iPon Hírek

Jéghideg barna törpére akadtak a szomszédban

Dátum | 2014. 04. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A barna törpék érdekes átmenetet képeznek a csillagok és az óriásbolygók közt. Tömegük nem éri el a Nap tömegének 8 százalékát (a Jupiter tömegének 80-szorosát), vagyis túlságosan kicsik ahhoz, hogy belsejükben stabil hidrogén-hélium fúzió induljon be. A feltevések szerint magjukban ugyanakkor beindulhat a lítium- vagy deutériumfúzió, mivel ehhez a modellek alapján 13 jupitertömeg is elegendő. A barna törpék tehát formálódásuk idején forrók, majd fokozatosan lehűlnek. Mivel energiát gyakorlatilag nem sugároznak ki, meglehetősen nehéz észlelni őket, így nem is tudunk sokat róluk. Nemrégiben azonban a közvetlen szomszédságunkban akadtak rá egy ilyen égitestre, amely ráadásul még saját kategóriájában is rendkívül hűvösnek mutatkozik. A WISE J085510.83-071442.5 katalógusjelű objektum mindössze 7,2 fényévnyire található a Naptól. Jelenleg mindössze hat olyan csillagot ismerünk, amely ennél közelebb van hozzánk. Ahogy elnevezése is mutatja, az égitestre a WISE csillagászati műhold akadt rá, amely 13 hónapos pályafutása alatt az infravörös tartomány négy különböző hullámhosszán fényképezte végig a teljes égboltot, kifejezetten hideg objektumok (csillagok, porfelhők, galaxisok) után kutatva. A projekt során egyebek mellett több száz barna törpére is sikerült ráakadni.
Ezek egyike keltette fel Kevin Luhman, a PSU csillagászának figyelmét. Az objektum rendkívül vörös és halvány volt, ugyanakkor nagyon gyorsan mozgott. Bár a galaxisunkban létező csillagok több száz kilométert tesznek meg másodpercenként pályájukon a Tejútrendszer középpontja körül, az égbolton való látszólagos elmozdulásuk rendkívül lassú, ezért általában több száz évre van szükség ahhoz, hogy észrevehető legyen pozíciójuk megváltozása. Ha egy égitest kellően közel van a Naphoz, az elmozdulás hamarabb is detektálható, de így is szükség van néhány évre, de legalább néhány hónapra kimutatásához. A WISE J085510.83-071442.5 májusban és novemberben került a műhold látómezejébe, és ez idő alatt jelentősen elmozdult. Luhman az égitest pozíciójának megváltozása alapján képes volt kiszámolni annak távolságát, ami 7,2 fényévnek adódott. A távolság ismeretében pontosabb képet kapott az objektum hőmérsékletéről is. A barna törpe annyira hidegnek bizonyult, hogy még az távoli infravörös tartományban is alig látszódott, így Luhman a WISE-nál érzékenyebb Spitzer űrtávcsővel is megvizsgálta az objektumot, hogy végre tisztább képet kapjon. Az adatok alapján az égitest hőmérséklete 225–260 kelvin (-48 − -13 °C) között van, vagyis bőven fagypont alatti.
Ez egyben azt is jelenti, hogy a barna törpe rendkívül öreg. Keletkezésükkor ezek az égitestek pár ezer fokosak, és ahhoz hogy a most mért hőmérsékletet elérjék, legalább egymilliárd évre van szükség. Ennél pontosabban a rendelkezésre álló adatok alapján nehéz lenne meghatározni az objektum korát, de az akár a 10 milliárd évet is elérheti. Ami az égitest tömegét illeti, ez még érdekesebbé teszi a helyzetet, ugyanis mindössze 3−10 jupitertömeg között alakul. Ez pedig már szinte túlságosan is kicsi barna törpének, így azt sem lehet kizárni, hogy egy bolygóról van szó, amely egy csillag körül keletkezett, majd valamilyen hatásra kidobódott saját rendszeréből, és azóta magányosan rója útját a galaxisban. A kérdést pontosan csak akkor lehetne megválaszolni, ha sokkal közelebbről vizsgálhatnánk meg az égitestet, erre azonban még egy darabig biztosan nem lesz lehetőség. Az első barna törpe 1995-ös felfedezése óta többször is felvetődött, hogy ezen égitestek egyike a közvetlen közelünkben, a legközelebbi ismert csillagnál közelebb is létezhet. A potenciális objektumnak persze rendkívül hidegnek kellene lennie ahhoz, hogy mostanáig ismeretlen maradjon, de az új felfedezés alapján ennek lehetősége sem zárható ki.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. tibaimp
2014.04.29. 11:00
De szívesen odarepülnék és megnézném , persze az én életemben erre még nem lesz képes senki, legalábbis a Földről nem valószínű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. VAjZY
2014.04.30. 12:52
Érdekes, csillagként vagy bolygóként tekintünk-e ezekre az átmeneti égitestekre, és az is, hogy amilyen test lehetséges méretileg, mindenféle valóban létezik is, ami elég ritka esetnek számít, bármiről legyen szó. Amúgy nem értem teljesen, hogy akkor most szilárd vagy gázból álló testekről van-e szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!