehet az ájfiniti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010
2012.02.14. 20:53
kiskoller Attól tartok hogy egy olyan nyomtató nem 10k és a tintapatron sem 6-7000Ft.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.02.14. 20:54
azért ez nagyon fájt -.-"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Tibby
2012.02.15. 16:50
"egyre több eszközben lehetne kitűnő képminőséget kínáló OLED paneleket használni" - Szerintem meg elég szar színei vannak az OLED (AMOLED) kijelzőknek, nem is értem, mire fel ez a nagy OLED mánia. Vannak előnyei (kis fogyasztás, élénk színek) és hátrányai (a színhűség szinte nulla), de hogy "kitűnő" lenne, az erős túlzás.

"Az új nyomtatófej 1 pikoliteres cseppmérettel dolgozik, ami ebben a szegmensben egyedülálló." - Nyilván egyedülálló, ha ez a világ első - és mindeddig egyetlen - ilyen nyomtatója...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!