iPon Hírek

Jelentős leépítéssel indítja az évet a ZTE

Dátum | 2017. 01. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Nem úgy alakulhattak az elmúlt hónapok a ZTE számára, ahogy azt a vállalat szerette volna. Ez indokolhatja azt, hogy friss jelentések szerint a kínai alakulat hatalmas leépítésre készül az idei év során, melynek keretében több ezer dolgozójától kénytelen megválni. Információink szerint a ZTE a teljes dolgozói bázisának mintegy 5 százalékától válhat meg. Elsősorban a gyártó hazájában érinthet majd az átszervezés igazán sok munkahelyet. A ZTE az elmúlt időszakban nagyon gyengén szerepelt Kínában, ennek eredményeként pedig sorra bukja a piaci pozíciókat. Gyakorlatilag minden nagyobb vetélytársa elrobogott már mellette; a piacvezető szerepét az Oppo tölti be, akit szorosan követ a Vivo és a Huawei kettőse, mögöttük pedig a negyedik helyen a Xiaomi szerepel – az első nem kínai vállalat a kínai toplistán az Apple az ötödik helyével, ami szintén visszaesés. A ZTE tehát az utóbbi időben már nem tudott bekerülni az első ötbe az IDC piacfelméréseiben. A számok alapján 2016-ban 11-11,8 százalékos forgalomcsökkenés következett be a 2015-ös eladási adatokhoz képest.
A ZTE egyébként nemcsak az okostelefonokra koncentrál, számos más terméket is találhatnak az érdeklődők a vállalat kínálatában, de a mobilos divízió az, ami az egyik leggyengébb szereplést mutatta mostanában. Nem véletlen, hogy a legnagyobb arányban az okostelefonos üzletág szenvedheti meg a leépítéseket és átszervezéseket. Ezen a területen nagyjából 600 embernek a talpára köthet útilaput a kínai alakulat, ami megközelítőleg a 10 százaléka a részlegen jelenleg foglalkoztatott munkavállalóknak világviszonylatban, a helyileg Kínában dolgozó szakembereknek pedig mintegy 20 százaléka lesz elbocsájtva. A ZTE különösen keményen bánik azokkal, akik esetleg a már fent is említett rivális gyártóknál próbáltak elhelyezkedni az elmúlt időszakban, csak nem jártak sikerrel. A vállalat egyik kínai munkaerő-piaci menedzsere elmondta, hogy több olyan dolgozó is van jelenleg a ZTE berkeiben, akikről nyíltan lehet tudni, hogy próbáltak átmenni valamelyik konkurens céghez – a szakember konkrétan a Huawei-t említette meg a nyilatkozatában –, ami pedig véleményük szerint elfogadhatatlan. Ezek a munkavállalók a ZTE szerint megbízhatatlan tényezőknek számítanak, így elsőként nézhetnek új munkahely után.
A leépítésekkel valamelyest csökkentheti az üzemi kiadásait a ZTE, ám ezzel biztosan nem lehet megoldani azt a válságot, amiben jelenleg a vállalat van. Zhao Xianming, a ZTE igazgatója korábban, egy New York-i beszédében nem kertelt, és kijelentette: „a gyártó 31 éves fennállásának legnagyobb krízisébe futott bele. 2017-ben azok a területek, amelyek nem passzolnak a stratégiai irányba vagy szimplán gyengén teljesítenek, bezárásokra, felfüggesztésekre, összevonásokra és átszervezésekre számíthatnak, hogy javítani tudjunk a vállalat központi versenyképességén.” A Reuters jelentése szerint a ZTE legközelebb nagyobb lendületet akkor vehet, amikor az 5G hálózatok terjedése beindul. A 4G-ről való átállással járó fejlesztések ugyanis sokat hozhatnak a vállalat konyhájára. Az 5G robbanásszerű terjedése kb. 2020-ra várható, akkor kezdhetnek befutni az 5G támogatással dolgozó eszközök és ekkor kerülhet sor a szolgáltatók részéről is az 5G hálózatok szélesebb körű felállítására. Addig viszont ínséges idő jöhet a ZTE számára, ha az átszervezésekkel nem tud fordítani a mostani tendencián.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!