iPon Hírek

Jelentősen gyorsulhat a Qi vezeték nélküli töltés

Dátum | 2015. 06. 26.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A legtöbb gyártó a vezeték nélküli töltésben látja a jövőt, viszont a jelenleg elterjedt technológiával még közvetlen közelről is nagyon lassú a töltés folyamata a hagyományos, vezetékes eljárásokhoz képest. Ezen szeretne változtatni a közeljövőben a WPC szervezet.
A Wireless Power Consortium bejelentette, hogy a Qi szabványnak megfelelő töltők a jövőben olyan teljesítményről tehetnek tanúbizonyságot, mint például a Qualcomm Quick Charge 2.0, vagy a MediaTek Pump Express Plus gyors töltési technológiákat támogató vezetékes egységek. A friss Qi specifikációban foglaltak szerint hamarosan jöhetnek a 15 wattos töltőpadok, ez pedig egészen jelentős előrelépést hozhat az eddigiekhez viszonyítva. A jelenlegi megoldások jobbára 5 W-osak, tehát háromszoros teljesítményről beszélhetünk, ami elvi síkon harmadára csökkenő töltési időt eredményezhetne. Persze varázsütésre ilyen fejlődésre azért senki ne számítson, de így már valóban közel kerülhet a Qi töltés a vezetékes gyors töltési eljárásokhoz. A WPC elmondása alapján idővel egy átlagos okostelefon 30 perc leforgása alatt 60 százalékos töltöttségi szintet érhet el mindenféle kábelezés nélkül. Ettől már csak az ASUS Boost Master és az Oppo VOOC technológiák ígérnek rövidebb töltési ciklust pillanatnyilag. Ez a lépés nem csak a felhasználóknak és a gyártóknak fontos egyébként, hanem magának a Wireless Power Consortiumnak is. Napjainkban többfajta vezeték nélküli technológiát fejlesztenek, és a legelterjedtebb ugyan egyértelműen a WPC által kialakított Qi töltés, de semmi garancia nincs arra, hogy ez a jövőben is így marad. Amennyiben a szervezet nem képes érdemi előrelépést produkálni, gyorsan átveheti valamelyik riválisa a pozícióját. Az A4WP (Alliance for Wireless Power) például már olyan eljárást kínál, ami papíron akár 50 wattot is át tud vinni, továbbá a PMA (Power Matters Alliance) sem egy elhanyagolható konkurens, hiszen olyan partnerekkel rendelkezik, mint a Duracell vagy a Starbucks.
Különösen aggasztó lehet a WPC számára, hogy a vezető mobilgyártók már azon is dolgoznak, hogy univerzális töltőket állítsanak elő. A Samsung Galaxy S6 és a Galaxy S6 Edge például már nem csak a Qi-s egységekkel működik együtt, hanem a PMA megoldásaival is. Ha egyre nagyobb teret nyernek az ilyen megoldások, akkor a WPC meglehetősen komoly piaci részesedést bukhat el, hiszen úgy már nem lennének a töltőket készítő vállalatok rákényszerítve egyik-másik technológiára, hanem az éppen kedvezőbbhöz nyúlhatnának. És mivel a Qi a legelterjedtebb, a WPC-nek fájna ez igazán, ha a PMA és az A4WP pedig mélyebb gyökeret ereszthetne. A Wireless Power Consortium által most bejelentett újítást a már megvásárolható eszközök persze nem támogatják, a 15 wattos teljesítményű töltők csak a későbbiekben kerülhetnek a boltok polcaira. Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy mikor futhatnak be azok a berendezések, amelyek már megfelelő felépítéssel rendelkeznek a vezeték nélküli gyors töltéshez. Illetve azt is nehéz még megjósolni, hogy a valóságban pontosan milyen eredményre számíthatunk a WPC újításától, hiszen nagyobb teljesítmény ide vagy oda, a vezetékmentesség továbbra is komoly veszteséggel járhat, ha nem ideálisak a körülmények.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. mythbuster
2015.06.26. 12:06
Zseniális! Britt tudósok megállapították, ha nagyobb árammal gerjesztünk egy tekercset, nagyobb lesz a sugárzás is, ergó nagyobb áram vihető át rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95 mythb...
2015.06.26. 13:12
A végén már magától fog világítani töltés közben a tekercset pedig folyékony nitrogénnel kell locsolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.26. 13:33
ha folyekony nitrogennel kell locsolni legalabb tobb ertelme lesz a szobaszokokutaknak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. predike07
2015.06.29. 11:39
Ennek legalább lesz haszna is a mindennapokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!