iPon Hírek

Januári égbolt − 2014

Dátum | 2014. 01. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Még alig kezdődött el az új év, de máris megtörtént az első aszteroida-felfedezés, amelynek története kiváló példája annak, mennyire keveset tudunk még közvetlen űrbéli környezetünkről is. Az égitestet az arizonai Richard Kowalski észlelte elsőként január 1-jén, és sorozatfelvételt is készített az Orion északi részén áthaladó halovány, alig 9 magnitúdós pöttyről. Miután megbizonyosodott róla, hogy az objektumnak nincs nyoma az ismert égitestek közt, a szakértő továbbította az észlelési idejét és az égitest pozícióját a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) illetékeseinek, majd tovább folytatta estéjét. Ekkor még senki sem tudta, hogy a 2014 AA katalógusjelű égitest mindössze 500 ezer kilométerre van a Földtől, és nagy sebességgel közeledik. Az IAU másfél nappal később jelentette be, hogy a Kowalski megfigyelési adataira alapozott pályaszámítási adatok, illetve infrahangos mérések alapján az égitest szinte bizonyosan becsapódott a Földbe, mégpedig alig 19 órával felfedezését követően.

A becsapódás legvalószínűbb helye a szakértők szerint az Atlanti-óceán nyugat-afrikai partvidékének közelében lehetett. Az aszteroida légkörben való útját egyelőre úgy tűnik, hogy senki sem észlelte vizuálisan, pedig aprócska (2−3 méter) mérete ellenére látványos tűzgömbbé válhatott, azonban a lakott területektől igen távol tette ezt, és a hajóforgalom is éppen szünetelt a környéken. Ami Naprendszerünk hosszabb életű objektumait illeti, a bolygók közül a Merkúr január közepétől tűnik fel a délnyugati égen, közvetlenül napnyugta után. A hónap végén legnagyobb keleti kitérésében lesz a Naptól (18,4°), így ekkor mindenképp érdemes lesz megkeresni. A Vénusz láthatósága gyorsan romlik a hónap közepéig, majd január második felében újra javulni kezd. 31-én már majdnem két órával a Nap előtt kell. A Mars éjfél után kel és a Szűz csillagképben látszik hajnalonta. A Jupiter egész éjszaka látható az Ikrekben, -2,6 magnitúdós fényességével a téli égbolt egyik legfeltűnőbb látványossága. Január 5-én került oppozícióba a Nappal, vagyis a Föld pontosan a Nap és a gázóriás között haladt át, ezért az elkövetkezendő időszak kiemelkedően alkalmas az óriásbolygó és holdjai észlelésére. A Szaturnusz a délkeleti ég alján, a Mérlegben tűnik fel kora hajnalban. Az Uránusz éjfél előtt nyugszik, és a Halakban látható, a Neptunusz pedig csak a hónap első felében, és már akkor is csak az esti szürkületben bukkan fel a Vízöntő csillagképben. Forrás: mcse.hu

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. tibad
2014.01.07. 09:21
Hello. Januar 2. es 3. kozotti ejszakan, ejjeli 2-3 ora kozott lattam valamit belepni a legkorben, es meg az enyhe felhos ido ellenere is igen latvanyos volt, es tisztan kiveheto. tulajdnkeppen erre a cikkre is ugy talaltam ra, hogy keresgeltem, probaltam kideriteni hatha kiderul, hogy mit is lattam, es a cikk alapjan ez a legjobb tippem. en az egeszet Szekelyudvarhelyrol lattam, es Keleti, Del-Keleti iranyba tartott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jools
2014.01.07. 17:39
tibad: Ez előző éjszaka, 2-án hajnalban történt (3 körül világidő szerint, vagyis felétek hajnali 5 körül). Arra tippelnék, hogy egy izmosabb meteort láttál, az se rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!