iPon Hírek

Izzadó háztetők

Dátum | 2012. 10. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az izzadás a test lehűtésének egyszerű, de annál hatásosabb módja. Az élőlények régóta sikeresen alkalmazzák a túlhevülés elkerülésére, és mostantól az ETH Zürich kutatóinak köszönhetően talán az épültek hűtésére is bevethető lesz valami nagyon hasonló metódus. Wendelin Stark munkacsoportja egy olyan anyag kifejlesztésén dolgozik, amely a tetőre helyezve szivacsszerűen magába szívja az esővizet, majd kellő erejű napfény hatására kiengedi a tárolt nedvességet, amely párolgás közben hőt von el az épülettől.

Az izzadó tetőmatracok egy speciális polimerből (PNIPAM) készülnek, amelyet egy vízáteresztő membrán vesz körbe. A szivacsos anyag víztároló kapacitása hőmérsékletfüggő, ha 32 ˚C-nál melegebbre hevül, zsugorodni kezd, és közben kifacsarja magából a vizet, amely a membránon át távozva elpárolog annak felszínéről.

A kutatók egyelőre csak nagyon kis méretekben tesztelték az elképzelést, modellvasúthoz tartozó épületek tetejét fedték be az apró, fél centiméter vastagságú szivacsmatracokkal, majd egy napot imitáló lámpát irányították rájuk. A PNIPAM-mal szigetelt házakban a hőmérséklet jóval lassabban emelkedett, mint azokban, amelyekre nem helyezték fel a matracokat.


A szakértők számításai szerint valós méretekben már egy pár milliméteres szivacsborítással is rengeteget lehetne spórolni az épületek aktív hűtőrendszereinek működtetésén. Egy meleg júliusi napon akár hatvan százalékkal is kevesebbet fogyaszthatnak az ilyen szigetelésű épületek légkondicionálói.

Ehhez persze még rengeteg a tennivaló. Meg kell vizsgálni például, hogyan viselkedik az anyag hidegebb időben,  bírja-e a fagyot, hogyan lehet megakadályozni penészedését stb. Ötletnek mindenesetre nem rossz, és ha végül nem is biztos, hogy pontosan most felvázolt módon valósul meg, az izzadásra hajazó hűtés épületekre adaptálásában van fantázia. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Rigor
2012.10.05. 10:40
Ilyesmi már régóta van, zsúptetőnek hívják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lorddiablo
2012.10.05. 10:41
Ezzel már csak 1 gond van... Mi van, ha sokáig nincs eső? A hőkamerás felvételeik egyértelműen mennyiségileg hülyeséget adnak vissza a képen, mivel az emissziós tényezője más és más az egyes konfigurációknak. Az esővíz összegyűjtése szép gondolat, de ahol sokat esik, ott ez nem kell, ahol keveset, ott meg lehet gondolkozni azon, hogy esetleg csapvizet kéne bevezetni és egyenletesen eloszlatni ebben a szivacsban, hogy utána párologhasson... A következő probléma vele a víz kémiai összetétele. Ugyanis nem tisztán H2O-ról beszélünk, hanem van benne minden egyéb, ami nem feltétlen párolog el, így nagyon hamar eltömődnek a pórusok, csapvíz esetében meg kiülepedik a vízkő... Az ötlet nem rossz, de ez megvalósításnak harmatgyenge.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!