iPon Hírek

Jelentős veszteséggel zárult az AMD tavalyi éve

Dátum | 2013. 01. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Elkészült az AMD legfrissebb pénzügyi jelentése, amelyből kiderül, hogyan zárult a vállalat 2012-es évének negyedik negyedéve, sőt, arról is lehull majd a lepel, hogy a tavalyi év folyamán összességében milyen teljesítményt tudott felmutatni a cég.

A számok csapnivaló képet festenek

A tavalyi év negyedik negyedévében az AMD 473 millió dolláros veszteséget könyvelt el, teljes árbevétele azonban valamelyest felülmúlta a várakozásokat, de ez aligha lehet vigasz a vezetés számára. Negyedéves szinten a 2011-es év azonos időszakához képest 32%-kal csökkent az AMD negyedéves teljes árbevétele, ami abszolút nem jó hír. A negyedéves adatokat az alábbi táblázat összesíti.

A 2012-es év negyedik negyedéves pénzügyi eredményei
Éves szinten ennél is rosszabb a helyzet, hiszen 2008 óta a tavalyi volt az első olyan év, amelyben az AMD többet veszített, mint amennyit keresett. A 2012-es év 1,18 milliárd dolláros veszteséggel zárult, az éves teljes árbevétel pedig 17%-kal lett kevesebb, mint egy évvel korábban.

A 2012-es pénzügyi év eredményei
A tavalyi év utolsó negyedévében összeszedett veszteségre van magyarázat. A vállalat szerint a jelentős veszteség oka egy, a GlobalFoundries-hez köthető kifizetés, ami a korábban várt 165 millió dollár helyett 273 millió dolláros költséget eredményezett. Ennek hatására a működési veszteség 209 millió dollárral magasabb lett, mint azt előtte tervezték.

Hogyan teljesítettek a különböző üzletágak?

Az AMD részlegei közül a GPU üzletág vészelte át jobban az elmúlt évet. Ez a részleg negyedéves szinten 5%-os, éves szinten pedig 15%-os árbevétel-csökkenést szenvedett el. A Computing Solutions részlegnél, azaz a processzorok divíziójánál már rosszabb volt a helyzet, hiszen itt negyedéves szinten 11%-os, éves szinten pedig 37%-os árbevétel-csökkenés mutatkozott. Ennek fényében úgy tűnik, hogy az AMD Radeon HD sorozatú videokártyái az elmúlt év során versenyképesek maradtak a rivális termékekkel szemben, ám az FX sorozatú processzorokról már nem mondható el ugyanez - ez látszik is az eredményeken.

A pénzügyi eredményt bejelentő sajtótájékoztatón a vállalat elnök-vezérigazgatója, Rory P. Read a kedvezőtlen helyzet ellenére is meglehetősen optimista beszédet tartott. A vállalat első embere szerint az AMD működési modellje tovább fejlődik majd, termékpalettája pedig változatosabbá válik, amellyel a cég a PC piacon tapasztalható változásokra reagál. A cég technológiai befektetéseinek középpontjában napjainkban az ultra alacsony fogyasztás mellett üzemelő kliens eszközök, a különböző SoC egységek, illetve a "sűrű" szerverek foglalnak helyet. Az AMD idén rendkívül változatos, úttörő szerepet is betöltő APU egységeket kínál majd vásárlói számára, valamint továbbra is nagy hangsúlyt fektet működési modelljének átalakítására, amellyel reagálhat az aktuális üzleti folyamatokra. Ezek együttesen remélhetőleg segítenek majd a jobb pénzügyi eredmények elérésében.

Az optimista kijelentések után azért van itt még egy kis negatívum is: az AMD jelenleg úgy látja, hogy az idei év első negyedévében az előző negyedévhez képest 6-12% közötti mértékben csökken a vállalat teljes árbevétele.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

47. dfsz34
2013.01.23. 16:32
Ha ennyit késnek a Trinity-vel, ne is csodálkozzanak
Erősen gondolkodtam a Trinity-n, de nem tudtam megvárni, úgyhogy vettem intel procit meg külön egy vga-t

Miért nincs normális teljesítményű és árú laptop sem AMD-vel? Ami van, vagy a bűngyenge kategória vagy az iszonyat drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. NorbeArt
2013.01.23. 16:56
Sajnos semmi különös nincs ezekben az eredményekben, de véleményem szerint egyetlen egy dolog maradt, amiben bízhat az AMD: az új generációs konzolok. Ez meg kell, hogy tolja a szekeret, mert ha nem, akkor... De nem akarok vészmadárkodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. gery84
2013.01.23. 17:02
Minek kellett eladni a GlobalFoundries, most meg jól lehúzkodja az AMD-t.

De nemsokára jön az új Xbox meg a PS4 amikben AMD hardverek lesznek talán dob valamit a költségvetésen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. tibaimp
2013.01.23. 17:11
Nem tudom felfogni, hogy ez hogyan lehetséges, itt csak a vezetés hozzá nem értése lehet az ok, hiszen: a cpu piac 20% és a vga piac 20% (csak hozzávetőleges számok) birtokolja az amd, ha egy cég két ilyen hatalmas terület 20-20% birtokolja, hogy a p**ba lehet veszteséges?
A via, aki kb 1%-ot birtokol nyereséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. kunti gery8...
2013.01.23. 18:03
gery84:
Azért kellett a gyártást kiszervezni és eladni szerintem, mert
1. tőkebevonás nélkül nem bírta a versenyt. Az arabok beletolták a lovét, és tulajdonosai lettek - a Globalfoundriesnak, nem az AMD-nek.
2. a dráguló gyártástechnológia árát már nem tudta kitermelni a saját csipgyártásával. A függetlenné lett részleg könnyebben lehet harmadik piaci szereplők bérgyártója.


tibaimp:
A részesedési számokhoz:
Tudtommal a VGA piacnak nem 20, hanem inkább 40%-át birtokolja az AMD.
http://www.bit-tech.net/news/hardware/2011/05/17/amd-graphics-cards-gain-market-share-from-n/1
Processzoroknál viszont -ha jól tudom- csak az eladott darabszámok szerint van meg a (közel) 20% részesedés. Tekintve, hogy az AMD processzorok nagy átlagban olcsóbbak (azonos teljesítményen legalábbis), látszik, hogy árbevételben már nincs meg a 20%.

Veszteségességről: itt kemény versenyhelyzet van, az Intel irgalmatlan tempót diktál.
A VIA-t nem keverd ide, mert az nem próbál "teljes fronton" versenyezni az Intellel, csak néhány szűk területre koncentrál.
Az AMD ezzel szemben sokkal több területen konfrontálódik a kék óriással. Ha meg szeretné tartani, netán növelni akarná 20%os részesedését, ahhoz bizony komoly és intenzív fejlesztéseket kell eszközölnie, a legújabb elérhető gyártástechnológiát kell használnia, ügyes innovációkat fölvásárolnia, új piaci réseket keresnie, és tolni meglevő fejlesztéseinek, terveinek (mint pl a HSA) szekerét.
Mindez sok-sok pénzbe kerül, amit a 4x-es részesedési (és még nagyobb nyereségességi) fölényben levő Intel sokkal könnyebben fizet ki - ez meg is látszik technológiájukon.

Remélhetőleg a veszteségeket okozó befektetések idővel megtérülnek, és piaci térnyerést hoznak (ha nem is föltétlenül a PC-k közt). Ez az egy eladott csipre eső fajlagos fejlesztési költségek csökkenését eredményezhetné és egy pozitív spirált indíthatna.
Ez az egyetlen esélye van az AMD-nek, ha nem akar a VIA-hoz hasonlóan egy marginális 1%os szereplővé zsugorodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Terror
2013.01.23. 18:06
A VIA alig semmit invesztál k+f-be, a gyártás is mindegy nekik, nem érzékeny rá a technológia, gondolom azért. Szvsz a múltkori diagramon is látszott, hogy az FX-ekkel milyen irdatlant buktak (a négyéves Phenomból még mindig többet adnak el, ez azért valami). A GloFu-t meg nem eladták, hanem kiszervezték, de az a gyár egy kalapszar szerintem. Eddig is csak csupa nyűg volt velük, másról sem lehetett hallani, csak a problémákról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. ThompsoN Terro...
2013.01.23. 18:19
A Glofu valóban nem túl jó. A chipekben (többek között az FX-ben is) kegyetlenül szivárog az áram, és részben ezért is van ekkora fogyasztása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. gab78
2013.01.23. 18:24
gery84: Az új APU-k ha jól tudom a TMSC-nél készülnek majd.

tibaimp: VGA közel 50% Egyébként sok megy el fejlesztésre, illetve ami új az AMD életében a szoftverfejlesztők támogatására. De erre szükség van, hogy a fejlesztéseiket haszálja is valaki... eddig épp ez volt a gond, ott voltak a fejleszések, de senki nem használta őket. Az új vezető tudja azt, hogy a fejlesztések mögé kell állni, pénzt, erőforrást (értem ezalat hogy fejlsztőket) kell áldozniuk rá, hogy ezek érjenek is valamit... Ennek a Rory P. Read-nek akkor kellett volna az AMD élére kerülni, amikor felvásárolták az ATI-t, más lenne ma a helyzet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. tibaimp
2013.01.23. 18:59
kunti: 40% a vga piac, de az igp nélkül, ha a komplett/teljes vga piacot nézed, akkor 20%-25%. Az eloszlás kb: intel 50% (a maga cpu igp hányad miatt), 25% amd, 25% nvidia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. kunrichard
2013.01.23. 19:04
Azért ez megdöbbentő.
pedig szerintem elég sok AMD CPUés APU fogyott tavaly bár ez lehet hogy ez csak nálunk van így úgy tűnik hogy máshol mindenki megengedheti magának az Intel CPU-kat
Kiváncsi vagyok hogy az új konzolokban tényleg AMD cuccok lesznek-e
hiszen a 360-ban elvileg IBM-AMD páros volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. tibaimp
2013.01.23. 19:06
gab78: a szoftver fejlesztők támogatása jó pont, ez jó, mert ha visszaemlékeztek annó az nvidia a csúnya fx5000-es korszakot így vészelte át, és bejött, akkor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. tibaimp
2013.01.23. 19:13
kunti: érdekes mit linkeltél, bár már majdnem 2 éves, ma szerintem ez a vga hányad inkább 50-50% lehet, mert a hd7000-es jól szerepelnek, de mindegy, nem a százalékok a lényeg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. jozsefm
2013.01.23. 19:46
Az jól látszik, AMD-t sokkal érzékenyebben érinti a pc. piac sorvadása. A két legfőbb komponens párhuzamos versenyképességét nagyon drága fejlesztésekkel fenntartani, egy ilyen ütemben zsugorodó szférában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. I.Jozsef83
2013.01.23. 20:07
Na meg hogy
Veszteségességről: itt kemény versenyhelyzet van, az Intel irgalmatlanul keresztbe tesz , ahol csak tud ...
Miért nincs jó laptop középkategóriában AMD konfiggal ? mert intel itt is fizet emiatt ... de szerintem a nagytöbbség rég tisztában van ezen helyzettel ...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. rendesadam
2013.01.23. 21:34
Attól függetlenül, hogy ki melyik gyártóval szimpatizál, abban megegyezhetünk, hogy ha az AMD eltűnne a piacról, azzal mindenki rosszabbul járna.
Az Intelről ugye egyre erősebbek azok a pletykák, hogy a jövőben az alaplapba integrált processzorokat erőltetné; ha ezt az AMD mellett meg tudja tenni, akkor gondoljatok bele, mi lenne versenytárs nélkül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. lapartman rende...
2013.01.23. 21:36
rendesadam: igaz. cpu oldalon amd most arra jó, hogy lenyomja az intelek árát. másra nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Terror lapar...
2013.01.23. 22:02
Nem nyom az le semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Phantomstr...
2013.01.23. 22:03
@lapartman
"phenom ii óta halott az ár/érték arány amd fronton én mondom..."

Mert te vagy a? Senki. Annyit is számít, hogy te mondod.
Az AMD processzorai nagyon erősek, csak teljesen kihasználatlanok. Nyilván az Intel, aki a piac 80%-át uralja, megteheti, hogy fizet azért, hogy kihasználatlan is maradjon. Elég csak az adobe prociteszteket megnézni. Nem azért van akkora előnye az Intelnek, mert annyival erősebb, hanem mert gyakorlatilag Intelre van megírva és aztán teszik futtathatóvá AMD-n.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Terror Phant...
2013.01.23. 22:10
Most nem azért mondom, de semmit nem kell fizessen az Intel senkinek, hogy egy szoftver ne fusson nyolc szálon, mert sok dolgot egyszerűen nem is lehet annyi szálra megírni, ugyanis ha az egyik szál vár a másik eredményére, akkor halottnak a csók a +1 szál, másrészt energiahatékonyabb kevesebb szálon lefuttatni ugyanazt. Nemcsak az Adobe cuccai futnak szarabbul, hanem MINDEN. Hogy az AMD processzor manapság akkora, mint egy ház, az csak annak tudható be, hogy másképp már nem bírták növelni a számítási kapacitást, csak plusz szálakkal, mert egy szálon kész, kifújt, nem tudnak többet mutatni. Nuff said.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Humbuk
2013.01.23. 23:12
Phantomstranger:
Ha ez így lenne, ahogy mondod, akkor a versenyhivatal csúnyán megbüntetné az intelt
Szerintem az intelnek sem mind1, hogy mikor kell kifizetnie 1 milliárd dollár bírságot az amd-nek... Főleg mivel most térnek át 14nm-re (gondolom számontartják a pénzecskéjüket)

Mellesleg a dozerek miatt sokan csalódtak az Amd-ben amikor kihozták az első szériát... Lehet ebben is meglátszik. Még az a szerencse, hogy a vga piac kicsit húzza őket.
Természetesen rossz lenne, ha eltűnnének a piacról, mert az az ici-pici verseny is megszűnne. Azonban nem kell azt hinni, hogy az intel amit akar, azt nem valósítja meg...
Az tuti, hogyha megjönnek az integrált procik, és lesz cserélhető alternatíva, akkor soha többé nem veszek intelt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. enisherpa Humbu...
2013.01.23. 23:43
Az Intelnek piacvezetőként hosszú ideje kb. tízszer több pénze van kutatásra és a gyártástechnológia fejlesztésére. Az AMD ezért kénytelen úttörő megoldásokat bevállalni. Muszáj volt eladniuk a gyártóüzemüket, hogy legyen pénz folytatni.
Másrészt, a gyártástechnológia lemaradása miatt kénytelenek árban az Intel alá menni, ami aláássa a profitot. Ezek után nem csoda, hogy szűkülő piacon veszteséget termelnek.

Remélhetőleg az idén induló új termékekkel visszakapaszkodnak, különben várhatjuk, hogy valaki az ARM gyártók közül kihívja az Intelt egy kis versenyre.

És igen, minden bolt érdeke az AMD reklámozása. Mert verseny nélkül az Intel árai feljebb mennek, és csökken a boltok bevétele. A felhasználóknak meg a legjobb az lenne, ha az AMD termékeket is az Intel gyártaná 12 nm-en. Intel inside AMD. Core FX 8350.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Phantomstr...
2013.01.23. 23:50
@Terror
"hogy egy szoftver ne fusson nyolc szálon, mert sok dolgot egyszerűen nem is lehet annyi szálra megírni"

Mint például a renderelés, ami Premiere Pro-val alig gyorsabb i5-ön, mint i3-on vagy akár i7-en?
Ez egy kis anomálisa a felvetésben, mivel a renderelés elvileg épp egy remekül párhuzamosítható feladat.

"Nemcsak az Adobe cuccai futnak szarabbul, hanem MINDEN."

Aha, kérlek mesélj még nekem erről. Azt hiszem mégis tévedtem. Valóban nem gyorsul semmit az AMD, ha kihasználják a benne rejlő lehetőségeket, mintha nem.

@Humbuk
"Ha ez így lenne, ahogy mondod, akkor a versenyhivatal csúnyán megbüntetné az intelt"

Aha, igazad van. Ilyen még valóban sosem történt. Az Intel a korrekt piaci magatartás lovasszobra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Terror Phant...
2013.01.24. 00:19
"Aha, kérlek mesélj még nekem erről."

Mesélek. Egy feleakkora chip feleakkora fogyasztással hozza ugyanazt, mint az FX, ráadásul sokkal jobb tuningpotenciállal, ráadásul a rosszul párhuzamosítható feladatokban sokkal jobb teljesítménnyel. Mit kell még erről mesélni neked, hogy lásd, az FX-ek egyenlők a nullával? Szerinted azért kétszer akkora egy FX mint egy i7, és azért eszik kétszer annyi áramot, mert ez a kialakítás kimondottan előnyös, igaz? Mindegy, a falnak beszélek. Bele se merek gondolni, hogy állna az FX, ha egy ugyancsak 315 mm2-es, 8 magos Ivy Bridge-dzsel kellene versenyeznie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. pdx06
2013.01.24. 00:47
Várható volt hogy egy időre kifullad a PC piac. Éves szinten arra a 4 játékra nem érdemes processzorokat cserélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Szefmester
2013.01.24. 05:03
Majd amikor megjelennek az új konzolok, és a PC-s piac elkezd felzárkózni akkor megint lesz ugrásszerű fejlődés. Legalábbis eddig ez volt a tapasztalat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. atti2010 Terro...
2013.01.24. 07:26
Ezzel csak az a baj hogy nem feleakkora és nem eszik csak valamivel többet, az egész egy ferdítés ha valami igazság is lenne benne érdemes lenne végigolvasni amit írsz de így te sem hiszed el. Esetleg ha kipróbáltál volna egyet ess nem így hasráütésre mondanál be dolgokat.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. I.Jozsef83
2013.01.24. 07:52
atti2010

+1

Mindig azok az okosak akiknek fingja sincs az AMD procikkal kapcsolatban , de fossák hogy már mennyi konfigjuk volt már és AMD egy fos . Esze sincs hozzá , fórumokon azt látja olvassa , hogy Intelesek alázzák AMD -t minden tapasztalat nélkül , de ez a modi , azt itt is azt kell ... de még nem láttam belinkelt képeket ezektől az userektől , hogy miféle gépjük volt / van . Mondani , szótfosni azt tudnak, szavakkal dobálózni van eszük, de a tapasztalat hiány zero ,de mert hallják ,olvassák és AMD-t ócsárolni kell . szánalmasak mind
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kiskoller Szefm...
2013.01.24. 09:16
Pontosan. Ha megnézzük a 2004-05-ös E3 óta nem volt ugrásszerű fejlődés. Ha kijönnek a next-gen konzolok akkor a fejlesztők nekiállnak eszeveszett számításigényű programokat írni, ami a PC-s porotkon is érezhető lesz.
A mai játékok 2013ban alig szebbek egy 2007-es Crysis 1-nél. A folytatása se lett szebb. Morrowind -> Oblivion hatalmas ugrás volt, Oblivion -> Skyrim apró javítgatások. Igazából csak a modellek részletessége az ami kiugró változás számomra, egyedül azt veszem észre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. atti2010 kisko...
2013.01.24. 09:23
Nem ezzel van a gond vagy nem csak ezzel, az emberek nagy része ráeszmélt hogy nincs miért tartsa a PC-t ha úgysem ért hozzá, emilezni meg a képeket taszigálni a netten kamatyolni egy kicsit megteszi egy mobil cucc is, a játékos társadalom meg igencsak megoszlott hiszen sokaknak elég egy netten is tolható tetrix vagy hasonló az igényesebb része az konzolok felé tolódott és egy kevés maradt a PC-n de ez kevés ahhoz hogy fenntartson egy egész ipart.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. SuhiTomi
2013.01.24. 10:44
atti2010
hiszen sokaknak elég egy netten is tolható tetrix vagy hasonló az igényesebb része az konzolok felé tolódott és egy kevés maradt a PC-n de ez kevés ahhoz hogy fenntartson egy egész ipart
Teljesen jogos. Az utóbbi időben a legtöbb ismerősöm már csak a netes flash játékokkal játszi (velem együtt). Az az 1-2 játék, amit meg játszanának/játszanánk épp elég egy FM proci. A legközelebbi konfig már tuti az lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. kunti tibai...
2013.01.24. 10:57
tibaimp
Nem találtam frissebb statisztikát :-)
Igen, könnyen lehet, hogy nőtt a részesedés, mert nem csak a HD7000-es, de a HD6000-es sorozat is jól szerepelt.

Az IGP-t szándékosan nem számoltam bele, hiszen azért úgymond nem fizetsz "külön" - gyakorlatilag úgy vehetjük, hogy a VGA-piac zsugorodott.

Terror
Hát ez hogy "nemcsak az Adobe cuccai futnak szarabbul, hanem MINDEN" messze nem állja meg a helyét. Bizonyos programok igenis kihasználják a több szálat.
http://prohardver.hu/dl/cnt/2012-10/90984/results/premierpro.png
http://prohardver.hu/dl/cnt/2012-10/90984/results/vegas.png
http://prohardver.hu/dl/cnt/2012-10/90984/results/sorenson.png
Persze, ezek mazsolázott eredmények, nem állítom, hogy nem lenne mit javítani (IPC, egy szálú teljesítmény, fogyasztás) - de hogy MINDEN szarabbul futna, az nonszensz. Akkor az Intel se erőltetné a Hyper-Threadinget.
Játékok terén emlékszem, jópár éve az volt a közvélekedés, hogy 1-2 magnál több fölösleges a videokártya alá. Aztán az egyre újabb játékoknál már kezdett érvényesülni a négymagosok fölénye - a modern játékok többsége ma már meghálálja a négy magot.
http://logout.hu/cikk/cpu_vs_vga_2012/konkluzio.html (lást a következtetések vége felé)
Ez még nem nyolc szál ugyan, de a trend egyértelmű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. atti2010 kunti
2013.01.24. 11:05
És akkor még sem említettük hogy renderben szinte 1-1 megy a méregdrága I7-el mert ugye a Phenomok ellen mindig azt hozták fel hogy renderben nagyon kikapnak, most mintha már nem számítana annyira a kedves Inteleseknek a renderben nyújtott tudás, azért a 10 FPS pluszért játékokban amit ki sem használunk meg nagyon megéri Intelt venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. and1ao
2013.01.24. 14:43
atti2010.: + 10 FPS minimum-ba ami egy olyan érték amit talán bechmark környzetben veszel észre 0.0001 sec-re nagyából átlag FPS-ben még ennyi különbség

kunti.: Jelenleg az enginek többsége megállt a 4 szál használatánál és ez már jó ideje stagnál csak és kizárólag a feladatütemezőnek köszönhető hogy szétosztja már ha szétosztja a szálak között ergo az AMD még a microfos által is megvan lőve kicsit. Intel Hyper-treading meg még inkább vicc a téma van hogy még lassítja is a rendszert olyan jól sikerült és elég sűrűn megfigyelhető.

Tény hogy az egyszálas bajnok az Intel nem veszem el tőle.

A fogyasztás meg amit Terror kolléga annyira nagy mellénnyel bedobott nos tessék csak kicsit számolni 15-20 év alatt visszajön a többlet ára az Intelnek jó esetben ez idő alatt 4-5 teljes configot felél egy user configonként 200k HUF-ért. 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kiskoller
2013.01.24. 17:45
A fogyasztás nem azért baj, mert sok pízbe kerül, hanem mert alacsony fogyasztás miatt kevesebb hő = tovább lehet húzni, olcsóbb a táp, a hűtőnek sem kell extranagynak lennie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kiskoller
2013.01.24. 19:02
Háháháháhá utolsó rész hatalmas
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. and1ao
2013.01.24. 22:22
kiskoller.: hól is van a world 1st tunning eredmény? ha jól rémlik AMD és azért a Ivy-k fűtenek ám becsületesen azzal a frankón megoldott kisméretű a chippel amire a kupakot pont-e miatt alig bírták odavarázsolni, normális tunninghoz Intelhez is meg AMD-hez ugyanúgy kell a normális hűtés nem fogod egyiket sem (most ütök a hasam-ra) mondjuk EKL Cold Tower-er 5Ghz-ig rángatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Terror
2013.01.24. 22:27
És akkor ez mostantól így lesz, hogy se az AMD-ről, se a termékeiről nem lehet majd nyilatkozni abszolúte semmit, még akkor sem, ha az fedi a valóságot, ezzel szemben hülyeséget lehet írni, ahogy tetszik? Vagy hogy? Amúgy ki törölget? Gondolom mindannyian kíváncsiak vagyunk rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jaszy.peti
2013.01.25. 12:35
Nekem az első komolyabb gépem (10 éve) AMD CPU-s volt. És a jelenlegi 3 pc-m is AMD-s. Nem tudom sok embernek mi a baja vele. Megbízható és még olcsóbb is mint az Intel. Csak itt is olyat kell venni, amire használni akarod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jaszy.peti
2013.01.25. 12:37
harmadik pc-m, nem 3 pc-m
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller and1a...
2013.01.25. 12:43
Egy folyékony nitrogénnel elért eredménynek aztán nagy relevanciája nincsen.

Ellenben egy kevesebbet kajáló procit tovább tudod húzni levegővel mint egy többet kajáló procit (ceteris paribus)

Ezt nem tudod kimagyarázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jaszy.peti
2013.01.25. 12:51
Ne zavarjon, hogy senki nem beszélt folyékony nitrogénes tuningról
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller jaszy...
2013.01.25. 13:46
"hól is van a world 1st tunning eredmény? ha jól rémlik AMD"
and1ao

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror
2013.01.25. 14:06
Khm, arról nem is beszélve, hogy a magasabb órajel nem feltétlenül jelent magasabb teljesítményt (maximum ugyanazon architektúrán belül).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jaszy.peti
2013.01.25. 14:06
kiskoller amúgy neked mi bajod van az AMD-vel?
Egyáltalán használtál már olyat, vagy írogatsz itt hülyeségeket??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller jaszy...
2013.01.25. 14:13
1. Nézd a konfigomat
2. Nincs bajom az AMD-vel
3. Attól még hogy valaki megjegyzi az adott termék gyengeségét már hülyeségeket irogat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jaszy.peti
2013.01.25. 14:16
Most mit nézzek a konfigodon?
Jaj bocs, összekevertelek Terror osztja az észt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror jaszy...
2013.01.25. 14:27
Várom, hogy konkrétan melyik kijelentésemet véled hülyeségnek, de akkor már azt is hozzátehetnéd, hogy ezt miért érzed személyes sértésnek.

Amúgy semmi olyat nem írtam, ami többek között ne derülne ki a napnál is világosabban többek között az Ipon saját tesztjéből, szóval egyszersmind beszólhatsz J.o.k.e.r.-nek is, hogy miért mérte azt, amit, a Prohardveren pedig Oliverdánál lehet panaszt tenni, aki csontra ugyanezt mérte.

Mindegy, úgyis ki lesz moderálva amit írunk, de azért tényleg kíváncsi lennék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!