iPon Hírek

Japán kreativitás: NFC-vel kommunikáló billentyűzet

Dátum | 2012. 08. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az Elecom egy kisebb japán vállalat, ám a találékonyságuknak köszönhetően, most mindenki megismerheti a nevüket. Az érdekes kütyü, amit megalkottak, az okostelefonokba rejtett NFC (Near field communication) chipet használja fel a billentyűzetük a csatlakoztatásához.


Az egyszerűen csak NFC keyboard for Android néven emlegetett eszköznek nem véletlenül nem használják az eredeti megnevezését, ezt ugyanis senki nem tudná megjegyezni (Elecom TK-FNS040BK). Ráadásul ez az első ilyen eszköz, szóval így a legáltalánosabb elnevezés is teljesen egyedi.

A működéséhez persze az egyszerű billentyűn és az NFC lapkán túl elengedhetetlen a saját alkalmazása, melyet a Google Play Store-ban publikált a cég. A leütések beazonosításhoz a fejlesztők az NFC IP-1 protokollt használták fel. Ebből is látszik, hogy ez a technológia nagyon sokoldalúan használható fel, és rengeteg lehetőség rejlik még benne, nem csak a fizetések esetén, információs pontokon vagy azonosításkor vehetjük jó hasznát.


A billentyűzetet egyszerűen magunkkal vihetjük minden hová utunk során, ellenáll a környezeti hatásoknak, pillanatok alatt összehajtogatható és egy tok is jár hozzá. A használathoz egyszerűen le kell terítenünk, és rá kell fektetnünk a telefonunkat. Így valamelyest beszűkülnek azok a helyzetek, amikor elő tudjuk venni, dehát mindennek megvan a maga hátránya is.

Végül még egy érdekességet meg kell jegyeznünk. Az Elecom NFC-s billentyűzete nem tölthető, és elemet sem tudunk benne cserélni. Egyszerűen el kell dobnunk, miután kifogy a szuflából a szerkezet, viszont ez nagyon hosszú időbe telik. A vállalat elmondása alapján, ha naponta nyolc órán át használjuk, akkor is egy, másfél éven át üzemel. Az ára 18690 japán jen, ami nagyjából 240 dollárnak felel meg. Bizony; ez egy nagyon drága kiegészítő annak fényében, hogy akár elromlik, akár nem, a kukában fogja végezni. Az Elecom csak Japánban fogja forgalmazni TK-NS040BK-t, ám egy norvég társfejlesztő, one2TOUCH már dolgozik a sajátján, melyet Európa boltjaiba szánnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. LoGA
2012.08.09. 14:18
A felső képen a qwert billentyűzettel írja a japán karaktereket?
Érdekes ötlet, de ez az eldobhatóság hülyeség . Amúgy ez miben jobb, mint mondjuk egy bluetooth? Azt leszámítva, hogy így egyszerre headsetelhetsz és gépelhetsz a billentyűzeten...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. natloz
2012.08.09. 14:26
Érdekes, hogy egyes fényképezők kereskedelmét betiltották Japánban azért, mert az elhasznált akkuk nem hasznosíthatóak újra megfelelő %-ban, ilyen se nem újratölthető, se nem javítható, biztos, hogy kidobandó vackokat meg engedélyeznek.
A nagy újrahasznosítási, és újra feldolgozási lázban nem is értem egyébként hogy lehet létjogosultsága egy ilyen terméknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Simba
2012.08.09. 15:54
Nem rossz, de kell asztal, így nem sok értelme van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zord01
2012.08.09. 17:13
natloz

Mi az hogy betiltották a fényképezőgépet??? Mivan, mi, he, hogyan, miért, nemá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bitvarg17
2012.08.09. 17:13
ennek kicsi a hatótávolsága, így nem zavarja a többi eszközt, és jóval egyszerűbb a párosítás mert csak odanyomod a mobilhoz.... am. sztem ez is bluetooth-t használ, egy csomó cucc volt így reklámozva de azok is csak a párosítás erejéig használják az NFC-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. vicze
2012.08.09. 22:52
Ahogy előttem is írták NFC-n biztos hogy nem kommunikál sehogy, csak a párosítás történik automatikusan annak segítségével, az adatkommunikáció BT-n történik.

"With almost similar shape, this NFC keyboard from Elecom is utilizing Bluetooth connection so we don`t have to perform "pairing". Simply place your android phone in this keyboard and in seconds the phone will connect to the keyboard."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. crowly
2012.08.09. 23:04
@zord01 "egyes fényképezők" Talán második olvasásra megérted. Nem minden fényképezőt tiltottak be.

On: Baromság gigantikus áron. Egy 2 ezer forintos billentyűzet hirtelen 50 ezerbe kerül csak mert NFC-t használ? Ráadásul a képek alapján nem kapcsolódik a telefonhoz (bár ez lenne az NFC lényege) de így nem is használható nem vízszintes felületen mert lecsúszik róla. Ha meg már asztal kell akkor nagyon limitált. Eldobható? Komolyan ilyen nehéz lett volna egy lyukat vágni az aljára amin keresztül kivehető az akkumulátor? Esetleg ha ilyen keveset fogyaszt használhatna óraelemet vagy hasonlót mint a számológépek. Ennyi pénzért ki veszi meg abban a tudatban, hogy 1 év múlva kidobhatja? De ha 5 évig tart kevés használat mellett akkor is. Miért nem lehet kivehetővé tenni az aksit?
A céget nem a kreativitásuk miatt ismerik meg ezáltal, hanem, hogy milyen pofátlan árat kérnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. natloz
2012.08.10. 08:00
zord01 - 2012-08-09 17:13:20

Konkrétan a Nikon D700-ra, és a D300s-re gondolok. Alapvetően korosodó gépek, és a D700 már hivatalosan sincs, de a D300s még igen. De Japánban jó fél éve nem lehet már kapni őket, mert a bennük levő aksi nem hasznosítható újra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zelbacsi
2012.08.10. 10:52
LoGA: igen, eléggé hozzászoktak már, nincs külön 3000 karakteres japán bill.
van egy rakás módszerük rá, pl. hogy fonetikusan beírják, és felismeri, hogy mit akartak írni, space-el válogathatnak a bekínált szavak közt, olyan, mint a telefonoknál az "okos" gépelés, csak jobban működik annál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zodiac83
2012.08.10. 11:18
Ez így epic fail gyanús. Az eddigiekhez annyit tennék hozzá, hogy egy napelemet kéne még tenni az óraelem/akksi mellé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djalienecs...
2012.08.13. 09:00
Annyit fűznék hozzá, ehhez a problémához, hogy 1 - 1,5 év után lemerül a benne lévő elem, hogy aki 365 - 547 nap, napi 8 órán keresztül használja az meg is érdemli, hogy újat vegyen! Szerintem a legtöbb ember csak alkalmi használatra venne ilyet. amikor nincs PC/Note a közelben, viszont gépelni kell, nem szenvedni a szoft qwerty-vel! Ebben az esetben jó, ha 10× ennyi idő után lemerül! ~3000 - 4000 óra azért nem kevés!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!