iPon Hírek

Japán szövetség a következő generációs 3D-s nyomtatókért

Dátum | 2014. 04. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az amerikai háromdimenziós nyomtatókat tervező és gyártó vállalatok igen elhúztak versenytársaik elől, de a jelek szerint már készül az ellencsapás, hála egy japánok által alapított szövetségnek, amelynek egyebek mellett maga a Japán Kormányzat is tagja. A szövetségben – amely előtt még rengeteg munka áll – több egyetem is helyet foglal, csak úgy, mint 27 nagyvállalat – utóbbiak között olyan neves cégek is jelen vannak, mint a Panasonic, a Nissan és a Kawasaki. A rendkívül komoly szereplőket felvonultató csoport persze nem színes játékfigurák, illetve műanyag használati tárgyak nyomtatására képes háromdimenziós nyomtatókat fejleszt ki, hanem olyan, kifejezetten precíziós munkára használható szerkezeteket, amelyekkel titán alapú, rendkívül bonyolult alkatrészek is gyárthatóak. Ezek a nyomtatók egyebek mellett repülőgépekben használatos alkatrészeket és gyógyászatba szánt, mesterséges ízületek kialakítására alkalmas megoldásokat egyaránt készíteni fognak.
A Japán Kormányzat komoly pénzösszeggel járul hozzá a kutatások és a fejlesztések sikeréhez. Az idei év folyamán nem kevesebb, mint 36,5 millió dollárnyi összeget, azaz 3,8 milliárd japán jent pumpálnak a rendkívül fontos projektbe. A tagszervezetektől évente további 500 000 japán jen folyik majd be. A kutatás legfőbb csapásiránya, hogy olyan háromdimenziós nyomtatók készüljenek, amelyek olvasztott fémpor felhasználásával gyárthatnak különböző alkatrészeket. A tervek szerint a kutatások és fejlesztések eredményeként 2015-ben már elkészülhetnek az első nyomtató-prototípusok, sőt, ekkortájt néhány új nyomtató már kereskedelmi termék formájában is elérhető lesz. A jelek szerint a repülőgép-alkatrészek és a gyógyászatban használatos termékek gyártására is alkalmas példányok végleges változatainak elkészítéséhez további négy évre lesz szükség.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Enno
2014.04.03. 14:03
Helyes helyes, jó dolgok ezek a nyomtatósdik ha elterjedt lesz mindenfelé az alkatrészekkel nem lesz gond. Meg lehet akkor maga a nyomtató is barátibb lesz árban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!