iPon Hírek

Jelentős frissítést kapnak az Ashák

Dátum | 2013. 07. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Nokia számára továbbra is nagyon fontosak az olcsóbb megoldások a Lumia széria mellett, ugyanis a Windows Phone 8-as masinák továbbra sem tudnak elegendő értékesítést felmutatni (mindössze néhány millió fogyott az elmúlt negyedévben összesen, és csökkenő tendenciát mutatnak a számok), így a bevételeknek a jelentős részét továbbra is az Asha termékcsalád garantálja, ennek megfelelően a finnek a tenyerükön hordozzák a tulajdonosokat.

Az Ashák képességeinek tárháza szinte havonta bővül valamilyen újdonsággal. Legutóbb például egy komplex levelező applikáció futott be, amelynek ezúttal is nagy figyelmet szenteltek. A Mail for Exchange mellett a YouTube is kiemelt támogatást és új indító felületet kapott, valamint dolgoztak a közösségi szolgáltatásokon is, így minden eddiginél élvezetesebbek lesznek ilyen téren az érintőkijelzős olcsó modellek. Némi különbség sajnos továbbra is van az Asha 300 család tagjai között, de a mostani frissítés mindegyiken fel fog bukkanni az újításokkal és javításokkal. Arról sajnos nem adott tájékoztatást a Nokia, hogy milyen ismert problémák kerültek orvoslásra. A szoftverfrissítés a Nokia Asha 305, az Asha 306 és a két SIM kártya kezelésére képes Asha 308 és Asha 310 életében játszik majd leginkább fontos szerepet. Ezek most már támogatni fogják a WhatsApp szolgáltatását. A népszerű, harmadik féltől származó üzenetküldő megoldás fejlesztője a Nokiával szoros kapcsolatban áll. Ők mutatták be korábban az egy SIM-es Asha 210-zel az első olyan mobilt, amely integrált WhatsApp gombot kapott. A frissítés elérhető több módon is. Használhatjuk a telepítéshez a Nokia PC Suit asztali klienst, de az OTA (Over-The-Air) út is járható. A vállalat készített egy egyszerű, jól követhető bemutató videót is, hogy miként pakolhatjuk fel az új szoftvert. Ezen lépésről lépésre zongorázhatjuk végig a szükséges menüpontokat. Az alábbiakban tekintetitek meg az útmutatót:
A videóban megfigyelhető letöltési csík nálunk nem biztos, hogy ennyire gyorsan fog felpörögni, így mindenképpen érdemes a megfelelő sávszélesség mellett belekezdeni a letöltésbe, és a telep állapotát sem árt ellenőrizni – kellemetlen lenne, ha a művelet közben kapcsolna ki az eszközünk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. FRK
2013.07.06. 22:26
Nem értem a Dual SIM koncepciót, a jelenlegi formájában. Az ember azért vesz/venne két sim kártyást telefont, hogy mindkét kártyán elérhető legyen, de ne kelljen két telefont hordani.
Ez lenne az alapja, de mi értelme az olyan kivitelezésnek, hogy ha az egyik kártyán beszélek, a másikat kikapcsoltnak jelzi? Miért olyan nehéz beletenni, hogy míg 1. kártyán beszélek a 2. kártyára jövő hívást várakoztassa? Na ez lenne az igazán jelentős frissítés.
Enélkül egy kalap sz.rt nem ér a dual sim. Bosszantó, hogy feltűnnek a két kártya kezelésével kecsegtető készülékek, aztán kiderül, hogy egy alapvető koncepciós hibát nem orvosolnak benne. Bezzeg facebook, meg youtube az kell bele nagyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. vivanto FRK
2013.07.07. 09:48
Ezzel az elképzeléssel csak az a gond sajnos hogy a backend sem engedi meg ezt a működést. Ongoing hívás nélküli foglalt jelzés csak kicsit gányos hackeléssel lehetséges (vagy azzal sem), amire valószínűleg elég csúnyán néznének a szolgáltatók is. Márpedig a szolgáltatónak már eleve a dual sim koncepció sérti az érdekeit, úgyhogy nem kéne mégegy pofont adni nekik.

Ami viszont kivitelezhető lett volna és jóval barátibb, hogy egyszerűen elérhető mindkét kártya, ami ki is csöng hívás közben, te meg vagy leteszed a másik kártyáról jövő hívást, vagy az ongoing call-t hold-ba teszed. Bár ez meg valószínűleg plusz hardverköltséget jelent a készülékben aminek így nagyobb lenne az ára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. user12
2013.07.07. 11:24
A szolgáltató van értem és nem fordítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. 0rigami
2013.07.07. 11:29
"Ezzel az elképzeléssel csak az a gond sajnos hogy a backend sem engedi meg ezt a működést. Ongoing hívás nélküli foglalt jelzés csak kicsit gányos hackeléssel lehetséges (vagy azzal sem), amire valószínűleg elég csúnyán néznének a szolgáltatók is. Márpedig a szolgáltatónak már eleve a dual sim koncepció sérti az érdekeit, úgyhogy nem kéne mégegy pofont adni nekik."

Az ilyenekre csak azt tudom mondani, h "akkor oldják meg!". Hány olyan technológiai újítás van, amire anno csak rázták a fejüket a mérnökök, most pedig mi sem természetesebb, mint hogy úgy működik ahogy.
Érdekeket sért? Akkor ezt a piacot is átadják majd a kínaiaknak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. bpeter91
2013.07.07. 12:35
van egy olyan érzésem ha áttérnének androidra a symbiam és wp helyett megnőnének a bevételek...
kár a nokiáért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. vivanto user1...
2013.07.07. 12:42
"A szolgáltató van értem és nem fordítva."
Azt csak hiszed, de egyébként sem az ő dolga lenne, ő is csak vásárolja a kész eszközöket, sokszor 2-3 különböző gyártótól akik között még a szabvány sem mindig ad tökéletes kompatibilitást (ami speciel a szabvány hibája mert néhol hiányos / nem elég szigorú).

@0rigami
A technológiai oldalról nem a vas vagy a szoftver a korlátozó tényező, hanem a specifikáció. Mondjuk 4g-vel még nem nagyon foglalkoztam, lehet abba már van valami hasonló, de akkor is szabvány szinten kell az ilyeneket kezelni. Ha meg van/lesz is ilyen egy újabb techonlógiában, akkor a készüléken inkonzisztens lesz a szolgáltatás. A telefon gyártó sem reklámozhat úgy egy featuret, hogy az a hálózatok túlnyomó többségén nincs támogatva. Elég ha csak itthon nézel körül, vidéken rengeteg helyen még 3g lefedettség sincs.

Félreértés ne essék, nem védeni akarom a szolgáltatókat vagy bármelyik gyártót, csupán arra akarok rámutatni hogy egy nem létező szolgáltatás bevezetése nagyobb feladatat annál hogy egyedül bármelyik is csak úgy "megoldja".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. FRK
2013.07.07. 13:04
@vivanto

Nekem a lényeg az lenne, hogy mikor 1. kártyán hívnak, akkor ne kapcsolja ki a 2. kártyát, tehát ha hívnak, akkor ne a tipikus "Hívott szám átmenetileg nem kapcsolható" szöveg menjen, hanem jelezze, hogy keresnek a másik kártyán is.

Nem hiszem, hogy ez a 3G-n múlna. Nem arról van szó párhuzamosan netezzen és jelenítsen meg videót mindkét simről. "Csupán" annyi, hogy hívásoknál ne kapcsolja ki a nem használt kártyát. Ha Létezik hívásvárakoztatás funkció, mindegyik szolgáltatónál, akkor miért nem lehet megoldani működjön is két simnél?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. vivanto FRK
2013.07.07. 13:07
@FRK
Ezzel egyet is értek, elég otromba megoldás így. Csupán a hívás várakoztatásra írtam, hogy az jelenleg nem lehetséges. Én is kb ugyanazt az alternatív megoldást vázoltam fel amit most te, ami szerintem is sokkal elegánsabb lenne még ha picit drágít is a készüléken.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jamborka
2013.07.07. 16:25
Nem értem ezt a két simes témát, hívásvárakoztatás, 1 simmel is tökéletesen működik, telón bekapcs és ha éppen beszélek valakivel akkor látom, hogy hívnak és akár válthatok is a két hívás között...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. vivanto jambo...
2013.07.07. 17:33
@jamborka
Egy simmel pont azért működik, mert hívás közben a backend hálózatban egy olyan állapotba kerül a telefonszám, ahol ez a szolgáltatás létezik. (Hívás közbeni hívás várakoztatás)

Két simnél attól, hogy egyiken beszélsz, a másik tőle teljesen függetlenűl működik és elérhető állapotban marad, nem kerül hívás közbeni állapotba. Ettől még lehetne normális szoftverrel kezelni a párhuzamosan bejövő hívásokat, de arra gyanakszom hogy csak egy modem van a készülékben, és emiatt kapcsolja ki a másik kártyát hívás közben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. punchman
2013.07.07. 19:38
Ebben az árkategóriában nem tud egyik telefon sem egyszerre 2 frekvenciát kezelni. Attól még sok embernek így is sokat segít, ha két kártyát használnak felváltva. Nem kell külön cipelni egy plusz SIM-et és egyszerűen tudnak váltani köztük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. FRK
2013.07.08. 08:15
Tudnál mutatni példát, amelyik árkategóriában ez működik? Engem valóban érdekelne egy ilyen készülék.
Nekem az egyetlen gondom, hogy azért hurcibálok két kártyát, hogy mindkettőn elérjenek, vagy legalábbis tudjam keresnek. Viszont, ha az egyiket kikapcsolja, nem tudom kerestek-e egyáltalán, így viszont nincs értelme a dual simnek, legalábbis számomra. Bár ha valaki hosszabb beszélgetést folytat az egyik kártyán, akkor a másik kb felesleges is, mert nem érik el rajta, plusz nem is tudja keresték, így is hasznos lenne?

Szóval tudna valaki olyan dual sim-es telefont mutatni, ami kezeli a két frekvenciát és jelez, ha másik kártyán hívnak? Köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jamborka
2013.07.08. 08:59
T-mobile küld sms-t az elmulasztott hívásról....

A cégnél ahol dolgozom, ott a vezetőségbe tartozó embereknek igen sok telefon hívásuk van, nagyon sok mindenért felelnek, több 100 ember, milliárdok, de nekik is elég bőven 1 telefon 1 sim kártyával, szóval nem tudom elképzelni az életszerüségét a 2 vagy annál több telefonnak 1 embernél, abban viszont biztos vagyok hogy lesz olyan ember aki bebizonyítjha hogy neki márpedig kell..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. vivanto jambo...
2013.07.08. 09:16
@jamborka
Pedig nagyon egyszerű, céges + saját, azt pedig akárhogy is adom össze, nekem 2 jön ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pal07
2013.07.08. 11:28
N8 is kaphatna nagyobb frissítéseket pl. böngésző..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jamborka
2013.07.08. 12:27
vivanto, értem így más de nekem meg ahol eddig dolgoztam, bőven elég volt a céges magánra is

Nem azt mondnom, nem lehet csak furcsállom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. FRK
2013.07.08. 16:11
@jamborka

A céged vezetői valószínűleg azért hordoznak csak egy telefont, mert 3-4-500 ezer nettójuk mellett is kib.szott sóherek és a cég számlájára telefonálnak inkább, saját kontó helyett.

Mivel ma már az adatokat is adják-veszik, sosem lehet tudni mikor kinél köt ki a telefonszám például. Három számcsere után elégeltem meg a dolgokat és vettem másik kártyát is. Az egyiket adom meg minden hivatalos helyen, ami utána úgyis eladnak és zaklatnak rajta, a másikon meg csak és kizárólag privát, így mindig elérnek. Beteg családtagok mellett meg fontos az ember mindig elérhető legyen.

Szóval igen, megmagyarázzuk miért fontos a két kártya és, hogy a te vezetőid miért használnak egyet. Pusztán mert ők sóherek plusz megfizetik nekik hogy éjszaka esetleg basztatják őket, én meg nem vagyok sóher és nem fizetnek meg, hogy állatok csörgessenek éjjel. Plusz, ha megszűnik a meló, oda a szám is, így egyszerűbb a hivatalos+privát kombó.

Hozzászólásom no offense, szmájlik nemhiába vannak kint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. punchman
2013.07.08. 20:16
FRK

Sajnos passzolnám a kérdést. Nagyobb telefonos kereskedőket kérdeznék. Már az is extra, ha egy telefon bármelyik számra tud hívást fogadni. Ezek a dual standby telefonok. Nyilván ha már beszélsz az egyik előfizetéseden, akkor a másik kártya inaktív lesz. Aktív dual sim-hez két rádió kell. Az ilyen telefon extrém ritka és jobban is zabálja az akksit. A helyedben inkább a szolgáltatónál próbálnám megoldani a problémát. Például hívás átirányítás, sms-értesítő, stb. Így nem maradsz le egy hívásról sem, ha beszélgetés közben keresnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jamborka
2013.07.09. 07:51
FRK

Elfogadom, igazad is lehet mondjuk én 8 év után csesztem rá mert melóhelyet váltottam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!