iPon Hírek

Ivy Bridge CPU-k 10 watt körüli fogyasztással

Dátum | 2012. 12. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel a jelek szerint tényleg beváltja korábbi ígéretét, ami még a tavaly szeptemberi IDF alkalmával hangzott el. Akkoriban a vállalat illetékesei azt állították, hogy az ultrabookok szegmensében a nem is oly távoli jövőben megjelenik néhány olyan Ivy Bridge processzor, amelyek 10 watt körüli, illetve 10 watt alatti TDP-vel rendelkeznek.

A The Verge munkatársai utánanéztek, hogy állnak a tervek, és arra jutottak, hogy az Intel tényleg rövidesen piacra dob néhány olyan Ivy Bridge alapú, 22 nm-es 3D tranzisztor gyártástechnológiával készülő processzort, amelyek 10 watt körüli TDP-vel rendelkeznek majd. Ennek értelmében tehát nem kell a Haswell APU egységek megjelenéséig várnunk arra, hogy rendkívül energiatakarékos processzorral ellátott ultrabookok készülhessenek.

Manapság az ultrabookok és a konvertibilis noteszgépek piacán 17 wattos TDP-vel rendelkeznek a legenergiatakarékosabb Ivy Bridge processzorok, igaz, ezek az Intelnek köszönhetően szoftveres úton akár 13 wattra is csökkenthetik TDP-jüket.


Hogy milyen előnyökkel járhat a 10 watt körüli TDP-vel rendelkező processzorok érkezése? Az alacsonyabb üzemi feszültséget alkalmazó, így kevesebbet fogyasztó újdonságok kevésbé melegednek majd, ennek köszönhetően könnyebb lesz hűteni őket (ez akár kisebb hűtőrendszerben is megnyílvánulhat) és akkumulátoros üzemidő is megnőhet.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a friss, 10 watt körüli TDP-vel érkező Ivy Bridge processzorokból pontosan hányféle példány készül majd, mint ahogy az is rejtély, hogy ezek pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Az viszont már biztos, hogy ezekből a processzorokból csak kis mennyiség állhat rendelkezésre – ez valószínűleg azért lesz így, mert kevés olyan CPU készül, ami extrém alacsony magfeszültség mellett képes a tőle elvárt órajelek, illetve teljesítmény biztosítására.

Kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő ebben a témakörben, valamint azt is, hogy az új Ivy Bridge processzorok adta friss lehetőségeket mennyire tudják majd kiaknázni az új ultrabookok, illetve a konvertibilis noteszgépek. Utóbbiak olyan termékek, amelyek noteszgépként és táblaként egyaránt használhatóak, hála a – dizájntól függően – teljesen hátrahajtható, vagy kiforgatható kijelzőnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Jimmy9082
2012.12.05. 18:48
ez még jó is lehet mert a táblagépek üzemideje van amikor egy nap csak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Chif52
2012.12.05. 20:42
Az a jó ha egy nap mert a jó táblagépeké pl. 2-4 magosak azok csak 6-8 max 10 órát bírnak folyamatos Játékkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nyerek01
2012.12.05. 20:58
Jó, de ez ilyen elvi minimum, ennél többet eszik. (bár nem sokat)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. umi92
2012.12.05. 21:10
chif52

de most azért veszel táblagépet hogy játsz rajta? ez annyira szar... legalább költenéd a pénzed normális dolgokra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!