iPon Hírek

Ivy Bridge infók

Dátum | 2012. 03. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ultrabookoknak köszönhetően megnőtt az igény az alacsony fogyasztású, nagy teljesítményt kínáló processzorok iránt. A trendre reagálva az Intelnek több olyan ütőképes processzort kell piacra dobnia, amelyeknek köszönhetően a korábbinál nagyobb szeletet hasíthat ki a noteszgép piac képzeletbeli tortájából.

A jelek szerint a gyártó tarsolyában már több olyan processzor is van, amelyek megfelelnek a fentebb megfogalmazott igényeknek. A legfrissebb híreknek köszönhetően most három modellről hull le a lepel, hála a külföldi informátoroknak. Az újdonságok között a Core i3-3217U, a Core i5-3317U és a Core i7-3517U típusjelzéssel ellátott processzorokat találjuk.

A felsoroltak közül – nem túl meglepő módon – a legolcsóbb a Core i3-3217U modell lesz, amely 1,8 GHz-es órajelen ketyeg. Ez a processzor Turbo Boost támogatással nem rendelkezik, viszont 17W-os TDP kerettel érkezik, amely alacsony terhelés esetén 14W-ra csökken – utóbbi esetben az órajel 800 MHz-re mérséklődik.

A következő processzor, azaz Core i5-3317U 1,7 GHz-es alap órajelen ketyeg. Ennél a processzornál alacsonyabb terhelés esetén szintén lehetőség lesz a TDP 14W-ra történő csökkentésére. Ez a példány már rendelkezik Turbo Boost támogatással is, így kétmagos üzemmódban 2,4 GHz-es, egy szálon futó alkalmazás esetén pedig 2,6 GHz-es maximális magórajel elérésére képes.

A képzeletbeli ranglétra legtetején a Core i7-3517U helyezkedik el, amely 1,9 GHz-es alap magórajelen üzemel. Az újdonság esetében különlegesség, hogy lehetőség van az alap, 17W-os TDP keret megnövelésére annak érdekében, hogy a processzor a Turbo Boost támogatás alkalmazásakor még magasabb magórajelet érhessen el. A 17W-os TDP 2,4 GHz-es maximális Turbo Boos órajelet engedélyez, míg akkor, ha a TDP keret 25W-ra bővül, kétmagos módban 2,8 GHz-es, egy szálon futó alkalmazás esetén pedig 3 GHz-es magórajel elérésére van lehetőség. Utóbbi példány a Core i5-ös sorozatú ULV processzoroktól annyiban különbözik, hogy velük ellentétben már nem 3 MB-nyi, hanem 4 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral gazdálkodik.

Hivatalos információk az új processzorok várható specifikációiról

Időközben érkezett egy friss hír is, amely arról rántja le a leplet, hogy az Intel asztali- és mobil Ivy Bridge processzorai pontosan milyen specifikációkkal rendelkeznek majd. Az információkat a vállalat eredetileg a viszonteladóknak és a disztribútoroknak szánta.

Az alábbi táblázatok tartalmazzák az új processzorok minden lényeges specifikációját, kezdve a magok számától, a magórajelen át egészen a Turbo Boost órajel értékéig. Kezdjük a sort az asztali példányokkal:

Asztali processzorok - 1.Asztali processzorok - 1.
Természetesen a noteszgépekben helyet kapó példányokról is rendelkezésre állnak a szükséges információk. A táblázatban a Core i3-3217U kivételével minden fentebb említett példányt megtalálunk.

Notebook processzorok - 1.Notebook processzorok - 2.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. bodomehesz...
2012.03.05. 09:48
Az i5-ben a HT-T hianyolom, de egyebkent nagyon utosnek latszik... vinni fogja megint fentebb a bevetelt az elsodleges infok alapjan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp
2012.03.05. 17:10
Úgy ahogy mondod, jó lesz ez, már várom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. MikE016
2012.03.05. 17:35
lehet benne m vana hiba meg h nem vagyok túl nagy gamer.. de nekem egy first gen i5 650 em van 4 giga rammal egy gtx460 vga-m és a napokba tudatosult bennem h kb két éves a gépem ergó egy őskövület.. és semmi hátrányt nem tapasztaltam.. minden elfut full hd ba nekem elég 1 monitor (de az legyen 5 méteres ) 24" on játszok.. nemtudom mi történt nem lettek annyival erősebbek az új cuccok vagy nem is tudom de mondjátok meg ha nincs igazam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.03.05. 17:43
A konzolok visszafogják nagyon a fejlődést,mert alapkövetelmény,hogy azokon is futnia kell mindennek.Xbox már vagy 6-7 éves hardver.
Amint kijön az új széria, megint meglódulhatnak majd a hardverigények,de nem tudom mennyire.Mindenesetre ez még mindig vagy másfél év.
A fentiek ráadásul VGA-ra igazak,hiszen az kell leginkább a játékokhoz,az átlag igényeket már most sokszorosan felülmúlja egy 2500k,ez nem hiszem,hogy változna,hiszem az Intel nagyon nyomul előre,nem álltak le a fejlesztéssel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sanyix
2012.03.06. 01:01
@bodomeheszet: áruld már el, desktop prociba MINEK kéne ht? Hogy úgy látszódjon még 4 mag nem csinál semmit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bodomehesz...
2012.03.06. 10:51
Mondjuk így is olyan erős lett, hogy így sem használja ki a felhasználó.
Csak ha valaki hosszabb távra gondolkozik, jól jöhet a későbbiekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!