iPon Hírek

JEDEC: új szabvány a Serial NOR Flash memóriákhoz

Dátum | 2011. 09. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A JEDEC Solid State Association bejelentette, hogy elérhetővé vált a JESD 216-os szabvány (Serial Flash Discoverable Parameters – SFDP) a soros NOR Flash memóriachipekhez.

A felhasználók hozzáférhetnek ehhez a leíráshoz és fontos információkhoz juthatnak az adott, SFDP szabványnak megfelelő Flash memória eszközök karakterisztikájával és képességeivel kapcsolatban, így a mobiltelefonoknál, set-top-box készülékeknél, HD televízióknál, PC/NB alaplapoknál és az egyéb olyan eszközöknél, amelyek többféle Serial NOR Flash eszközt is támogatnak, konfigurálhatják az adott eszközt, hogy a különböző Serial Flash megoldásokat gond nélkül kezelhesse az adott rendszer.

A JESD216-os szabvány egy következetes módszert kínál arra, hogy megtudható legyen az adott eszköz funkcionalitása és szolgáltatásai, méghozzá egy szabványosított, belső paraméter tábla alkalmazásával. A paramétertáblákat az adott rendszer szoftvere lekérdezheti és elvégezheti a szükséges beállításokat annak érdekében, hogy a gyártónként eltérő szolgáltatásokhoz és funkciókhoz - az adott rendszer - megfelelően alkalmazkodni tudjon. Ezzel a módszerrel az SFDP sokkal nagyobb rugalmasságot kínál a gyártók kiválasztásánál (a szabványosított paramétertábla miatt), de ezzel együtt csökkennek a firmware frissítések okozta fejlesztési költségek és csökken az egyes termék piacra kerüléséhez szükséges idő is. Az SFDP tulajdonképpen a Paralell Flash memóriatípushoz kifejlesztett CFI (Common Flash Interface) szabvány tükörképének, illetve továbbfejlesztett változatának minősül, ami ebben az esetben csak a Serial NOR Flash memóriatípushoz használható.

A JEDEC illetékesei szerint a Serial Flash memóriatípus egyre elterjedtebbé válik a piacon, így a szoftvermérnökök számára fontos, hogy legyen egy olyan szabvány, amely megkönnyíti a különböző eszközök és az adott rendszer szoftvere közötti kommunikációt. Ezen igény felismerésének következtében született meg az új szabvány.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!