iPon Hírek

Japánnak el kell ismernie háborús szex-bűneit

Dátum | 2007. 03. 08.
Szerző | Borisnyikova
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

"Japánnak szembe kell néznie múltjával és el kell ismernie, hogy a második világháborúban csapataik nőket kényszeritettek prostitúcióra." mondta kedden a kínai külügyminiszter.

“Ez volt az egyik legsúlyosabb bűncselekmény, amit a japán imperialisták elkövettek a háború alatt," – mondta el Li Zhaoxing egy sajtókonferencián. “Szerintem a japán kormánynak el kellene ismernie a tényeket, és felelősséget vállalnia azokért.” mondta Li.

Shinzo Abe japán miniszterelnök haragot keltett több ázsiai országban múlt héten olyan kijelentésekkel, miszerint nem volt bizonyíték arra, hogy ázsiai nőket szexrabszolgaként tartottak fogva a japán hadseregben.


Sok történész szerint mintegy 200,000 "komfortnőt" kényszerítettek a Japán Császári Hadsereg bordélyaiba. A legtöbb nő Koreából származott, de voltak köztük kínaiak, Fülöp-szigetiek, tájföldiek, vietnámiak, malajziaiak és indonézek.

Wen Jiabao miniszterelnök áprilisban Japánba látogat, mivel a két ázsiai nagyhatalom szeretne enyhíteni a köztük meglévő, évtizedek óta tartó feszültségein.

Nyilatkozataiban Li kerülte, hogy Abe-t név szerint kritizálja, és reményét fejezte ki, hogy Wen látogatása közelebb hozza egymáshoz a két háborús ellenséget.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.03.08. 11:47
"Japánnak szembe kell néznie múltjával
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!