iPon Hírek

Izzadságból termel energiát egy újfajta bioelem

Dátum | 2014. 08. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy napon a testmozgás közben a bőrünkön megjelenő izzadság révén tölthetjük fel az apróbb elektromos kütyüket − ezt ígérik legalábbis a Kaliforniai Egyetem kutatói, akik az Amerikai Kémiai Társaság ülésén számoltak be legújabb fejlesztésükről. A szakértők korábban létrehoztak egy olyan szenzort, amely ideiglenes tetoválásként hordható a bőrön, és monitorozza az izzadságban megjelenő tejsav mennyiségét. A molekula szintje jelzi, hogy mennyire intenzív testmozgást végez a tetoválást viselő alany, mivel fokozott erőfeszítés esetén a tejsav gyorsabban termelődik a szövetekben, és szintje ezzel párhuzamosan a vérben is megnő. A tejsavszint folyamatos figyelése révén hatékonyabb edzésprogramok dolgozhatók ki, a molekula termelődési mennyisége ezen túl pedig több súlyos betegség diagnosztizálásában is segíthet.
A tejsav szintjét hagyományosan a vérben mérik, ami viszont igen kellemetlen, hiszen a testmozgást végző egyéntől rövid időközönként vérmintát kell venni. A Kaliforniai Egyetem szakértői azonban rájöttek, hogy megfelelő szenzorokkal a bőrön is kiválóan követhető a tejsavszint alakulása. A flexibilis érzékelőket ideiglenes tetoválásként helyezték fel az önkéntesek karjára. A szenzorok egy olyan enzimet tartalmaznak, amely elektronokat von el a tejsavtól, gyenge töltésáramlást hozva létre. Ennek aktuális erőssége révén követhető, hogyan alakul a bőrön megjelenő tejsav mennyisége. A kutatócsoport aztán egy lépéssel továbbment: a szenzorokból izzadsággal − pontosabban tejsavval − működtetett bioelemeket hoztak létre. A rendszer az enzim révén elektronokat szerez be a tejsavtól, egy másik molekula pedig felveszi ezeket. A bioelemet 15 szobabicikliző önkéntes tesztelte, akik a testmozgás intenzitásától függően változó mennyiségű energiát tudtak termelni tekerés közben. A rendszer jellegéből adódóan a kevésbé sportos tesztalanyok bioelemén több energia fejlődött, hiszen bőrükön magasabb volt a tejsav szintje, mint a rendszeresen sportolók esetében. A leghatékonyabbnak egy általában alig mozgó tesztelő mutatkozott, aki bőrének egy négyzetcentiméterén 70 mikrowattot termelt. Ez önmagában nem lenne rossz eredmény, a jelenlegi szenzorok azonban csak milliméteres méretűek, így egy-egy tetoválással ténylegesen mindössze 4 mikrowatt termelhető. A fejlesztők azonban úgy vélik, hogy némi optimalizálással és a szenzorok felületének megnövelésével elérhető lehet az az energiaszint, amely már elegendő a kisebb elektromos eszközök, például egy óra ellátására.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Bloodx
2014.08.19. 15:30
Az otlet jo, de -mint a szamokbol is latszik- a mindennapi szuksegletek ellatasahoz meg fejlodnie kell a dolognak sokat.
Pl lehetne majd ezzel is tolteni okos eszkozoket. (?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Snowman
2014.08.19. 15:57
- Hová futsz?
- Sehová csak töltöm az órámat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. spdrfx
2014.08.20. 09:10
A tejsav szint merese oke, de annyira jelentektelen a kiveheto aram, hogy szinte elhanyagolhato. Ezzel nem lehet semmit tolteni. A csatlakozokat nem is tudom elkepzelni, esetleg ha az eszkoz a testunkbe van implantalva..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atti2010
2014.08.20. 09:23
Akkor mindenki jó büdös lesz de a lényeg hogy teló az tökig töltve?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!