iPon Hírek

Játék, ami segít a rákkutatásban

Dátum | 2014. 02. 04.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

A Cancer Research UK kiadott egy ingyenes okostelefonos játékot, aminek ha végigjárjátok a szintjeit, segíthettek orvosi adatokat analizálni. A Genes in Space-ben egy űrhajót kell vezetnetek az aszteroidamezőn, a játék által generált adatok pedig megegyeznek a génszerkezettel. A kutatók ezeket a mikroszerkezeteket kutatják, hogy azonosítsák az emberi genom bizonyos részeit, melyek a rákot okozhatják. Ha ezeket sikerül feltérképezni, akkor onnan már könnyen és gyorsan előállítható a gyógymód.
"Minden egyes másodperc, amit a játékosok azzal töltenek, hogy az okostelefonos játékunkkal játszanak, közvetlenül segít a munkánkban, hogy legyőzzük a rákot" - írta a CR UK szóvivője, Hannah Keartland. "A tudósaink kutatásai kolosszális mennyiségű adatot eredményeznek, aminek egy részét csak emberi szemmel lehet elemezni. Ez a folyamat éveket emészthet fel." "Csak azt tudom mondani az embereknek, hogy áldozzanak 2 percet az életükből, amikor csak tehetik, ha éppen a tömegközlekedésben vesznek részt, vagy a fodrásznál üldögélnek. Együtt a szabad pillanatainkkal előrébb hozhatjuk a napot, amikor minden rákot tudunk majd gyógyítani." Mint más "citizen science" projektek, a Genes in Space is a szemünket használja ki, hogy komplex adatokat elemezzünk vele "tudtunk nélkül", miközben játszunk. Hasonlóan kell elképzelni, mint a Galaxy Zoo projektet, melynek segítségével csillagközi objektumokat azonosíthattuk, amiket aztán így gyorsabban sorolhattak be. Ezek az egyszerű és ingyenes okostelefonos applikációk legtöbbször a tavalyi game jamhez hasonló brain-strongming technikát alkalmazó összejöveteleken születnek meg (ld. videó alant). A Genes in Space elérhető Androidon és iOS-en.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. DogTheDog
2014.02.04. 15:48
Ha ez ilyen egyszeru lenne,akkor mar reg gyogyitanank is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zephyrus
2014.02.04. 19:24
nicnsen részletes leírás hogy ez hogyan segít? az egész játékmenetben nem látok oylan részt amit egy gép ne tudna jobban gyorsabban megoldani... vagy ez scak háttérszámításokat futtat a telefonon amíg játszol és küldi netre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester Zephy...
2014.02.04. 20:37
Ez egy folding@home project játékossá téve. A kutya nem töltené le a kliensüket, de így hogy játszol és az adat darabkákat játékelemekké alakítják már dolgoztatják is a géped. Gondolom egy hasonló játék közel sem igényelne olyan erős gépet mint ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Magrathea
2014.02.05. 00:29
A játék kicsit összetettebb, mint szimpla lövöldözés. Ugyanis meg kell tervezned az útvonaladat, hogy a legtöbb alfa elemet gyűjtsd össze a játékban. Ezen az úton aztán lőheted az aszteroidákat, ügyesen manőverezve közben.

Két helyen használják fel az inputodat, először amikor útvonalat tervezel, másodszor mikor lövöldözöl/manőverezel, annak érdekében, hogy a lehető legtöbb alfa anyagot gyűjtsd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!