iPon Hírek

Itt az első vezeték nélkül tölthető konvertibilis noteszgép

Dátum | 2017. 07. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A különböző mobileszközök akkumulátorának töltése manapság még rendszerint vezetékes alapon oldható meg, de már nem példa nélküli a vezeték nélküli akkumulátortöltő-technológia használata sem. Ilyesmi eddig nagyrészt csak okostelefonok, illetve viselhető eszközök esetén állt rendelkezésre, pedig a noteszgépek és táblák esetében is jól jöhetne, de néhány prototípustól eltekintve még semmi sem tudja kiaknázni az újításban rejlő lehetőségeket. Pontosabban eddig ez volt a helyzet, de a Dell jóvoltából ez most alaposan megváltozott, ugyanis megjelent a Latitude 7285-ös modell, ami már a vezeték nélküli akkumulátortöltést is támogatja.
Maga a technológia a WiTricity műhelyéből érkezett, és a mágneses rezgést használja ki. Az adó és a vevőegységben található mágneses rezonátor rendszerek pontosan, precízen hangoltak, azonos frekvencián működnek, ezáltal az adótól a vevőhöz a mágneses téren keresztül energia továbbítható, amit az akkumulátor töltésére használhat a vevő. Nagy előny, hogy a noteszgépet nem kell a töltő fölé helyezni, sőt, a noteszgép és a töltő között akár üveg, fa vagy betonréteg is lehet, a technológia akkor is működik – igaz, a hatásfok minden bizonnyal gyengébb lesz.
Noha a WiTricity megoldása impresszív és sokoldalú, a Dell implementációja már nem ennyire vonzó, hiszen a vezeték nélküli akkumulátortöltéshez nem elég csak a töltőpadot, azaz a Wireless Charging Mat névre keresztelt eszközt megvenni, kelleni fog a vezeték nélküli akkumulátortöltést támogató Wireless Charging Keyboard is. A Dell megoldása ugyanis úgy működik, hogy billentyűzetet mindenképpen rá kell csatlakoztatni a táblarészre, hogy tölteni lehessen.
Maga a konvertibilis noteszgép ettől eltekintve is érdekes, hiszen 12 hüvelykes képátlójú, Gorilla Glass üvegréteggel ellátott IGZO érintőpanelt kapott, ami 2880 x 1920 pixeles natív felbontással dolgozik. Processzorból egy Core i5-7Y54-es modellt kapunk, de opcionálisan akár Core i5-7Y57-es példány is elérhető, ami picivel nagyobb sebességet nyújt. Rendszermemóriából 8 vagy 16 GB-nyi LPDDR4 DRAM jár, az adatok tárolásáról pedig 128 GB-os, 256 GB-os vagy 512 GB-os PCIe NVMe SSD gondoskodhat. A mindössze 7,25 milliméter vastag táblarész 680 grammot nyom a mérlegen, így a leválasztható billentyűzettel ellátva is könnyedén hordozható. A csatlakozók között két darab USB-C portot találunk, amelyek Thunderbolt 3-as vezérlőhöz csatlakoznak, így sokoldalúan használhatóak. A bennük rejlő lehetőségek kiaknázásához külön USB-C dokkoló is kapható. Maga a konvertibilis noteszgép táblaként, sátor üzemmódban és klasszikus noteszgépként egyaránt használható.
A Latitude 7285 1199 dollárba kerül a Core i5-7Y54-es processzorral, 8 GB-nyi rendszermemóriával és 128 GB-os SSD-vel, ám ha a vezeték nélküli akkumulátortöltésre is szükség van, akkor a Wireless Charging Keyboard és a Wireless Charging Mat is kelleni fog, ezek pedig 549 dollárral növelik meg az alapárat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. ny
2017.07.14. 12:29
Ez a felbontás 3:2 arányú?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. derno
2017.07.14. 14:59
Annyi bizony.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!