iPon Hírek

Járványok formálták az emberi génállományt

Dátum | 2012. 06. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Nagyjából százezer évvel ezelőtt az emberi faj a kihalás szélén állt, őseink Afrikában éldegélő populációja 10 ezer fő alá esett. A következő évezredek alatt aztán valami gyökeresen megváltozott: fajunk elkezdett terjeszkedni, lassacskán elérve a bolygó legtávolabbi szögletéig is.

Egy nemrégiben elvégzett genetikai kutatás eredményei szerint az emberi népesség létszámának visszaesése (szakkifejezéssel palacknyak, avagy bottleneck effektus) többek közt bakteriális járványok következménye lehetett. A kórokozók a feltételezések szerint az immunrendszer két génjét fordították őseink szervezete ellen, így a túlélés módja egyszerűnek mutatkozott: csak meg kellett szabadulni az „áruló” génektől.

Ajit Varki, a Kaliforniai Egyetem kutatója és munkatársai két specifikus gén vizsgálata révén jutottak a fenti következtetésre. A Siglec-13 és Siglec-17 gének a fertőzésekre adott immunválaszt szabályozó fehérjéket kódolnak, gyakorlatilag ezek a fehérjék döntik el, hogy szükség van-e az immunsejtek bevetésére. Mindkét gén aktívan működik a csimpánzokban, az emberben azonban más a helyzet. A Siglec-13 teljesen törlődött a humán genomból, a Siglec-17 pedig nem működőképes, mivel hiányzik egy részlet a kódból ahhoz, hogy a felépített fehérje funkcionálni tudjon.


De miért szabadulna meg a szervezet két ilyen fontos szerepet betöltő géntől? Varki kutatócsoportja rekonstruálta a gének által kódolt fehérjéket, és arra jutott, hogy két igen veszélyes baktérium, a Streptococcus B (Streptococcus agalactiae, GBS), valamint az Escherichia coli K1 képes a proteinek megkötésére, ezáltal gyengítve az immunválaszt, és csökkentve a szervezet ellenálló képességét.

A kutatók véleménye szerint az emberi faj ezen korai időszakában általánossá váltak az említett két baktérium által okozott megbetegedések. Ezek különösen az újszülöttekre voltak veszélyesek, szepszist, illetve agyhártyagyulladást okoztak, és gyakran halálos kimenetelűek voltak, így már érthető, hogyan eshetett vissza olyan meredeken a népességszám.


A genetikai adatok alapján valamikor 270‒440 ezer évvel ezelőtt az említett két gén deaktiválódott az emberiség egy részében. Ez jóval azelőtt történt tehát, hogy a Homo sapiens sapiens különvált volna a neandervölgyi, valamint a gyenyiszovai embertől. Meglehetősen hosszú ideig tartott, amíg a bakteriális fertőzések idején előnyt jelentő „kikapcsolt” gének elterjedtek az egész populációban, egyes feltételezések szerint a Siglec-13 működőképes verziója még 46 ezer évvel ezelőtt is megtalálható volt egyes egyedekben. A fertőzések időközben megtizedelték az emberiséget, és mivel említett génektől megszabaduló őseink nagyobb immunitást mutattak a kórokozók ellen, nagyobb eséllyel hoztak a világra olyan utódokat, akik aztán megérték a felnőttkort és továbbörökíthették a kedvezőbb génállományt.

A DNS tanulmányozásában elért legújabb eredmények végre lehetővé teszik, hogy a kutatók párhuzamosan vizsgálják az ember és a különféle patogének evolúcióját, mondja Isabelle de Groote, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa. A genetika, a régészet és a mikrobiológia eredményeinek kombinálásával manapság minden eddiginél részletesebb képet kaphatunk fajunk kialakulásáról. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. nyerek01
2012.06.06. 19:53
Evolúció 2.0.
Jó a cikk, de nem tartok benne semmi újat, érdekeset.
Köztudott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tokyofej
2012.06.06. 21:29
Olyanról hallottam, hogy a pestisjárványt túlélő családok leszármazottai immunisak a kórokozóra. Valamint afrikai prostituáltak közül akad, aki ellenálló az AIDS-szel szemben.
Elgondolkodik az ember, hogy ez a fajta természetes kiválasztódás csak betegségek esetében működik-e, vagy egész más téren is folyik?

Azért jó volna, ha az ember nem csak magára gondolna, amikor cikket olvas. Ha meg nem találsz benne újat, akkor nyilvánvaló, hogy Te vagy a kutatócsoport egyik tagja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fagy
2012.06.06. 22:28
nyerek01: nem mindenkinek evidens, én pl. most hallom először és nem szégyellem ezt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zodiac83
2012.06.07. 10:16
@ocsabi: Há' egy enegy! Mi más
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. carraroxt
2012.06.07. 11:29
Nekem új volt, és egyben érdekes. Eddig csak valami szupervulkános elméletről hallottam az akkori populációhanyatlással kapcsolatban. Kösz a cikket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!