iPon Hírek

Jelentősen csökkentették a Galaxy Gear árát

Dátum | 2014. 02. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Mások mellett a Samsung is bemutatta 2013-ban az első okosóráját, ami azonnal az eddigi legkomplexebb megoldássá lépett elő – legalábbis a kliensórákat számba véve, hiszen vannak teljes értékű androidos rendszerek is. Ezzel együtt azonban a karóra ára is az egekbe szökött. Most tisztességesen kompenzál a vállalat.
A Galaxy Gear néven bemutatott okosóra eredetileg 300 dolláros ajánlott fogyasztói árral került bevetésre. Ez az összeg mintegy 100 dollárral magasabb annál, amit a legtöbb akkori konkurenséért elkértek, így hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem lesz egy tömegtermék. És ha ez nem lett volna elég, az Egyesült Államok határain kívül még fentebb kúszott az ár. Európa-szerte már mintegy 300 eurós összeget kell érte kifizetni, és az ázsiai régióban is hasonló mértékű áremelés a jellemző. A Samsung órája ugyan tényleg az egyik legokosabb megoldás, amit találhatunk a boltok polcain, azonban az emberek számára az okosóra inkább egy hasznos, viselhető kiegészítő, mint luxuscikk. És a Gear az árát tekintve inkább az utóbbi lett.
Túlárazta a Samsung a Geart? Nos, nem egészen. Tényleg ez a legnagyobb tudású megoldás a nagy gyártók körében, ez pedig a legmagasabb előállítási költséggel is együtt jár. Ennek fényében tehát még nem is lenne gond az árával, de jelenleg a piac nem nyitott az órába zsúfolt rengeteg extrára. A felhasználók többsége most nem lát potenciált a szíjba épített kamerában (ami az elhelyezése végett nem igazán alkalmas videóhívások bonyolítására sem, legfeljebb „kémfotókat” készíthetünk vele) és feleslegesen erősnek érzi a bevetésre került 800 MHz-es központi chipet is. Ráadásul az utóbbi végeredményben még túlzottan rövid üzemidőhöz is vezet. A Galaxy Gearről még maga a Samsung is kudarcként beszél, és részben ennek köszönhető a jelenlegi árcsökkentés. A vállalat nagyjából 90-130 dollárral vitte lentebb a különböző régiókban az ajánlott fogyasztói árakat. Így a Galaxy Gear az Egyesült Államokban már 210 dollárért vihető majd haza, míg Európában 210 euróra mérséklődött az ára. A kütyüért fizetendő összeg mérséklésével a Samsung végre beérte a riválisait. Az újonnan bemutatott Pebble Steal, mely hordható lesz fém és bőr szíjjal is, 250 dollárt kóstál, a Sony pedig a Galaxy Gearhez hasonló vonalat képviselő SmartWatch 2-ért 200 dollárt kér el. Ezek közé ékelődhet be a jóval nagyobb tudással, de ebből kifolyólag rövidebb üzemidővel operáló Gear okosóra. Ha valaki hajlandó szemet hunyni afelett, hogy minden nap (vagy legfeljebb kétnaponta) töltőre kell csatlakoztatni az eszközt, annak kiváló vételt jelent most a Samsung megoldása.
A dél-koreaiak ezzel az árvágással valószínűleg egyébként a megmaradt készletek iránti érdeklődést szeretnék felpezsdíteni, vagyis kvázi kiárusítást tartanak, illetve helyet csinálnak az utódnak is. A Galaxy Geart váltó okosóra megjelenésére már akár a hónap végén megrendezésre kerülő Mobile World Congressen sor kerülhet. Miután a Galaxy Gear rengeteg kritikát kapott, kíváncsian várjuk, hogy a Samsung megejt-e egy radikálisabb váltást, vagy most már maradnak az első modellel kitaposott úton.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. meridaboy
2014.02.06. 09:15
Hát ez egy fos.
Órának alkalmatlan az üzemidő miatt, telefonnak meg a forma-méret miatt!
Az ára csak hab a tortán.
Az a "kelés" a szíjjon meg totál felesleges!
Az üzemidőre kellene koncentrálni, talán valami olyasmivel mint a SEIKO órákban lévő röpsulyos "töltő-dinamo" mechanika!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Pandion
2014.02.06. 09:45
Egy óra, amit minden nap (vagy másnap) tölteni kell! Érzitek a diszkoherenciát - diszfunkcionalitást az előző mondatban? Hihetetlen mi minden sz*rt eladnak, és van aki megveszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. oiskin Pandi...
2014.02.06. 09:56
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy egy olyan mobil eszköz amelyet lehet óraként is használni, és 1-2 naponta tölteni szükséges. (Pont mint a jelenlegi okostelefonokat)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim merid...
2014.02.06. 10:09
Nem tudom mire gondolsz kelés címen, de nagy valószínűséggel az a kamera lesz, ami olyan idiótán van megoldva, hogy még véletlenül se lehessen videotelefonálni vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. j.panzer
2014.02.06. 10:33
Ez az egész okosór őrület egy koncepcionális ökörség. Amíg nem lesz bennük holoprojektor, addig nem jósolok nekik nagy jövőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. meridaboy Asagr...
2014.02.06. 10:52
Ja-ja, a kamera!
Normális képet úgysem lehet vele csinálni, akkor meg mi a maszatos francnak bele?
Hogy még drágább legyen feleslegesen?
Meg.....
Miért nem elég ha mutatja a pontos időt meg hogy miért rezeg a telefonnal együtt és slusz passz!!!
Az akku üzemidejére meg drasztikusan kedvező hatással lenne egy e-ink kijelző kapcsolhato háttérvilágítással, csak hogy este se kelljen "szűkölködni" az információra éhes user-eknek!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gumitamin
2014.02.06. 11:18
60eFt-os óra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ch00ler
2014.02.06. 12:17
200 EUR már egész jó ár érte

A poén csak az, hogy nagy valószínűséggel totálisan felesleges megvenni most még annak is, aki esetleg szeretne ilyet. Hiszen semmit sem tudunk az utódról, amiben talán éppen azokat a dolgokat javították, amik nem tetszettek a népeknek...

Megmondom őszintén, hogy engem érdekelne valami hasonló, de akkor az már
- legyen alkalmas wireless töltésre
- legyen alkalmas videótelefonálásra, ergo a kamera ne az oldalán legyen
- max. 200 EUR legyen

Nagyon nem kell aggódnom, hogy a közeljövőben bármi hasonlót kihoznak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zephyrus
2014.02.06. 13:56
sony smartwatch2-t tudom ajánlani inkább, bírja 1 hétig bluetooth-on, bár az enyém most tört szét, szervíz azt mondta hidegben szétrepedt üveg... szóval így nem túl használható ha az utcára kimegy az ember és széttörik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lekvarka merid...
2014.02.06. 20:27
ropsulyos tolto? Az ujabb orak mar mind solarosak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!