iPon Hírek

Itt az első Thunderbolt 2-es vezérlőt alkalmazó alaplap

Dátum | 2013. 08. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASUS kínálatában egy új, abszolút csúcskategóriás alaplap jelent meg, amely a Z87-Deluxe/Quad nevet kapta. A termék a korábban bemutatott Z87-Deluxe/Dual alapjaira épül, amellyel gond nélkül építhetőek három videokártyából álló konfigurációk. A terméken 10 db SATA 6 Gbps-os port, 8 darab USB 3.0-s port és két darab Gigabites Ethernet port egyaránt jelen van, sőt, a kínálatból a 802.11ac WiFi, a Bluetooh és az NFC támogatás sem hiányzik. A 350 dolláros alaplapot egyetlen kritika érheti: nem a legfrissebb Thunderbolt vezérlőt alkalmazza, hanem az előző generációsat. Pont ez utóbbi miatt döntöttek úgy az ASUS illetékesei, hogy kell egy olyan új Z87-es alaplap, amelyen első generációs helyett már második generációs Thunderbolt vezérlő teljesít szolgálatot - így megszületett a Z87 Deluxe/Quad. A második generációs Thunderbolt vezérlő tulajdonképpen egyetlen fontos újítást kínál: az első generációs megoldás két darab 10 Gbps-os sávszélességet biztosító csatornáját összevonja, így 20 Gbps-os csatornákat kínál, ezáltal az egyes Thunderboltos eszközök a korábbihoz képest kétszer nagyobb adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhatnak. Az új alaplap a második generációs Thunderbolt portokból összesen kettőt kapott, így a Daisy-Chain elvnek, azaz a különböző kiegészítők összefűzhetőségének köszönhetően akár 12 Thunderboltos eszköz egyidejű kezelésére is képes.

A Thunderbolt 2 a 4K-s megjelenítőkhöz is kínál támogatást, hála a DisplayPort 1.2-es szabványnak. Az új alaplap a rajta található két darab Thunderbolt portnak, illetve a HDMI portnak köszönhetően akár három darab 4K-s megjelenítő egyidejű kezelésére is képes - mindezt külön videokártya alkalmazása nélkül teszi. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy játékok szempontjából már egyetlen 4K-s megjelenítő meghajtásához is komoly GPU teljesítményre van szükség, hát még hároméra, így ez a funkció IGP használata esetén inkább a produktivitás javítására vethető be, és nem játékra, de ez talán meg meglepő. Az ASUS mérnökei egyébként rendkívül sok kompatibilitás-tesztet végeztek annak érdekében, hogy garantálható legyen: az új alaplap a Thunderboltos kiegészítők túlnyomó többségével tökéletesen kompatibilis. A munka gyümölcseként az alaplap elsőként kapott Thunderbolt 2 jóváhagyást, vagyis hivatalosan is a világ első Thunderbolt 2 támogatással ellátott alaplapjának tekinthető, ami komoly fegyvertény. Az újdonság emellett természetesen az első generációs eszközökkel is kompatibilis. Sajnos azonban tény az is, hogy Thunderbolt alapú Windows-kompatibilis kiegészítőkből meglehetősen kevés áll rendelkezésre, a működtetésükhöz szükséges kábelek pedig elég drágák. Az is tény, hogy a 4K-s megjelenítőkön kívül - amelyekből jelenleg még elég gyér a választék - más kiegészítők nem igazán profitálnak a Thunderbolt 2 megnövelt adatátviteli sávszélességéből. Persze utóbbi aligha volt szempont az új alaplap elkészítésénél, sokkal inkább az lehetett a cél, hogy egy kompromisszumoktól mentes, a legmodernebb technológiákat felvonultató alaplap készüljön. Ezt a célt bizony sikerült is elérni. A Z87-Deluxe/QUAD alaplap hamarosan megjelenik kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy az újdonság pontosan mennyibe kerül majd. Érdekesség, hogy hírünk írásakor a termék még az ASUS hivatalos weboldalán sem volt jelen.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Terror
2013.08.21. 18:05
Láttam thunderboltos külső winyót, kétszer annyiért, mint az usb3-as, sebességben meg ugyanott van a kettő. Több thunderboltos eszközt nem láttam. Ezért aztán marhára megéri kiperkálni a felárat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Bzsolt
2013.08.21. 19:09
A thunderbolt I sem kellett senkinek, és ez is felesleges. Viszont cserébe tobb pénzt kérhetnek az alaplapért. Duplajó. Az alaplapgyártónak és az Intelnek, a vásárlónak nemannyira... (van egy sokkal elterjedtebb szabvány, USB-nek hívják.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim Terro...
2013.08.21. 19:29
Már most "a következő Firewire" jelzővel illetik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. patrik2991
2013.08.21. 20:47
Asagrim: hát igen, még azt a portot sem használtam az életben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim patri...
2013.08.21. 20:55
Ha eddig nem használtad már nem is fogod, mert az új lapokon már nincs!

ASUS legalábbis már simán lehagyja!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. grrrgo
2013.08.23. 19:27
patrik2991:
Nem olyan rossz az a firewire port az alaplapon. Én nemrég használtam. A videókamerát lehetett egyből rádugni a gépre és nem kellett semmit se telepíteni hozzá. (Azt hiszem Digital Video Linknek hívták a kamerán.) Ez a thunderbolt sem lenne rossz! Az Intel helyébe olcsón adnám, hogy elterjedjen és minden laptopra tennék ilyet aztán külső videókártyát meg efféléket lehetne tenni rá. (Ha már a PCIE Card-ot lehagyják a laptopokról)

(Egyébként én úgy vagyok vele, hogy inkább legyen az alaplapon egy port, amit az életben nem használtam, minthogy egy olyan eszközöm legyen amit nem tudok a gépemre dugni hirtelenjében.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim grrrg...
2013.08.23. 20:58
Azzal ugye tisztában vagy, hogy már régebb óta egyedül videókamerákban van firewire?

Tehát éppenséggel véletlenül kifogtad az egyetlen még máig is használatos felhasználási módszerét, ami úgyszint szépen el fog tűnni, mert az USB3 már gyorsabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!