iPon Hírek

Jelszavak feltörése GPU használatával

Dátum | 2007. 10. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A felsőkategóriás videokártyák GPU-ja egy rendkívül hatékony processzor, amely a hagyományos processzorokkal ellentétben párhuzamos módon végzi el a feladatokat. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy egy ilyen GPU rendkívül gyorsan képes elvégezni több száz számítást. A 3D-s feladatok mellet most már úgy néz ki, hogy más célokra is használni fogják ezeket az "erőműveket": egy moszkvai székhelyű cég jelszófeltörő alkalmazást készít, amely a GPU számítási teljesítményét használja fel a jelszavak megfejtéséhez.

Felsőkategóriás GPU: a jelszavak legújabb ellensége.
Az Elcomsoft már levédette a technológiát, amely a GPU segítségével képes a jelszavak gyors feltörésére. A vállalat egy GeForce 8800 Ultra (620dollár) segítségével mutatta be programjának hatékonyságát. A rendszer huszonötször gyorsabban tört fel egy olyan jelszót, amelynek megfejtéséhez korábban 25 nap kellett: az új eljárás segítségével 1 nap alatt sikerül a törés. Ez a módszer lehetőséget ad egy olyan jelszó feltörésére is, amelynek megfejtéséhez korábban 2 év is kevés lett volna: egy két videokártyából álló rendszer ezzel a jelszóval most már két hét alatt végez. Napjaink felsőkategóriás kártyái GPU-nként 500 Gigaflop számítási teljesítménnyel bírnak, ám SLI vagy Crossfire technológia használatával ez a teljesítmény könnyedén 1,5 Teraflop fölé tornászható.

Az új program esetében is megvan a veszély, hogy ha illetéktelen kezekbe kerül, akkor hatékony fegyverként használható. Az Elcomsoft alkalmazása nem kizárólag high-end videokártyákkal képs együttműködni, a 150 dolláros, belépő szintet képviselő kártyák is használhatóak lesznek a jelszavak megfejtéséhez, persze a kisebb teljesítmény miatt több időbe kerül majd a művelet, de még így is jóval hatékonyabb lesz a GPU, mint egy hagyományos processzor .

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.10.25. 13:32
A felsőkategóriás videokártyák GPU-ja egy rendkívül hatékony processzor, amely a hagyományos processzorokkal ellentétben párhuzamos módon végzi el a feladatokat. Ez leegyszerűsítve ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!