iPon Hírek

Jéggel irányítanák a kisműholdakat

Dátum | 2015. 03. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Olcsó és könnyen megvalósítható meghajtórendszert ötlött ki a legkisebb műholdak, a Masat−1-hez hasonló pikoszatellitek számára egy holland kutatócsoport. Ezek az űreszközök alacsony költségeik miatt egyre népszerűbbek, hiszen lehetőséget adnak arra, hogy a kevés pénzből gazdálkodó intézmények, például az egyetemek vagy kisebb kutatóintézetek is kísérletezhessenek az űrben, valamint hogy az új generációk minél hamarabb gyakorlati ismereteket szerezhessenek az űriparral kapcsolatban. A pikoszatellitek általában egyfajta feladatot látnak el, vagyis egy dolgot mérnek, és azt is meghatározott ideig, néhány hónapig vagy maximum néhány évig. Éppen kis méretük miatt a meghajtás kérdése mostanáig megoldhatatlan problémának tűnt, hiszen egyszerűen nincs hely arra, hogy ezt hagyományos módon oldják meg, ugyanakkor időnként nagyon jó lenne, ha kisműholdak is képesek lennének manőverezni. Amit meghajtórendszer nélkül meg lehet csinálni ezekkel az űreszközökkel, azt már megtettük, mondja Angelo Cervone, a Delfti Egyetem kutatója. A szakértő és kollégái éppen ezért egy egyszerű, ám annál hatásosabb, jéggel működő meghajtórendszeren dolgoznak.
Pikoszatellit-eregetés a Nemzetközi Űrállomáson (2014. január)
Elképzelésük szerint egy-egy pikoszatellit nagyjából 100 gramm vízjeget kapna üzemanyagként. Az űrbéli alacsony nyomású környezetben a jég szublimál, vagyis szilárdból rögtön gáz halmazállapotúvá válik. Cervone tervezett rendszerében a vízgőz molekuláit egy napelemekkel üzemeltetett lap melegítené tovább, így azok elszökés közben nagyobb hajtóerőt generálnának. Bár a szivárgó vízgőz még így sem fog hatalmas erőket kifejteni az űreszközre, az űr vákuumában erre nincs is szükség, hiszen egy kis lökés is elég ahhoz, hogy a piciny műhold új pályára álljon át. A terv legnagyobb kihívása annak megoldása lesz a szakértők szerint, hogy hogyan tartsák fagyott állapotban a négy evőkanálnyi jeget a kilövés ideje alatt, amely a berakodással együtt napokig elhúzódhat. A víz űrbéli újrafagyasztásához ugyanis még több dolgot kellene belepakolni a műholdak piciny belső terébe, így jó lenne ezt a Földön megvalósítani. A jeges megoldás nagy előnye, hogy olcsóságán túl nagyon biztonságos is, hiszen más módszerekkel ellentétben nem kell attól félni, hogy az üzemanyag felrobban, és tönkreteszi a kisműholdat, így ha a fagyasztva tartást sikerül megoldani, ideális lehet a Föld körül rövidebb időre bevetett szatellitek irányítására.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. tomchee
2015.03.19. 17:29
Esetleg valami olyan anyag, ami bár "szobahőmérsékleten" szilárd, de kint a vákumban ugyan úgy szublimál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp tomch...
2015.03.19. 17:53
Nem sok anyag van, ha van egyáltalán ami ~ -270°C -on szublimál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tomchee tibai...
2015.03.19. 17:57
Nem hiszem, hogy pont a vízjégnek lenne ennyire egyedül álló tulajdonsága
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lorddiablo
2015.03.19. 20:03
Van egy olyan szabvány (http://www.astm.org/Standards/E595.htm), hogy a tömege 1%-kal csökkenhet a felhasznált alkatrészeknek, hogy az esetleges sérüléseket még a rakétakúpban megelőzzék. Ha készítünk egy tartályt a víznek, a tervezési folyamat és főként az engedélyeztetés sokkal macerásabb lesz. Ráadásul azt a vizet tuti, hogy nyomás alatt kell tartani, ha nem akarjuk, hogy már a feljutás alatt elpárologjon. A fűtés megint nehezen megoldható. Sok a kérdés, sok a nehézség. Ameddig erre nem készül egy nemzetközileg is elfogadott, engedélyeztetett, szabványos tank, addig senki nem fogja ezt beépíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. peti198706...
2015.03.20. 00:20
Uhh.. ne fáriszd már a selyem majmot.. Vákuum; meg nyomás; s hő ingadozás kell? Egyszerűen a hengeres vákuumban lévő tartály végére nagy nyomást gerjesztő hangszóró membránt erősíteni, az egyik végén tűzforró a másik végén jéghideg frost hatás keletkezik. http://hu.wikipedia.org/wiki/Mpemba-paradoxon Ezzel a hűtési megoldással igyekeztek anno a tuning mesterek cpu-juk hűtésére. Mivel a nyomás változtatásával, s az űrben lévő hőingadozás felfogására a vizet hasznosítják. (Egyszer éjszaka hideg van egyszer nappali forróság) Hőszigetelését is a tartály burkolatának alkalmazkodásával befolyásolhatják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010 peti1...
2015.03.20. 11:11
Peltier elemnek hívják de az a baj vele hogy nagyon sokat fogyaszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jamborka tomch...
2015.03.22. 10:48
Hát pedig most így kapásból nem igen tudnék olyat mondani ami csak meg közelítené a vizet ilyen téren.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!