iPon Hírek

Ízszimulátort fejlesztenek Szingapúrban

Dátum | 2013. 11. 25.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy napon jóval ízletesebb lehet a virtuális valóság, a Szingapúri Egyetem kutatói ugyanis egy digitális ízszimulátort fejlesztésén dolgoznak. Az elképzelés szerint a szimulátor révén a jövőben meg is kóstolhatjuk a játékok, filmek vagy VR-kalandok során a képernyőn felbukkanó ételeket és italokat, de akár a főzőműsorok szakácsainak produktumait is letesztelhetjük az otthoni fotelből. A rendszer ezüst elektródák segítségével közvetíti a nyelvnek négy alapíz megfelelő kombinációjának elektromos jelekké és apró hőmérsékleti változásokká „lefordított” változatát. A fejlesztők elmondása szerint a nyelv hegyéhez érintett elektródák révén olyan elektromos és hőmérsékleti stimulációk válthatók ki, amelyek hűen tükrözik a tényleges ízélményt.

A fejlesztésnek ugyanakkor nem csak a szórakoztatóiparban lehet haszna: a cukorbetegek például vércukorszintjük tényleges befolyásolása nélkül „kóstolhatnak” bele az édességekbe, a daganatos páciensek esetében pedig a rendszer segíthet fokozni vagy regenerálni a kemoterápia hatására gyakran eltompuló ízérzékelést, ami sokszor igen komoly problémát jelent a táplálásban, hiszen tovább rontja az amúgy is törékeny állapotú betegek étvágyát. Az ízszimulátor révén a szakértők szerint le lehetne szoktatni az emberiség nagy részét a cukros üdítők fogyasztásáról is, amelyek túlzott bevitelét egyre jelentősebb kockázati tényezőnek tartják az olyan kórképek kialakulásában, mint az Alzheimer-kór vagy a daganatos betegségek egyes fajtái. A fejlesztés révén a cukorfogyasztás fiziológiai hatásai lecsökkenthetők, a pszichológiai effektus, a cukor élvezete, azonban megmarad. A projekt részeként a kutatócsoport egy digitális nyalókának nevezett terméken is dolgozik, amely folyamatos cukorízt közvetít az ízlelőbimbók felé − tényleges cukorfogyasztás nélkül. Az ízszimulátor piacra kerüléséig még feltehetően várni kell egy darabig, az ízélmény ugyanis egyelőre korántsem tökéletes. A négy alapíz (édes, savanyú, sós és keserű), illetve az ötödik alapízként emlegetett umami különféle arányokban való keverése ugyanis csak az ízlelés egy részét teszi ki: az étel vagy ital illata és textúrája szintén fontos faktor abban, hogy milyennek értékelünk egy-egy falatot. A kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogyan tudnák ezen érzeteket is megfelelően szimulálni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. mikej95
2013.11.25. 15:05
Ha ez elterjed megnézem mi lesz, talán nem kéne annyira élethűnek lennie egyes játékoknak.

OFF
"cukros üdítők fogyasztásáról is" Szép, mutassatok nekem egy csak cukorral édesített üdítőt vagy gyermekételt. Aszpartám aztán kész, az van benne mert olcsóbb, az meg hogy sokszorosan árt nem érdekli a gyártót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Avisto
2013.11.25. 16:01
Milyen jó lesz amikor valami túlélőjátékban egy zombi belenyúl az ember szájába
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mzso
2013.11.25. 16:19
Az íz szag nélkül nem sokat ér...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2013.11.25. 17:44
mzso: Az lehet, de már ez is előrehaladás. Neked majd szólunk, ha kész a mátrix és már benne élsz 2 hete.
Avisto:Ilyesmire gondoltam én is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2013.11.25. 19:44
"Az íz szag nélkül nem sokat ér..."

Jó, jó, de mégis egy lehetőség fertőző vagy mérgező dolgok megízlelésére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Chif52
2013.11.25. 20:47
Mindig is érdekelt milyen ízű lehet mondjuk a Láva, a sósav vagy a hipó =)
(persze biztonságos körülmények között kipróbálni jobb lenne mint ez a szimulátor)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zephyrus
2013.11.25. 20:56
hát remélem soha nem lesz szagos játék ww2 elég brutál lenne lőpor és hullaszag
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.11.27. 11:38
A béna kifigurázásod a lényegen nem változtat. Van 5 féle íz érzékelő a nyelven. Édes, sós, savanyú, keserű, és umami (ennek nem találtam normális magyar nevet).
Ennyivel sokmindent nem lehet elérni... Max azt lehet szimulálni mit érez amber amikor úgy eldugul az orra, hogy nem érzi az "ízeket". Szagból meg 10000 félét lehet megkülönböztetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!