iPon Hírek

Japán robotfarm

Dátum | 2012. 01. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A tavaly márciusi földrengés és azt követő cunami nem az első természeti (vagy nem éppen természeti) katasztrófa a szigetország életében, de ahogy már megszokhattuk a japánoktól, nem egyszerűen újjáépítenek, hanem újragondolt és fejlettebb technológiájú dolgokkal pótolják a megsemmisülteket. A legutóbbi példa erre, hogy a japán földművelésügyi minisztérium teljes mértékben robotizált kísérleti farmot építtet a szökőár által letarolt területek egyikén.

A csaknem 250 hektáros területet először a sótól kell megszabadítani, majd ezt követően önjáró traktorok fogják művelni a LED-ekkel megvilágított földeket, mely utóbbi a növényvédőszereket kiváltó, a kártevőket mérgek alkalmazása nélkül távoltartó modern technológia. A kísérleti farmon a tervek szerint rizst, szóját, búzát, valamint különféle gyümölcsöket és zöldségeket termesztenek majd. Robottraktorok végzik a szántást, a vetést, illetve az ültetést, és a betakarítási munkálatokat is.


A Miyagi prefektúra területén épülő „robotfarm” mintegy 320 kilométerre Tokiótól északra található, és része annak az erőfeszítésnek, hogy minél hatékonyabb módot dolgozzanak ki annak a 25 ezer hektár földterületnek az újra termővé tételére, amelyet a szökőár tönkretett. És persze az a cél sem elhanyagolható, hogy így talán jobban ki tudják majd használni a szigetország amúgy is korlátozott méretű mezőgazdasági területeit.

Természetesen nem csak a japán gazdálkodók remélnek egyre több terményt kisajtolni minden egyes négyzetméter földből. Ahogy nő a világ népessége, úgy lesz egyre kritikusabb kérdés a területegységre lebontott terméshozamok növelése.

Az „Álom-projekt” névre hallgató robotfarmot olyan világszerte ismert technológiai cégekre építik, mint a Panasonic, a Hitachi, a Fujtisu, a NEC vagy a Sharp, amelyek egyikéről sem mezőgazdasági fejlesztéseik jutnak elsőként eszünkbe. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. kiskoller
2012.01.09. 10:09
már rég minden robotizálva lenne a mezőgazdaság és ipar szekcióban sőt még a szolgáltatások egyes részeiben is, ha nem ez a hülye pénzügyi rendszerünk lenne, ami kötelezővé teszi azt hogy az emberek dolgozzanak, hisz nincs munka akkor nincs elkölthető pénz, nincs a robotokat használó cégnek bevétele...

Kommunizmusban rejtet munkanélküliség van, itt meg kötelező, de hasznot egyáltalán nem hozó munkák vannak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Zack( ro)
2012.01.09. 10:14
Jo jo robotok meg minden de akkor az emberek hogy fognak megelni munka nelkul?
Honnan lesz penzuk ha nem dolgozhatnak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.01.09. 10:29
Hosszú távon épp az lenne a cél, hogy az emberek helyett robotok végezzék a munkát. Így megtermelnének mindent lehetőleg sokkal pontosabban mint az ember, amire szükségünk van. És innen teljesen felesleges lenne a pénzközpontú világ. Az emberek járhatnának társaságba, sportolhatnának, lazíthatnának, hisz mindenük megvolna munkavégzés nélkül.

Persze mielőtt bárki is lehülyézne, tudom, hogy a nagyon távoli utópia amit itt leírtam. De nem hangzik rosszul, álmodozni meg miért is ne szabadna?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Phantomstr...
2012.01.09. 10:31
@Zack( ro)
Mi szükség van egyáltalán pénzre? Nem jó tulajdonképpen semmire, csak a technika fejlődését és terjedését hátráltatja, és elvonja az embereket az igazi alkotó munkától. A tőzsdén is csak pénzt termelnek, nem értéket. A bűnesetek döntő többségét is a pénz léte okozza.

Egy világban, ahol a fizikai munka automatizált, nem is lenne értelme pénzt használni, mert gyakorlatilag ingyen lehetne termelni. Ha nincs pénz, akkor hosszú élettartamú, javítható dolgokat érdemes gyártani, nem újra és újra eladható szemetet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. gelocziger...
2012.01.09. 11:02
Na igen. Egy szép napon megint eljutunk odáig, hogy az emberek odamennek és szétverik a gépeket. Az indok egyszerű: "Elveszik a munkát!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Balucsek
2012.01.09. 11:22
Az szép 25000 hektár ledes izzókkal kivilágítva kb 20 lux körüli értékre ami az átlagosnak mondható közvilágítás értéke 41666 kW-ot fogyaszt... végül is nem olyan sok az... Óránként 57083 jen (kb 180 000Ft) ha az 1,37jen/kW-os árak érvényesek amit neten találtam. Egy évben nagyjából 250 millió jen csak a világítás. Asszem kellemes mezőgazdasági áraik lesznek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. hympyke
2012.01.09. 12:15
2000 környékén már pedzegették hogy 30-50 éven belül már nem fog létezni fizikai munka egyáltalán. Nálunk persze majd egy nullát még mögé kell majd írni.
Ami a ledet illeti lehetséges hogy megújuló energiából fedezik a hozzá szükséges energiát. A vegyszerezés is igen komoly költség lenne 25000 hektáron amit a fény kivált(bár ötletem sincs miként).
De ne feledjük hogy ez egy farm, 250 és nem 25000 hektár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zack( ro)
2012.01.09. 12:40
Nap kollektorokkal meg lehet oldani a kivilagitast mert gondolom a ledek amolyan iranyitonak (szamarvezetonek) kellenek, hogy a robot munkas tudja, hogy hol van a 2 paradicsom sor vege, es tudjon kozottunk navigalni.
Es ha ezt nappal oldjak meg akkor a nap kollektorokkal ez mind megoldhato szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. balikabo
2012.01.09. 13:10
A japánok ebben mindíg is jók voltak. Ha valami elromlott, lerombolódott, ujjá kell építeni akkor csináltak egy átgondolt, modernebb, hasznosabb valamit a helyére. Ezért tartanak ott ahol ezért iylen fejlettek. Mi meg ha valami elromlik keresünk egy olcso használtat ami még működik(persze csak mert mi nem tehetjük meg azt mint ők a helyzetünkből kiindulva).

A jövőt én is a gépesítésben látom, de maga a kivitelezés nagyon nehéz és azt mindenkinek akarnia kellene. Viszont ez az ami nem fog bekövetkezni hogy mindenki akarja... Amíg mindenben pénzt látnak és a pénz által hatalmat addig nem lesz egyenlőség a földön. Abba is bele kell gondolni hogy mi lesz akkor ha gépesítenek. Az embereknek lesz idejük minden félére, lehet előrelépni, de ki dönti el hogy pl neked ferrari-d legyen neked meg opel-ed, amikor minden ingyen lesz mert nem lesz szükség pénzre. Szóval ez kizárólag úgy működhetne ha minen egységes lenne. Jármű, lakás, étel, minden mindenkinek egységes, egyforma külömben mindíg is lesznek olyanok akik arra hajaznak hogy neki jobb szebb legyen ebből meg megintcsak jön a társadalmi hanyatlás. A megoldást az én szememmel a behatárolásokon látom.

PL. Ne legyen egy farmernadrág gyártó cégnek 150%-os profitja egyetlen nadrágon. Az árakat realizálnám és korlátok közé szorítanám. Ne lehessen az azonos termékek között külömbség, és ne lehessen ekkora haszon rajtuk. Másik oldalról a fizetések szabályozása. Munkahelytől független fizetérendszert alakítanék ki. Amíg egy bank igazgató keres 8 millát mint anno addig napi 12 órába dolgozó a gyárba hazavisz jobb esetben 75ezer nettó fizetést. De a banki igazgatónak is 200 ft a kenyér és a gyári munkásnak is. Szóval beszűkíteném a kereseteket. Ne lehessen pl magyarországból kiindulva 150k nettó alatt pénzt keresni, de ne lehessen 500k nettó fölött sem. Ezzel és az árak behatárolásával egy stabil országban élhetnénk.

Bocs ha sok baromságot írtam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Bagi10
2012.01.09. 13:35
Hát igen ez szép és jó ha pénz nélkül is meglehetne élni és nem csak kemény munkával! Remélem ez nem jön be nekik, mert elveszi a munkát az emberek elöl és így is gép gyárt gépet...ez szörnyű A népesség nő a munka kevesebb lesz és szinte mindenki arra kényszerül hogy napról napra éljen bármit elvállalva csak h kaja legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. dilofekete
2012.01.09. 14:14
Azért azt kétlem, hogy valaki meghekkelné ezeket a gépeket, hogy tarolja végig a mezőt, mert ezek a gyártók figyelnek arra, hogy olyan technikai megoldást készítsenek, ami ezt a mozgást korlátolja és nem hinném, hogy végigmenne a hekker egy ekkora területen lol, másrésről meg ki az a nem normális ember, aki csak azért tenné tönkre, hogy ott szuttyogjon a tüzelő napon, mikor ingyen van az egész kitermelés, még az is amiből készítették, mert az sem ér ám semmit csak kivették a földből és feldolgozták más gépek, és mindent az ingyen energia működtet.
A ferrari is annyit ér, mint az opel, hiába nehezebb 3x-3x, tulajdonképpen az egyik csak azért ér többet, mivel sokkal több tervezői munkát tükröz, amit akár már lassan a gépek is megterveznek maguktól, még egyszer talán azt is megéljük, hogy olyan kérdést ír ki a gép, amit még sose tett fel senki, vagy ilyen választ, mivel a gép gyorsabban leírja a létező kérdéseket és az összes választ, ezt mire egy ember megírná, olyan öreg lenne, hogy még a világ végét is megláthatná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Zack( ro)
2012.01.09. 14:56
Azt azert megneznem mikor egy gep megveri tervezesben Chip Foose-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Phantomstr...
2012.01.09. 15:18
@balikabo

"Az embereknek lesz idejük minden félére, lehet előrelépni, de ki dönti el hogy pl neked Ferrarid legyen neked meg Opeled, amikor minden ingyen lesz mert nem lesz szükség pénzre."

Például a célszerűség. Mivel minden "ugyanannyiba" kerül, nincs presztízstermék. Nem fog valaki Ferrarit választani, csak hogy megbámulják az utcán, mert mindenki megteheti, hogy Ferrarit válasszon. Például egy 450LE-s csomagtartó nélküli kétszemélyes autó helyett sokkal hasznosabb döntés, egy ötszemélyes combit venni, nem fogja az elsőt választani, mert úgysem tud vele felvágni senki előtt.

Egyébként a magántulajdonú autó önmagában sem egy logikus döntés. Egy jól kiépített tömegközlekedési hálózat, és jól szervezett autókölcsönző hálózat mellett teljesen értelmetlen volna. Például, ha 10 percenként indulnának kényelmes és tiszta MAGLEV vonatok, miért tartana bárki autót? Ha pedig szükség lenne rá, például bútorszállításhoz, nagy bevásárláshoz, nyugodtan lehet kölcsönözni egy olyat, amilyenre épp szükség van (ingyen).

"Szóval ez kizárólag úgy működhetne ha minen egységes lenne. Jármű, lakás, étel, minden mindenkinek egységes, egyforma külömben mindíg is lesznek olyanok akik arra hajaznak hogy neki jobb szebb legyen ebből meg megintcsak jön a társadalmi hanyatlás. A megoldást az én szememmel a behatárolásokon látom."

Egy ilyen rendszerben a korlátozásoknak sem lenne semmi értelme, mivel a klasszikus értelemben vett magántulajdon nem is létezne. Minden elérhető bárki számára, csak azt kell belenevelni az emberekbe, hogy ne gyűjtsenek be mindent, mert úgy is lesz, ha kell. Például a netes rendelés mintájára megjelölöd (megrendeled), hogy szükséged van egy új farmerra, villáskulcsra, számítógépre, aztán mész és átveszed. A rendelésfeldolgozó rendszer pedig értesíti a gyárat, nehogy valamiből hiány alakuljon ki. De új termék bevezetése előtt is ez lenne. A rendelésfeldolgozó rendszeren már előre fel lehetne mérni az igényeket, így elkerülve, hogy feleslegesen sokat, vagy épp túl keveset gyártsanak, és csak akkor bevezetni a terméket, ha már rendelkezésre áll a szükséges mennyiség (plusz néhány a gyártási hibásak pótlására).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Zack( ro)
2012.01.09. 16:32
De itt van az anyagi forras, vagyis hogyan hogy banyasznak ki a rezet, koolajat stb...?
Vagy az is gepesitve lenne?
Vagy az emberek akkor is dolgoznanak csak epp nem kapnanak fizut mert minden ingyen lenne?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pcbizi
2012.01.09. 16:56
nanotech?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Phantomstr...
2012.01.09. 17:12
@Zack( ro)
A bányászat gépesítése is technikai kérdés. Tulajdonképpen már most sincs túl sok dolga egy bányásznak azon kívül, hogy üzemelteti a gépeket. Semmi olyan, amit kis kreativitással ne lehetne automatizálni, és az embernek csak felügyelni kelljen a folyamatot. Nyilván minden munkát nem tudnak ellátni a gépek, emberi felügyeletre és kreatív munkára (tervezőkre) mindig szükség lesz, de hogy valakik csákánnyal a vállukon lemenjenek a bányába és kézzel megpakolják a csilléket, nem. Arra vannak EZEK.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zack( ro)
2012.01.09. 17:22
Ez szep
De nalunk akkor mert nem ilyenek dolgoznak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Phantomstr... Zack(...
2012.01.09. 17:53
Nem tudom.
Ez a Miskolci Egyetemen kiállított leselejtezett fejtőgép, úgyhogy ennél jobbaknak kellene aktív használatban lenniük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dilofekete
2012.01.09. 18:18
mert itthon semmit se tudnak eladni, az ami van az már egyből másé, így nem kell fejlesztésre sem költeni, mivel nem éri meg vagyis nem célszerű hablabla, biztosan költenek rá csak mi nem tudunk róla
Amúgy meg nem elképzelhetetlen, hogy egyszer lesz egy olyan oldal, ahol bejelölöd mi kell a kocsiba, minek feleljen meg, mint a sofőr meg a család testformáját is figyelembe veszi és tervez egy kocsit a családnak, persze légnyomásos motorral, hogy ingyen mennyen és fogjuk a pendrivet, elmész a gyárig, bedugod és 2 másodperc múlva kigurul a kocsi elénk és mehetünk haza, mert szuper jó gépek vannak, akik nem piálnak annyit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sturmtiger
2012.01.09. 18:28
Bocs hogy belekotnyeleskedek, de hogyan fog attól növekedni a termésátlag ha nem emberek hanem robotok ültetik el a növényeket? Az agrotechnika az egy dolog, de a fejlett agrotechnikától csak kismértékben növekednek a terméshozamok. Minimum új fajtákat kell létrehozni hogy adott területen nagyobb legyen a termés, a GMO-t meg persze mindenki lehurrogja, hogy nehogymáá én manipulált rizst egyek vazze...

Off:
Szépek lennének ezek az utópiák, amiket itt soroltok, de sajnos amíg a világon vannak kapzsi emberek, (márpedig voltak, vannak és lesznek is) addig ugyanúgy halálra ítélt ideák, mint a néhai kommunista eszme. Pedig eredendően az sem volt rossz ötlet, csak az egyenlőbb egyenlőek nem hagyták hogy jó legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dilofekete
2012.01.09. 18:34
A génmanipuláció meg eljuthatna odáig, hogy megigyak egy bármilyen ízű italt és feltölt vitaminokkal, kajával és extrákkal, ha kell egy kis önbecsülés és így nem kéne kajára sem költeni, mert nem kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zack( ro)
2012.01.09. 19:14
Nekem olyan loty kellene, hogy megiszom ma este es holnap reggel 10kg nehezebb legyek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Sturmtiger
2012.01.09. 19:28
Igyál meg 10 liter vizet és hidd el nekem máris 10kg-mal nehezebb leszel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zack( ro)
2012.01.09. 20:17
Nem epp erre gondoltam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr... Sturm...
2012.01.10. 06:55
@Sturmtiger
"Szépek lennének ezek az utópiák, amiket itt soroltok, de sajnos amíg a világon vannak kapzsi emberek, (márpedig voltak, vannak és lesznek is)"

A kapzsiság is leginkább szocializáció kérdése. Már lassan száz éve születésüktől kezdve nevelik bele, hogy az vitte valamire, aki minél több és drágább dolgot birtokol. Az a menő kisiskolás, akinek sok Dragon Ball/Pokemon kártyája/üveggolyója van, az a menő kiskamasz, aki drága és sok ajándékot kap, az a menő fiatal, akinek autója és androidos okostelefonja van. Az emberek azt hiszik, hogy ezt kinövik, de észre sem veszik, hogy nem. Vannak helyek és munkakörök, ahol egyenesen a szájukra veszik az embert, ha nem jár presztízsautóval. Azt gondolják róla, hogy biztos smucig, vagy ami még rosszabb, rossz szakember, azért nem futja rá. És a felesleges dolgokat is sokszor megvesznek az emberek, szerszámokat, amiket csak egyszer-kétszer használ egy évben, és addig akár kölcsön is kérhetné, de neki akkor is "kell". Csodálkozunk, hogy az emberek kapzsivá válnak, ha a társadalom pozitívan értékeli a birtoklási vágyat?

Olyan mélyen nevelik bele az emberekbe, hogy legtöbben el sem képesek képzelni más életmódot, más társadalmi-gazdasági rendszert, utópiának titulálják azt, ezért önmaguk konzerválják a jelenlegit. De vannak kis elszigetelt csoportok, akik megpróbálnak kitörni ebből az önpusztító rendszerből. Talán egyszer majd elegen lesznek, hogy változást hozzanak. A Föld erőforrásai egyszer majd elfogynak, és ha nem térünk át erre az életmódra, akkor egyszer csak egy posztindusztriális kőkorszakban találjuk magunkat, aztán versenyezhetünk, hogy kinek van több szakócája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!