iPon Hírek

iTunes: Rövidesen indul a népszerűségi árazás

Dátum | 2009. 03. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Az eredetileg tervezett április 1-nél majd' egy héttel később, 7-én lép életbe az iTunes népszerűségi árazása, amelynek keretében a legfelkapottabb dalok $1,29, míg a kevésbé favorizáltak majdnem fele ennyiért, 69 cent ellenében lesznek kaphatóak - a kettő közti nagy átlag pedig marad 99 cent.

Ez az új árazási rendszer elvileg az igazi kereslet-kínálat alapú gazdaság elvét hivatott beemelni az almás cég online zeneboltjába is, ám ennek gyakorlatilag nyilván csak a második fele lehetséges, mivel a kínálat itt ugyebár korlátlan. Az azonban mindenképpen egy jó lépés, hogy figyelembe veszik az egyes számok keresettségét.

Elvileg ezzel jól járnak az újonnan induló zenészek is, mivel így nyilván olcsón indulnak az ő számaik is, aztán ha elegen kattannak rájuk, ők is felléphetnek a felsőbb körbe - míg a valóban világszerte favorizáltak esetében természetesen nem is lehet kérdéses az érték. Mindez tehát jól hangzik így leírva, de természetesen majd a gyakorlatban dől el minden.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2009.03.27. 12:40
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. d311c
2009.03.27. 12:51
Ez a gyakorlatban burkolt áremelést jelent, mivel csak az lett olcsóbb amit senki sem vesz. Ami felkapott, az meg drágább lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2009.03.28. 00:11
Ha egy művésznek egyszer fizetnek, akkor jól hangzik, hogy az elismertebb munkájáért 99 helyett 139-et kapjon.

Ha azonban a művésznek az elismertséggel arányosan sokkal többször fizetnek, akkor a 99-ről 139-re emelt esetenkénti fizetség már MEGDUPLÁZOTT JÖVEDELEM EMELÉSHEZ VEZET.

Normál esetben a népszerű és emiatt sokkal nagyobb darabszámban elkelő dolog egy darabra vetített árának alacsonyabbnak kéne lenni.

Ráadásul itt semmilyen említésre érdemes többlet költséget nem okoz, hogy valamit 10 ezer helyett 100 millió példányban töltenek le.

Szerzői jogdíjak és általában a pénz közveszélyessége amiatt van, hogy ezek nem kézzelfogható stabil értékek, hanem sok tekintetben szubjektív fikciók. További veszélyforrás, hogy az ezzel foglalkozó emberek nem nagyon képesek az egyes variációk következményeit előre átlátni, ellentétben mondjuk a fizikával vagy matematikával, ahol a fogalmak viszonylag tisztázottak a pénzvilághoz vagy jogdíj világhoz képest.

iTunes árpolitikája remek példája a pénzügyi világ logikai tisztázatlanságának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!