iPon Hírek

Játékoptimalizálás egy kattintással, már AMD-módra is

Dátum | 2013. 09. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az AMD nemrégiben együttműködésbe lépett a játékos közösségi hálózatot és klán-alapú szolgáltatásokat biztosító Raptr-rel annak érdekében, hogy olyan alkalmazás születhessen AMD-s oldalon is, mint amilyet az Nvidia a GeForce Experience formájában hónapok óta kínál. A szolgáltatás lényege, hogy a szoftver segítségével az adott PC-re telepített játékok a konfiguráció komponenseinek figyelembe vételével egy kattintással beállíthatóak úgy, hogy optimálisan fussanak az adott gépen. Erre a szolgáltatásra a korábbi információk szerint nagy szükség van, hiszen a játékosok többsége nem szentel elég időt és figyelmet a finomhangolásra - esetenként azért, mert nem tudnak a beállítási lehetőségekről, másrészt azért, mert nem is értenek hozzájuk, így nem tudják, melyik beállítással mit kéne tenni a siker érdekében.

Az Nvidia a szolgáltatás mögé komoly infrastruktúrát épített, az AMD azonban más úton indul el: a cég az optimális beállítások megállapításához nem szuperszámítógép-fürtöt használ, hanem a Raptr 16 milliós felhasználói bázisát hívja segítségül. A Raptr szoftver névtelen módon begyűjti és elküldi a Raptr-nak az egyes felhasználók által alkalmazott beállításokat, valamint az adott konfiguráció adatait. A hatalmas adathalmazból némi szűrés után kiválasztásra kerülnek azok a beállítások, amelyek az adott hardverkonfigurációhoz a lehető legjobban passzolnak. Az így felépített adatbázis segítségével a szoftver egyetlen kattintással optimalizálni tudja a játékbeállításokat, csak úgy, mint a GeForce Experience, sőt, három különböző profilt is felkínál, amelyekkel választásunktól függően a legjobb képminőség, a legjobb teljesítmény vagy a lehető legkiegyensúlyozottabb teljesítmény elérésére van mód. Az opciók között egy csúszka segítségével lehet váltani, ahogy az a fenti képen is látható. Az alkalmazás a Twitch segítségével élő videó streamet is biztosíthat az adott játékmenetről, sőt, screenshotok is készíthetőek vele, amelyek aztán megoszthatóak a Raptr, a Facebook vagy a Twitter hálózatán keresztül, méghozzá úgy, hogy ehhez az adott játékból sem kell kilépni - áll a hivatalos weboldalon. Az AMD Gaming Evolved by Raptr szoftver béta kiadása már letölthető.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. birmar2
2013.09.27. 17:33
Rossz a link, belekerült egy ".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. gab78
2013.09.27. 17:47
Két baj van a progival, az egyik, hogy csak kevés alkalmazást ismer, a másik, hogy rettenetesen alulértékel. Igaz ez a felhasználók által használt beállítások alapján ajánl optimális beállítást, ami egyenlőre koránt sem optimális.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Leeroy
2013.09.27. 17:50
Mondhatni kevés játékot ismer fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Asagrim
2013.09.27. 18:04
Nyilván ez nem olyan embereknek készült, akik előre tudják, hogy úgysem fog maxon menni a játék, de ennek ellenére elsőre eltalálják hogy mit mire állítsanak be, hogy még pont jól menjen a játék.

Azok általában nem foglalkoznak ilyen programokkal, így nem is tudják megosztani a grafikai beállításaikat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. arn
2013.09.27. 18:33
De nem onnan indult az egesz, hogy 80-90%nak lovese nincs a beallitasokrol? Hogy lehet erre alapozni? Hogy szurik ki a hasznalhato reszet a jatekosoknak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim arn
2013.09.27. 18:41
Ha mindenki aki beküld adatokat pontosan tudná mit csinál, még akkor is lenne eltérő adat, mert mindenkinek a saját ízlése határozza meg a beállítások mikéntjét.

Van aki a 60 FPS-t célozza meg, van akinek elég a 24, és van akinek tökmindegy hogy néha beszaggat, csak minél jobban nézzen ki. Sőt, arra kíváncsi lennék, hogy mi történik az ideiglenes beállításokkal, mondjuk kimaxolom a grafikát egy játék alatt míg csinálok pár screenshotot, de azokon a beállításokon meg diavetítés a játék.

Ezért tartom az Nvidia megoldást jobban, mert onnantól hogy AMD beveszi az emberi tényezőt megette a fene az egészet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. jozsefm Asagr...
2013.09.27. 19:16
Szerintem meg pont az emberi tényező a legfontosabb benne, és ez valós felhasználói tapasztalatok alapján alakul ki. Az nv féle, meg egy elméleti gépi maximum, ami semmit nem vesz figyelembe a látottakból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. heckles04
2013.09.27. 19:46
Asagrim
gondolom gyűjti az átlag fps-t is az adott beállítás alatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. heckles04
2013.09.27. 19:47
szerk.: ha nem akkor jogos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Juliska
2013.09.27. 21:27
arn: A rossz adat is adat. Néha sokkal jobb is, mint a jó adat. Ha tényleg 18 millió felhasználójuk van és tőlük gyűjtenek mindent, akkor sokkal jobb helyzetben vannak, mint a Geforce experience. sokkal több adattal rendelkeznek. Én úgy csinálnám, hogy mindent egy értékelőrendszer néz át és úgy alakítja ki a paramétereket. Ezeket hozzárendeli géposztályokhoz és mehetnek az adatok vissza.
A Geforce experience nagyon jó, de rengetegszer írtam az nvidiának a bétatesztnél, hogy ne csináljanak admin jogokkal egy felhasználót a programnak, ami eleve nem biztonságos. A jobb biztonsági szoftverek fenyegetésnek is mondják a működését. Figyelmeztetés nélkül megnyit kapukat az nvidiának távoli hozzáférésre. Az ESET6 folyamatosan reagált a potenciális biztonsági résre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. _DiEGO_
2013.09.27. 21:42
[LINK] [LINK]

[AMD Gaming Evolved App Beta download]

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. 0rigami
2013.09.27. 23:22
Szerintem is csak puszta adatgyűjtés folyik a program által, ami az adott beállításodon közli a paramétereidet a szerverrel. Tehát azt, h az adott konfigon az adott beállításaiddal hogy fut a game. Ezeket elemzik és ebből csinálják meg az ajánlást.
Ha csak annyi lenne az adat, h neked ez a jó a gépeden, mert ezekkel a paraméterekkel játszol, akkor nem is lenne szükség az egész programra, mivel valahogy mindenki belövi magának a játszhatóságot - max nem lenne kioptimalizálva!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tomchee
2013.09.28. 05:41
Sajnos valóban mások az igények, de itt pont ezen van a hangsúly.

" ...három különböző profilt is felkínál, amelyekkel választásunktól függően a legjobb képminőség, a legjobb teljesítmény vagy a lehető legkiegyensúlyozottabb teljesítmény elérésére van mód"

Tehát nyilvánvalóan nem vaktában dobálják össze az adatokat. Ha jól emlékszem, az NvExp-nél ez nincs így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester
2013.09.28. 11:29
Én beraknék még két fokozatot. Egy szebb de néha beránt, és egy gyors de legalább nem minimalista.

Ha a beállításokat és a konfigot begyűjti, akkor a fps-t is érdemes begyűjtenie, mert különben nem lenne viszonyítási alapja a beállítások helyességének.

Szimpatikus program, de valahogy kétlem hogy aki eddig sem állítgatta, mert "nem tudta hogy lehet" az ezután sem fogja. Sem ezzel a programmal sem hagyományosan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. madcaptain
2013.09.28. 13:33
Hat igen egyetertek nem kell atomtudosnak lenni, hogy beallitsa valaki a grafikat ha akarja. Raadasul a mai konzolportoknal sokszor kb. semmit nem lehet allitani.

Nekem eleg lenne nehany jateknal egy-egy figyelmeztetes a programtol, hogyha bekapcsolod xy effektet az bizony nagyon sokat lassit (lasd kulonbozo arnyekolasok, fenyek)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Steadywarp
2013.09.28. 17:15
Azon be szakadtam hogy a windows játékokat is optimalizálni akarja pasziánszon van mit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. wtbsbot
2013.09.29. 00:14
Hát nem azért mondom, de aki azt mondja, hogy az AMD jár egy lépéssel az nVidia előtt mindig, az bújjon már el Még a játéklista is ugyanúgy néz ki... Most komolyan mi ez a szar AMD? Kritizálja folyamat az nVidia-t ilyen szar videókkal, hogy kicseréli a srác nVidia kártyáját AMD-re és az nVidia-t kiviszi az udvarra szétverni, komolyan röhej... nVidia sosem csinált ilyet, folyton csak az AMD csinálja ezt, és érdekes, az nVidia majdnem minden VGA-ba épített technológiája el van lopva, és át van írva más névre. Na most jöhetnek akkor az AMD Fanboyok, az olcsósággal meg a szar dumákkal, nem érdekel. Ez most olyan, hogy ha valami jó annak ára van, élelmiszer is így van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gab78
2013.09.29. 12:36
wtbsbot:

Kapcsolj már villanyt! Elég fura lenne, ha más lenne a játéklista, ugyanazok a játékokkal játszik mindenki. A működése pedig teljesen más, az nv saját tesztelőket tart fent, míg az raptr féle megoldás a játékosok beállításai alapján dolgozik.

A videók nem az nv ellen szólnak, hanem a nv trolloknak. És épp itt háborog egy belőlük. Amúgy ha kicsit jobban körülnéznél akkor észrevennéd, hogy de, de az nv-ben még annyi gerinc sincs bennük, hogy ezt vállalják, és fizetnek oldalaknak hogy telibe égessenek Radeon kártyát.

Mi van ellopva? Ennyire ne legyél már sötét, minden komoly technológia előbb jelent meg a Radeonokban. Először volt DX9-es vezérlőjük, elsőnek készítettek, DX10-es vezérlőt, ami valóban DX10-es volt, a Xbox360-as grafikus chip is akkor maga volt a csoda, elsőként tartalmazott tesszelatort, a PS3-ben meg mi volt? Egy kiherélt 7xxx szériás GeForce... Ahhoz hogy tartani tudják a lépést a 360-nal, egy csomó feladatot a Cellre kellett bízni, mert a GPU képtelen volt megoldani. DX11-es vezérlő is előbb volt az AMD-nek DX11.1 és 11.2-es is, ez még nincs is az nv-nek. Hol van az nv-nek hardveres megatextúrázása? Hol van egységes memória kezelése?

A Physx-el meg ne is akarj jönni, mert nem saját fejlesztés, az Ageia-át vették meg, akinek a volt vezetője, megsúgom ma már az AMD-nél dolgozik.

Mielőtt nekikezdesz trollkodni, gondolkozzál már el...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. SonicTheHU...
2013.09.30. 08:06
Juliska

Ha javasolhatok vmit az ESET nevű izét cseréld le vmi másra. Nekem volt ESET-em 1 éves fizetett licenc-el és egy win frissítés után benyalt a gép vmi vírust ami 2 percenként lehajigálta az összes ablakot a tálcámra. Vizsgálat után az ESET meg volt róla győződve h a gép rendben üzemel Haverom felpakolta az avast ingyenes verzióját, és az meg is találta kapásból. Újraindítás utáni vizsgálattal ki is szedte
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Yossarian2...
2013.09.30. 08:49
gab78: wtsbot úgy értette, hogy a játéklista design-ja az, ami teljesen ugyanúgy néz ki. Ugyanaz a betűtípus, ugyanolyan a kijelölés, illetve a játék neve melletti pipa vagy kihúzás is teljesen ugyanaz. Így azért elég gáz a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gab78
2013.09.30. 16:07
Yossarian23: A szoftvert nem az AMD tervezte, hanem a raptr. Ha megnézed a raptr saját alkalmazását az is így néz ki, és az nem most került a piacra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!