iPon Hírek

Japán okos városai és az atomerőművek sorsa

Dátum | 2012. 04. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A japán kormány nyolc olyan várost választott ki „okos város” programjának helyszínéül, melyek jelentős károkat szenvedtek a tavaly márciusi földrengés és szökőár következtében. A városokat kormánytámogatásból már úgy építik újjá, hogy a település a lehető legjobban használja fel a rendelkezésre álló legújabb technológiákat, így minimális erőforrások felhasználásával képes minőségi szolgáltatásokat biztosítani lakóinak. A koncepció része az energiahatékonyság, a modern közlekedésszervezés, illetve mindenek előtt az informatikai alapokon nyugvó közszolgáltatások rendszere.

A kormány összesen 8,6 milliárd jent (100 millió dollárt) szán a szigetország nyolc partmenti városának korszerű újjáépítésére. A vállalkozásban olyan nagy hazai cégek vállaltak komoly szerepet, mint a Fujitsu, a Toyota és a Toshiba. A konkrét terveket szeptemberig kell leadniuk a vállalatoknak, és 2016 márciusára tervezik a végleges átadást.


Japán nagy hangsúlyt fektet az okos hálózatok telepítésére és fejlesztésére. Ezek révén villamoshálózat esetében például hatékonyabbá tehető az áramellátás és könnyebben nyomon követhetővé válik az energiafogyasztás. A rendszer lényege, hogy egyetlen hálózatba foglalja a villamos-erőműveket és a végfelhasználókat, a hagyományos, fragmentált elosztórendszerrel szemben. Az ilyen hálózat intelligensebb és hibatűrőbb lesz, valamint kétirányú kommunikáció valósulhat meg általa. A hálózat részét képezik az otthonokba telepített fogyasztásmérők, valamint azok a hatalmas „áramrouterek”, amelyek az elektromos energia különböző irányokba küldött mennyiségét kontrollálják. Az intelligensen vezérelt, igényalapú energiaellátó rendszerek elterjedését a szakértők létfontosságúnak tartják ahhoz, hogy az alternatív energiaforrásokból származó áram nagyobb léptékű felhasználása megvalósulhasson.

A japán projektben az egyes városok maguk találják ki és tervezik meg, hogy pontosan milyen módon kívánják kihasználni a technológiát. A kész terveket aztán a kormány elbírálja, és a költségek maximum kétharmadát átvállalja a településtől.

A szigetország kevés természeti erőforrással rendelkezik, a fosszilis energiaforrások nagy részét importálni kénytelenek, és az eddigiek során elsősorban atomenergiából teremtették elő a felhasznált elektromos áramot. A tavalyi földrengés és az azt követő cunami következtében azonban az egyik legfontosabb atomerőmű szenvedett jelentős károkat. Azóta az ország szinte összes atomreaktorát lezárták, hogy ellenőrizzék, és számos közösség tiltakozik az ellen, hogy újraindítsák ezeket. Egy 2011 júniusában készült felmérés szerint a lakosság nyolcvan százaléka atomenergia-ellenes, és a lakosság fele bezárná az összes erőművet. Kérdés, hogy mi lesz helyettük, és főleg: mikor?


Az erőművek karbantartási szüneteiből lassan komoly gondok lesznek, mivel jelenleg az ország 54 reaktorából egyetlen egy üzemel, és májusban ennek javítási munkálatai is megkezdődnek. A katasztrófa előtt az ország energiatermelésének csaknem harmada származott nukleáris forrásból, és korábban még az volt a terv, hogy 2018-ra elérik a 40 százalékot. Azóta nagyot fordult a világ: a Föld harmadik legnagyobb atomenergia-felhasználója nem kér többet a nukleáris energiából.

A kérdés csak az, hogy alternatív energiaforrásokkal hogyan lesznek képesek kielégíteni az igényeket, amikor ezek kiaknázása még ott is gyerekcipőben jár. Az okos városok programja az első lépés az új japán energiaprogram megvalósítása felé, de még évek kellenek ahhoz, hogy üzemképes legyen. Tavaly nyáron már egyszer elrendelte a kormány a gyárak energiafogyasztásának 15 százalékos csökkentését, hogy megelőzze az hiányokból adódó áramszüneteket. A vállalatok különféle trükkökhöz folyamodtak: éjszakára és hétvégére tették át a fő műszakokat, spóroltak a világítással és a légkondícionálókkal. A kormány szerint a lakosságot idén nyáron sem fogja érzékelni az áramellátás szűkösségét, de a szakértők véleménye az, hogy Japán áramszünetekben bővelkedő hónapokra számíthat.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. exterminat...
2012.04.19. 14:16
Buták. Az atomenergia is biztonságos ha nem csak földrengés de cunami biztosra is építed az erőművet. Mivel ez a kettő kéz a kézben jár csak gondolkodni kellet volna. Nem az atomenergia rossz az emberek hülyék.A többi biztonságos erőművet minek kikapcsolni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. exterminat...
2012.04.19. 14:16
Buták. Az atomenergia is biztonságos ha nem csak földrengés de cunami biztosra is építed az erőművet. Mivel ez a kettő kéz a kézben jár csak gondolkodni kellet volna. Nem az atomenergia rossz az emberek hülyék.A többi biztonságos erőművet minek kikapcsolni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kapmar
2012.04.19. 14:23
Mert általában az ember fél attól, amit nem ismer.
A másik pedig, amikor megépítették az erőművet biztos tudták mi az a cunami...
Szerintem sokan nem hallották ezt a kifejezést a pár évvel ezelőtti katasztrófáig.
Köztük én sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010
2012.04.19. 15:35
exterminator Mindent visszakapcsolnak de egy másik kormány, jelenleg nincs alternatíva az atomerőművekre csak politikai hiszti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. MJA
2012.04.19. 16:00
"Fontos, hogy a japán jog 1,6 milliárd dollár összegű kötelező
biztosítás megkötését követeli meg a TEPCO-tól, tehát ha a
cég leküzdhetetlen pénzügyi nehézségekkel néz szembe,
vagy csődbe megy, az efeletti összegek kifizetésére nincs
garancia. A cég eddig körülbelül 3,81 milliárd dollár összeget
fizetett ki a károsult lakosoknak. Ezzel szemben a tényleges
idevonatkozó károk becsült nagyságrendje valahol 75 és
260 milliárd dollár között van. A fukusimai katasztrófa teljes
költsége, beleszámítva a kártérítéseket és a Daiicsi erőmű
hat reaktorának leszerelését, számítások szerint körülbelül
500-650 milliárd dollárt fog kitenni. Már most világos, hogy a
kormány valamilyen módon közbe fog lépni, hogy kisegítse
a TEPCO-t. A költségek nagy részét, ha valaha megtérülnek
egyáltalán, az adófizetők pénztárcáiból fogják fedezni.
Megrázó látni, hogyan sikerült a nukleáris ipar
képviselőinek egy olyan rendszert kiépíteniük,
amelyben a szennyezők csak a hatalmas profitból
részesednek, majd abban a pillanatban, amikor beüt
a krach, egyszerűen áttolják magukról a felelősséget
a szenvedő polgárokra a veszteségek és károk
kezelését illetően.
"


gondolom ez is csak hiszti, hogy így gazdaságos egy atomerőmű.

"A nukleáris ipar folyamatosan azt állította, hogy egy olyan
nagy méretű baleset valószínűsége, mint amekkora
végül Fukusimában is bekövetkezett, nagyon alacsony.
Világszerte több mint 400 üzemelő reaktorral a reaktorzóna
leolvadásának esélye nagyságrendileg 250 évenként egy
alkalom lenne - szerintük.

Ez a feltételezés hamisnak bizonyult. A tapasztalaton
alapuló
megfigyelt gyakoriság valójában magasabb:
jelentős nukleáris baleset körülbelül minden tíz
évben egyszer bekövetkezett.
"


és így kell elhinni amit a biztonságáról állítanak...
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. atti2010 MJA
2012.04.19. 16:10
Viszont arra is kíváncsi vagyok hogy ha minden atomerőművet leállítanak mivel pótolják a hiányt????, vagy hogy a sok kémiai sz@rságért amit megetetnek velünk és lehet sokkal károsabb mint az atomerőművek ki fog tiltakozni? Pl kíváncsi lennék hogy az összes kémiai anyag behatását az emberre a elektro szmoggal együtt 20 évre visszamenőleg ki tanulmányozta és dokumentálta. Amúgy meg ha nem akarnának 1 év alatt meggazdagodni az energetikai társaságok akiknek rendre politikus a gazdája a nukleáris hulladéktól is meg lehetne szabadulni, persze drágábban kicsit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Parano1d
2012.04.19. 19:09
Tanulni kell a hibákból, ennyi a tanulság.
Azt azért látni kell, hogy bármilyen nagy anyagi kárral járt ez a baleset, halálos áldozatai nem voltak, ellentétben a cunaminak, ami viszont több mint 3000 áldozatot szedett. Jó persze a természetet nem lehet "hibáztatni" , így az atomenergia lett a bűnbak.
És persze ennyi erővel be lehetne tiltani az autókat/motorokat, stb mivel napi szinten több halálesetet generálnak.
Én is örülnék neki, ha tisztán nap/szélenergiára tudnánk támaszkodni, de ez jelenleg még nagyon messze van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm
2012.04.19. 19:42
A japán projektben az egyes városok maguk találják ki és tervezik meg, hogy pontosan milyen módon kívánják kihasználni a technológiát.

Ha ez egyszer nálunk szóba kerülhetne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2012.04.20. 01:13
Persze lehet mérlegelni, de az elektromos energia talán az egyetlen ami nélkülözhetetlen az ember számára.

1. A Green napcella megoldások alkalmatlanok az igények kielégítésére, sötétben meg halott technológia

2. Green szélerőművek, a legnagyobb baromság amit az emberiség az évek alatt kipróbált, ez is csak akkor működik ha szar az idő, külömben gáz van, a kánikulában álló lapátokkal ücsörgő klíma meg röhejesen nézhet ki...

3. Rohadtul szennyező égetők, a brutalitás tetőpontja, DE működik még ha nekünk nem is kellemes a szmogban. Csak az a kérdés, hogy mi van ha a Ruszki elvtársaink úgy gondolják, hogy most elzárják a gázt, vagy mi van akkor ha elfogynak a kőolajkészletek?

4. Folyóba fordított szélerőmű, az esetek 90% -ban működőképes de a tetű lassú ütemezésének köszönhetően max 2 háztartást ha el tudna látni árammal.

5. A Full Green és powerfull isten ajándéka az atomenergia, ami tök jó ha kordában tudják tartani, külömben a hülye kezében könnyen le lehet nullázni egy országot vele. Akár hogy is nézzük a kockázati faktorokat, messze ez a legzöldebb és használhatóbb energiaforrás ami létezik a világon, aki meg tüntet ellene, azt kéne lekapcsolni a hálózatról, kezébe adni egy dinamót és egy akkumulátort, tessék paraszt old meg magad!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. grafika95
2012.04.20. 19:49
mythbuster teljes mértékben osztom a véleményedet !
Dinamót annak, aki nem látja elég reálisan a dolgokat.
És kötelet annak, aki saját zsebre dolgozik a biztonság költségei helyett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nzperix
2012.04.20. 19:53
Az atomenergia nem Isten "ajándéka" mi csináltuk meg, csak a lehetőséget biztosította Isten!

Az meg hogy hülyék kezében veszélyes, persze, azok kezébe minden az, de a földrengés, meg az árvíz nem nézi hogy az adott helyen az erőműbe, okosak vagy hülyék dolgoznak.

Azoknak azt mondanám, akik annyira pártolják az atom energiát, függetlenül hogy elvből vagy csak mások bosszantása céljából, hogy a véleményük nekik is megváltozna egy pillanat alatt, ha velük történne egy ilyen borzalom, össze mérhetetlen az a kár és szenvedés amit a radioaktivitás okoz, a többi a jelenlegi környezett szennyező energia forrásokéval. Nem 50-100 évig, hanem év ezeredékig van hatással a környezetre. Az olcsó energiának egy rossz pillanatban nagy ára lesz, kérdés hajlandóak-e az emberek mindezt majd meg is "fizetni".

Azt se feledjük hogy kicsiny Országunk atomerőműve, kifejezetten "ideális" helyre lett tervezve, törés vonalon és a kelős közepére az országnak, míg szomszédaink mind a határra pakolták...! Az Isten óvjon minket tőle(ük)!

Az alternatívák gyerekcipőben járnak, ez mindenki számára világos, de pont azért mert a régi és jelenlegi energia szektor résztvevői számára nem volt érdek hogy ezek fejlődjenek.

Én nagyon remélem hogy a közel jövőbe előállnak valami forradalmian újjal, ami kevésbé veszélyes, de hasonlóan vagy jobb hatékonysággal termel majd energiát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm grafi...
2012.04.20. 20:27
Sajnos a biztonság az mindig humán faktor marad, és hiába a sok intő példa mindig lesz aki bevállalja a kockázatot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. OKalman
2012.04.21. 08:15
MJA!
Az amit linkeltél mennyiben releváns? Szerintem semmiben. Egy olyan szervezet véleménye ami legszívesebben minden embernek adna egy kőbaltát, hogy azzal tevékenykedjen mert az talán hangsúlyozom talán nem környezetszennyező.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm OKalm...
2012.04.21. 10:19
Hát okoztak már ők is kárt éppen éleget. Az meg a ló tulsó oldala.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!