iPon Hírek

Jelentősen gyorsabb lesz a következő Android

Dátum | 2013. 11. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google az elmúlt évek során számtalan lépést tett annak érdekében, hogy gyorsítson az Androidon, de egy valami a rendszer indulása óta nem változott, ez pedig nem más, mint a Dalvik futtatókörnyezet. Persze az évek során, míg elértünk az Android a 4.4-es kiadásáig, több alkalommal is változtatásokat eszközöltek annak érdekében, hogy a Java-alapú Dalvik minél hatékonyabban láthassa el a feladatát. Ám, mint a legtöbb esetben, a legnagyobb előrelépés itt is a cserével érhető el, és ezt a mérnökök is kénytelen voltak belátni. Ennek eredményeként született meg az ART. Az új futtatókörnyezet elnevezését nem bonyolították túl, az ART mozaikszó ugyanis az Android Runtime-ot hivatott rövidíteni.

Az újdonságot érdekes módon nem igazán hangsúlyozták ki a KitKat bemutatója során, pedig már nem hiányzik az Android 4.4-ből sem. Az, hogy az Android 4.4-gyel nem kerítettek ennek nagy feneket, annak tudható be, hogy egyelőre csak kísérleti stádiumban van az ART. Az új futtatókörnyezetről ennek okán sajnos nem is sok mindent tudhattunk meg, kiváltképp a fejlesztőknek és a tesztelőknek szól egyelőre a jelenléte. Az Android Police behatóbban is megpróbálta vizsgálni az Android Runtime-ot, ennek eredményeként jutottak arra a megállapításra, hogy az egyik főbb újítása a friss futtatókörnyezetnek a JIT elhagyása lesz. A JIT, vagyis Just-In-Time fordítás helyét, az Ahead-Of-Time. Az AOT megoldás esetében az adott készülékünknek nem menet közben kell a kódsorokat folyamatosan fordítania, hanem ez a művelet a telepítés során megy majd végbe. Fontos, hogy ez a fejlesztői oldalról nem kíván különösebb beavatkozást, tehát a Dalvik és a ART környezetek között elvileg egyszerű lesz az átállás, mert kompatibilisek egymással. (Ez persze elvárás is, ha egy rendszer mögött több mint egy millió applikáció áll.) Az ART alkalmazásával a különböző programok jelentősen gyorsabban fognak reagálni (és elindulni), de cserébe több helyet is foglalnak majd el a háttértáron, és a telepítés is tovább fog tartani a fordítás miatt. (Az Android Police a Google+ app esetében például 6,9 MB többlet háttértárigényt mért, ami a 28,3 megás .APK fájl mellett tárolódott. Ez 25 százalékos növekedést jelent, de minden alkalmazásnál más lesz az új runtime bevetésének eredménye.) Az előnye az ART-nak abban rejlik, hogy ezt a fordítást – ahogy már említettük –, csak egyszer kell elvégezni, onnantól kezdve nem emészt majd fel plusz energiát.

Az ART-ot minden Nexus 5 tulajdonos kipróbálhatja már, és bár az Android Police szerint egészen stabil lábakon áll a megoldás, azért nem véletlen, hogy nem ez az alapértelmezett, mindenki csak saját felelősségére állhat át. Ha viszont minden jól megy, akkor a következő Androidban már ez lesz az alapértelmezett a jó öreg Dalvik környezet helyett, ám addig is, inkább csak a fejlesztőknek és a tesztelőknek javallott ezt aktiválni az esetleges fennakadások miatt. Ha valaki mégis górcső alá venné, akkor figyelmesen tegye mindezt. A művelet sok időt vehet igénybe az első váltáskor, mert a telefonon fellelhető összes program átfordításra kerül ekkor. A vállalkozó szelleműeket az előzetes tesztelők szerint közel kétszer gyorsabb rendszer fogadja majd. Persze az appok között jelentős lehet az eltérés, és nem maga a hardver gyorsult, így senki ne számítson konstans sebességnövekedésre minden körülmények között. Az ART ugyanakkor nemcsak, hogy jobbá teszi a telefon használatát a folyékonyabb működéssel, de az akkumulátorra is jó hatással lesz az alkalmazása, ami ismételten fontos szempont. Mostanra az üzemidő talán a leginkább sarkalatos pontja a mobiloknak, mivel a kellően gyors masinák már a középkategóriába is eljutottak. Már most kíváncsian várjuk az ART-nak köszönhetően a következő Androidot, ami az eddigiek alapján 2014 nyarán futhat be.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. Asagrim
2013.11.12. 12:23
"Fontos, hogy ez a fejlesztői oldalról nem kíván különösebb beavatkozást, tehát a Dalvik és a ART környezetek között elvileg egyszerű lesz az átállás, mert kompatibilisek egymással. (Ez persze elvárás is, ha egy rendszer mögött több mint egy millió applikáció áll.)"

Windows effektus ... a visszafele kompatibilitás szükségessége miatt nem mernek merőben új és hatékony változtatásokat eszközölni.

Lehet számításba kellene venniük egy teljesen új rendszer párhuzamos fejlesztését, aztán mikor pár évet ment egymás mellett a két rendszer, fokozatosan át lehetne térni az újra, Android esetében ez egyáltalán nem lenne akkora probléma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Balfi
2013.11.12. 13:48
Persze, hogy nem igazán hangsúlyozták ki a KitKat bemutatója során.
Aligha fedezhető fel különbség a Dalvik és az ART sebessége között:
http://www.youtube.com/watch?v=I2UeDrrNO94
http://www.youtube.com/watch?v=KNuTpOjTEPI
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ThePoweR
2013.11.12. 14:00
Hát ha lesz valami haxolt ROM az S Advance-omra tuti rárakom. Nexus 5-ön persze hogy nincs különbség. Abba elég erős a hardver. Viszont régebbi telókon jobban gyorsulhat. Konrétan most JB-vel használhatatlan az S Advance. Míg 1 dolgot csinálgatok elmegy, de az se smooth. Van hogy a menü is akad. Multitaskingot meg elfelejthetem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. yoman3d
2013.11.12. 14:40
@ThePoweR nekem is S Advance-om volt, nagyon lassú volt, 2.3.7-el is, de JB-el is... utáltam is ezért nagyon, szidtam az androidot, samsungot, meg a galaxyt is
Add el gyorsan, csak rontja az android élményt.
Most nexus 4-et vettem és ujra az android a legjobb os a világon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. vivanto Asagr...
2013.11.12. 14:40
Érdekes, amikor meg mégis meg meri lépni az MS az ilyet, akkor mindenki a nyakába ugrik hogy nem mennek a régi dolgaik és egy trágya a codebase (nem mintha bárki is látta volna, vagy egyáltalán fel tudná fogni milyen munkával jár egy ilyen).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Simba
2013.11.12. 15:49
A Dalvik kukázása talán az eddigi legjobb lépés, jobb mint a Projekt Butter!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Asagrim vivan...
2013.11.12. 16:52
Nem egyre gondolunk.

ThePoweR, yoman3d

63 MB a jellemző szabad memóriám S Advance telón, és nem probléma a multitasking.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. nemlehet
2013.11.12. 18:14
Nah majd találnak más vesszőparipát az Android haterek. Eddig a dalvik volt a szar, most majd más. Amúgy alapvetően nem észrevehető a dolog, de azért 1-2 alkalmazásban jelentős különbség van. Bár egy kvázi szűz Nexus 5 nem hiszem, hogy mérvadó. Inkább valami középkategóriás telefonon kellene ezt bemutatni.
A RAM dolog meg megoldható. Nekem főzött ROM-om van és az 512 RAM-ból jellemzően kb 230 szabad. Bár ez csak 2.3.6... Mindenestre egy alaposan kigyomlált ROM még a gyárilag szar telókat is visszahozza az életbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. iattilagy
2013.11.12. 19:22
@Balfi
Egy nexus 5-ön mégis mit vársz? Egy snapdragon 800-as van benne, négy Krait mag 2.3 Ghz-n, ezen a windows 8 is röhögve futna, ha lenne armra (jó tudom van RT...). Ez egy kétmagos atomnál sokkal gyorsabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Petumate
2013.11.12. 20:39
Nem nagyon értek ehhez a dologhoz, de a Nexus 5-ös videókon minden alkalmazást csak elindít. A szövegből én úgy vettem ki, hogy a lényeg épp abban van, hogy míg a Dalvik folyamatosan dolgozik, az ART nem. Tehát ha huzamosabb ideig használod a Dalvikkal az alkalmazást, akkor a nagyobb terhelés miatt lassulna a telefon, nem? Akkor nem úgy lenne logikusabb, hogy egy alkalmazást használna tovább a tesztelő?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. David1992
2013.11.12. 21:19
yoman3d Vagy rakj rá egy rendes romot, és élvezd ahogy én teszem. ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nemlehet
2013.11.12. 21:32
Petumate:
Az alkalmazások futtatása közben csak a nagyon alja telók szoktak beszaggatni. Itt inkább arról szokott szó lenni, hogy megnyitáskor akár másodpercekig is gondolkodik a teló. Elvileg ezen javítottak, másrészt hogy nem folyamatosan dolgozik a multitasknál és a fogyasztásnál jön jól. Bár ezt tényleg nem egy Nexus 5-ön kéne mutogatni, mert ezen az erős harder és a stock ROM miatt nem látszik rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. farm
2013.11.12. 22:56
Ennek leginkább az appok indítására és az appokon belüli navigálásra lesz hatása (amikor még nem futtatott kódrészhez ér a program). Ami azt illeti technológiailag semmi újdonság nincs benne, talán ezért nem verték nagy dobra. WP8-on ezt a store-t futtató szerverek csinálják ngen-el, iOS-re pedig alapból natív kód kerül ki amit nem kell JITelni (bár Androidra is lehet natívan fejleszteni, csak a különféle eszközök különféle processzorai miatt szívás).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nyerek01
2013.11.13. 14:53
#13
Ja, mert IPhone-ból csak egy van az Univerzumban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Cannapeace
2013.11.14. 02:00
Lassan az android is egy használható OS-nak növi ki majd magát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ThePoweR Asagr...
2013.11.14. 10:37
Asagrim: Lehet neked mások az igényid. PH fórumon is mindenki dicséri. Mobilarénás videóba is ó hát nagyon folyamatos bla bla. Lehet ők 15fps-t is folyamatosnak látnak... (még a 2.3-mal)
Az sem mindegy mit értesz multitasking alatt. Egy zenelejátszó fut a hattérben nem nagy cucc, de már akkor is észrevehetően szenved mondjuk egy böngészővel. Ha meg mondjuk a böngésző és FB app között váltok halál. De van hogy csak bekapcsolom a wifi-t és a szinkronizáció miatt széjjel akad a menü. Engem rohadtul felbasz már csak ha megrezzen a menü. Olyan mintha gépen akadna a Windows. Böngészőből vagy valamilyen komolyabb appból való kilépés után is töltögeti be a widgeteket vagy az appok listáját kb 3 secig. Nagyon jól használható. Csak 3 seceket várok az alap dolgokra. Pl a Contacts megnyitása is 2-3 sec körül van, ha nincs becache-elve a ramba.

David1992: Mondj már egy jó romot légy szíves, mert kikészít ez a rakás szar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim ThePo...
2013.11.14. 11:31
Buzz Launchert használok saját készítésű UCCW, meg RSS widgetekkel, a mobilon 24/7 fut az Avast, se a Tresorit, se a Gmail szinkronizációk nem lassítják be a rendszert, tudomást sem vennék róluk ha nem lenne push értesítés /hangüzenet. A Polaris Office probléma nélkül képes betölteni nekem egy több megás excel táblázatot, 3D-s játékok is probléma nélkül mennek, eddig egyetlen játék akadozott aminek a szar optimalizáltságán többen is kiakadtak pontozásnál, közben a CSR Racing, Iron Man 3, TURBO, GTA3 és társai köszöni szépen prímán elvannak.

A multitasking nálam kimerül abban, hogy a memóriarezidens alkalmazások (Buzz Launcher, Avast Mobile Security, GO Locker, Battery Doctor, UCCW, Gmail, Clean Master, AirDroid, Chrome, Tresorit, Mega) mellett folyamatosan megy a Steam, Viber, játszok, böngészgetek, x264 kódolású sorozatrészeket nézek, zenét hallgatok, mobilról WiFi hotspottal leosztom a netet notinak, bár lehet ez még bővülni fog, mert még csak 3 hete van okostelefonom.

A telefont a Telenornál vettem, ahol eredeti gyári telefonokat adnak, nem égetik bele a telefonba a saját reklámszarjaikat, nálad lehet ez a probléma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ThePoweR Asagr...
2013.11.14. 11:48
Original rom van rajta. Első dolgom az volt hogy letakarítsam róla a szart.

Még mindig azon a véleményen vagyok, hogy mások az igényeid. Ha a kezembe kerül egy kamera vagy egy autofocusos teló levideózom, hogy hogy fut.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim ThePo...
2013.11.14. 11:51
Tedd azt. Bár nem nagyon soroltál fel semmi igényt ami túlmutatna a jelenlegi használatomon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ThePoweR Asagr...
2013.11.14. 13:37
Úgy értem, hogy neked más a gyors a folyamatos és használható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim ThePo...
2013.11.14. 16:59
gyors <=3-4s reakcióidő (JIT, ez van)

folyamatos >=24FPS játék, menü nem akadozik, scroll mindenhol (a képgalériában is) folyamatos

használható = teljesíti a fentebb említett feltételeket

S Advance ezeket teljesíti!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!