iPon Hírek

Játssz az eszedért!

Dátum | 2009. 05. 19.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Kifejezetten időseknek dolgoztak ki egy olyan játékplatformot európai kutatók, amely nem csak formában tartja a szellemi képességeiket, de figyelmeztetni is tud azok esetleges romlására, valamint még a szocializációt is elősegíti.

Az EU-támogatta ElderGames projekt tehát egy igen fejlett technikájú platformot fejleszt, amelyet arra az alapelgondolásra építenek, hogy a játék edzi az agyat és összehozza az embereket - mindezt pedig az idősek igényeihez igazítva, biztosítva a könnyű kezelhetőséget.

Malena Fabregat, az ElderGames koordinátora elmondta, hogy a tapasztalatok igen pozitívak, és az idősek meglepően gyorsan túl tudtak lépni az esetleges technika iránti aggályaikon, és valóban sikeresen edzették a megfelelő kognitív képességeiket (így például figyelemösszpontosítást, tervezést, problémamegoldást, döntéshozatalt, mozgáskoordinációt és memóriát) a játékok segítségével.

A játékok lehetőségeit folyamatosan fejlesztik, hogy minél vonzóbbak, élvezetesebbek legyenek, és ugyanakkor minél több kognitív képességet tudjanak nyomon követni és fejleszteni, miközben a társas együttlétet is lehetővé teszik. Fabregat elmondása szerint a dolog egyik legfőbb előnye az, hogy értelmes és érdekes időtöltést biztosít az időseknek, elhárítva így az eltompító unalom fenyegető veszélyét.

A platform alapvetően kamerákra, mutatópálcákra és nagy plazma- vagy LCD-kijelzőkre épül, mivel a gyakorlati eredmények egyértelmű tanúsága szerint így tudják a legkönnyedebbé és természetessé tenni a játékok vezérlését. Jelenleg a platform 20 különböző játékból áll, amelyek együtt valamennyi kritikus kognitív funkciót lefedik, és nyilvántartják a játékosok eredményeit, így nyomon követhető velük minden esetleges ingadozás, visszaesés és fejlődés is.

Több országban is tesztelték már az alkotásaikat, az eredmények pedig egybehangzóak: átütő siker minden fronton, élvezeti érték és szellemi kihívás tekintetében egyaránt - és a gondozók és orvosok is nagyra értékelik a platformot, mivel valóban hatékonyan mutatja az egyes képességek alakulását, és már az apró kilengéseket is megbízhatóan jelzi, valamint mivel csoportos és egyéni adatokat is szolgáltat - mindezt ráadásul úgy, hogy az idősek végig nyugodtak, ellazultak és jókedvűek, ellentétben a hagyományosan idegesítő vagy legalábbis aggasztó állapotfelmérő tesztekkel.

A tanulság tehát egyértelmű: a jó és értelmes játékok nem csak hogy korosztálytól függetlenül szórakoztatóak, de még az agyat is frissen tartják. És bár ezt eddig is sejthettük, most már legalább ez is "hivatalos ténnyé" vált.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. MassKilla
2009.05.19. 16:33
VISSZA A HIRHEZ

Nagymamámra ráférne egy ilyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.05.20. 12:47
A leépülőben levőket fejlesztik, a fejlődőképeseket leépítik a játékok. Csak meg kell nézni 1-2 gamer kockát, és nyilvánvalóvá válik.

Na meg azt se felejtsük el, hogy az idősek ezt a Mónika show helyi megfelelőjének nézése helyett csinálják, evvel még szocializálódnak is amit egyébként esetleg nem tennénel, stb., ami elég nyilvánvalóvá teszi a hasznosságát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!