iPon Hírek

Jelly Bean: túl a 60 százalékon

Dátum | 2014. 02. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Januárban viszonylag lassú alakulás jellemezte az Android szegmentációját, ám a Jelly Bean így is egészen komoly előrelépést tudott felmutatni. A jó eredménynek hála egy újabb mérföldkövet is átlépett a Jelly Bean, amit a Google operációs rendszerének története során eddig csak Gingerbead kódnévvel illetett Android 2.3 tudott megtenni. 60 százalék fölé emelkedett azon gépek száma, amin ilyen rendszer van.
Az egész Androidot három dolog jellemzi jóformán a megjelenése óta: az alsótól a felsőkategóriáig terjedő lefedettség, az jelentős piaci fölény és komoly negatívumként a szegmentáció. A különböző verziók túlságosan erősen vannak jelen egymás mellett, így a fejlesztőknek nagyon sok összetevőre kell egyszerre odafigyelnie, és ezért néha bizony akadnak kompatibilitási gondok az alkalmazásokkal, a lemaradó frissítések pedig szinte állandóak voltak eddig. A Google a KitKat (4.4) érkezésével rendezné kicsit összébb a szétszéledt mezőnyt. Az Android 4.4 októberben vett rajtot, és egyelőre mindössze 1,8 százalékos a részesedése. A KitKat szerényebb kapacitású rendszermemória mellett is alkalmazható már – néhány effekt és képesség tiltásával –, így a gyártók nem csak a felsőkategóriás gépek esetében vehetik fontolóra a frissítést, és egyáltalán a bevetést. Szerencsére ezzel a lehetőséggel úgy fest, hogy többen is élni fognak (Samsung, LG, Sony) a jövőben. Összességében szép jövő állhat az Android 4.4 KitKat előtt, és nem kizárt, hogy egy év múlva már ezt a "családot" üdvözölhetjük a 60 százalékos álomhatárnál. Egyelőre azonban lássuk, hogyan érték el ezt az eredményt a Jelly Bean kódnévvel fémjelzett Android 4.1, 4.2 és 4.3 kiadások. A lassan két éves múltra visszatekintő Android 4.1 részesedése érdekes módon már csökkent az előző havi jelentésekben szereplő adatokhoz képest, méghozzá 0,4 %-kal, így ez jelenleg 35,5 százalékon áll. A mérleget tehát végülis az Android 4.2 és az Android 4.3 billentette a növekedés irányába, méghozzá elég szépen. Az előbbi 0,9, míg az utóbbi 1,1 százalékkal zárt jobb pozícióban, mint korábban, így az Android 4.2 számlájára 16,3, az Android 4.3-éra meg már 8,9% írható. A legnagyobb előrelépést ezek alapján összetettben a Jelly Bean színeiben induló Android 4.3 érte el. Ezzel kapott egyebek mellett Bluetooth 4.0 LE és OpenGL ES 3.0 API támogatást az Android, vagyis a viselhető eszközök terjedésével ennek kulcsfontosságú szerepe lesz. Szerencsére már a távol-keleti gyártók és fejlesztők is egyre inkább ezt kezdik használni, ami szépen előre lendítheti a szekerét; és a Sony is nemrégiben frissítette több okostelefonját Android 4.3-ra.
Az újabb rendszerekkel szerelt mobilok és tabletek mellett persze még jócskán vannak a felszínen régebbi Androidot futtató készülékek is. Ilyen például az Android 4.0 Ice Cream Sandwich, ami a háttérbevonulása után sem tudta megelőzni a Gingerbread (2.3) variánst. (A dolog pikantériája, hogy a Google tervei szerint éppen ez lett volna az Android 4.0 feladata.) A matuzsálemi Android 2.3 most kereken 20 százalékot tudhat magáénak, miután 1,2%-kot „fogyott”, míg az ICS 16,1 százalékon állt meg. Az utolsó helyeket masszívan az Android 2.2, és a kizárólag táblagépek felületére tervezett Android 3.0 birtokolja. A Honeycomb az eltűnés szélén áll ugyan, a FroYo viszont még most is zsebre tudott vágni 1,3 százalékot.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Kajafun
2014.02.06. 12:14
Kevés készüléken van 4.4? Ja kevésen, mert a nem elavult samu galaxy nexusomra már nem adnak ki újabb rendszert, 4.3-nál abbahagyták
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. yodamester...
2014.02.06. 16:19
Milyen mázlista vagy,nekem még 4.2.2 van sgs4 active ra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. HUFEUR
2014.02.06. 20:00
Kajafun:

2,5 év után már szerintem megérthető, ha nem támogatnak valamit. Persze jobb lenne, ha kiadnák minden telefonra a KitKat-et, ami hardverileg elbírja, de ez sosem lesz így.

yodamester10:

SGS4 Active-ra meg lesz KitKat, csak várni kell, ha meg első nap akarod a legfrissebb szoftvert akkor Nexus-t kell venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lazacmaki
2014.02.06. 20:42
Én sokáig használtam 2.3-at, holnap hozzák ki a Moto G-m, arra kijön a 4.4. Már nagyon várom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. user12
2014.02.08. 13:16
Én a szoftverfrissítést megoldottam azzal, hogy ROOT-oltam a telefont, aztán meg ment rá egy CyanogenMod, ami modernebb és sokkal f*szább is mint a gyári szoftver. Örülök, hogy ezeknek utánaolvastam... Mindenkinek ajánlom az eljárást, de használjátok az eszeteket, és a google keresőt, ne itt rinyáljatok, hogy hogyan kell...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!