iPon Hírek

Izgalmas mobil APU egységekkel készül az AMD a 2014-es évre

Dátum | 2013. 11. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD az APU13-as rendezvény alkalmával már megosztott néhány hasznos információt a Kaveri APU-val, illetve az asztali példányok érkezésének várható dátumával kapcsolatban, sőt, az új szoftverfejlesztő eszközökről is esett szó, amelyek egy részével a gyártó a HSA eljárás szerverekben történő megjelenésére készül, méghozzá gőzerővel. Most végre egyéb újdonságokkal, a mobil eszközökbe szánt következő generációs APU egységekkel kapcsolatban is érkezett néhány információ. Azt már eddig is tudhattuk, hogy a Kaveri APU idővel a mobil eszközök piacán is megjelenik, ám ott csak a 15W és 35W közötti TDP keretet fedi majd le, a táblák és a konvertibilis noteszgépek piacát tehát nem veszi célba. Ezeket a szegmenseket két másik APU támadja le, amelyek a Kabini és Temash APU egységeket váltják a piacon. Az újdonságok remélhetőleg nagyobb sikerre és népszerűségre tesznek szert, mint méltatlanul mellőzött elődeik.
A hivatalos útiterv
A hivatalos útiterv
A Kabini és Temash APU egységeket a Beema és a Mullins váltja: ezek az újdonságok wattonként mérve kétszer jobb teljesítményt kínálhatnak, mint elődeik, megjelenésükre pedig még a következő év első felében sor kerül. A Beema elődjéhez, a Kabinihez hasonlóan szintén a 10 és 25 watt közötti TDP régiót veszi célba. A Beema APU egységek kettő vagy négy processzormaggal gazdálkodnak, amelyek mindannyian a Puma mikroarchitektúrára támaszkodnak - utóbbi a Jaguar mikro-architektúra helyét veszi át. A Puma a Jaguárhoz képest nem hoz szignifikáns előrelépést, pusztán a Jaguar némileg továbbfejlesztett változatának tekinthető. GPU fronton továbbra is GCN architektúrára épülő megoldásokkal találkozhatunk majd, csak úgy, mint manapság.
A Beema és a Mullins APU-k
A Beema és a Mullins APU-k
A Mullins ehhez képest több érdekességet is tartogat. Az új APU ugyanúgy kettő vagy négy Puma processzormaggal és egy GCN alapú videóvezérlővel érkezik, mint a Beema, SDP-je azonban már csak 2 watt lesz, ami igen jól hangzik. Nyilván az SDP (Scenario Driven Power) meghatározás csak bizonyos terhelési formák alkalmával állja majd meg a helyét, csak úgy, mint az Intel háza táján. Ennek ellenére mégis úgy tűnik, hogy a négymagos Mullins APU-val szerelt táblák és konvertibilis noteszgépek egészen nyugodtan kaphatnak majd passzív, ventilátortól mentes hűtést, ami tökéletesen hangtalan működést garantál. Hab a tortán, hogy a Mullins rendkívül versenyképes lesz az Intel Bay Trail megoldásaival szemben, ami jó hír - reméljük, ez a kijelentés végül mind az árra, mind pedig a teljesítményre igaz lesz. A Beema és Mullins APU-k támogatni fogják a Microsoft InstantGo szolgáltatását, amely aktív internetkapcsolatot kínál készenléti állapotban is, így az alvó rendszer felébresztés után a legfrissebb online tartalmakat tárhatja a felhasználók elé. Emellett a fedélzeten egy AMD Security Processor is helyet kap, ami tulajdonképpen egy TrustZone technológiával megtámogatott Cortex-A5-ös társprocesszor lesz.
TrustZone
TrustZone
A leírás alapján úgy tűnik, hogy a TrustZone a processzort két virtuális központi egységre bontja. Az egyik rész futtatja a biztonságos folyamatokat - ez képviseli a biztonságos világot -, a másik rész pedig a többi folyamat futtatásáért felel. Utóbbi az ARM tálalása szerint a normál világot képviseli. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a biztonságos folyamatokra a többi, másik virtuális processzoron futó folyamat semmiféle hatást nem gyakorolhat. A társprocesszor alkalmazásával az AMD szerint programozható biztonságos futtatási környezet biztosítására nyílik mód, ahol több, ilyen-olyan okokból biztonságot igénylő alkalmazás is futhat. Utóbbiak közé tartoznak a biztonságos bootolásért felelős folyamatok, a tartalommenedzsmenttel kapcsolatos szolgáltatások, az online "bankolást" biztosító szolgáltatások, illetve a vírusok és kártékony kódok ellen védő folyamatok is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. tormasi
2013.11.14. 11:44
"Utóbbiak közé tartoznak a biztonságos bootolásért felelős folyamatok, a tartalommenedzsmenttel kapcsolatos szolgáltatások, az online "bankolást" biztosító szolgáltatások, illetve a vírusok és kártékony kódok ellen védő folyamatok is." - de legfőképpen a rootkitek új generációja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rendesadam
2013.11.14. 13:30
Izgalmas?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. madcaptain
2013.11.14. 14:51
pucer tinilanyokat vartal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. alfoldi
2013.11.14. 20:09
Az úgy nem izgalmas, legalább egy tanga legyen rajta, amit akár foggal is lefejthet az ember, meg hogy maradjon valami meglepetés is a kis sivár életünkben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. budspencer
2013.11.15. 12:42
Számomra semmi sem lehet izgalmas ami AMD logóval van ellátva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Phantomstr... budsp...
2013.11.16. 09:45
Úgy látszik mégis elég izgalmas ahhoz, hogy beböfögj egy teljesen értelmetlen hozzászólást egy AMD hír alá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atti2010 budsp...
2013.11.16. 13:09
Hatalmas tévedésben vagy, az AMD fényévekre van VGA -IGP terén az Inteltől és egyre jobban bebizonyosodik hogy maga egy CPU semmit vagy nagyon keveset ér, erre maga az Intel is rájött azért kezdett APU-t gyártani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!