iPon Hírek

Jó eséllyel annyi az ACTA-nak

Dátum | 2012. 05. 07.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Az Európai Bizottság egy tagja részéről pénteken először hangzott el nyilvánosan, amit már egy ideje sejteni lehet, vagyis hogy a sokat vitatott ACTA (hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás) tervezete gyakorlatilag halottnak tekinthető. „Igen valószínű, hogy a SOPA és az ACTA nélkül éljük tovább életünket” ‒ mondta el Neelie Kroes digitális politikáért felelős uniós biztos Berlinben tartott beszédében a hallgatóság soraiban ülő bloggereknek és netes üzletembereknek.

A nemzetközi kalózellenes megállapodást nagy titokban zajló előkészületek után januárban írta alá az EU tagállamainak többsége, az Egyesült Államok, valamint kilenc másik ország. Az ACTA értelmében a hatóságok ellenőrizhetik a felhasználók adatforgalmát, és az illegális tartalmakért bárkit a törvény elé idézhetnek. Az illegális tartalmak pontos fogalmi meghatározása azonban továbbra is vita tárgyát képezi, a törvény ennek megítélésében szabad kezet adna az illetékes hatóságoknak, így nem igazán lehet tudni, hogy mely esetekben járna és járhatna el az állam a felhasználóval szemben. A rendszer révén az internet az állami hatóságok ellenőrzése alá kerülne.


A megállapodás érvénybe lépéséhez az Európai Parlamentnek, valamint az egyes országok országgyűléseinek is jóvá kell hagyniuk az ACTA-t, ez azonban egyelőre nem történt meg, és valószínűsíthetően már nem is fog. A széleskörű társadalmi és politikai tiltakozás hatására februárban vizsgálat indult azzal kapcsolatban, hogy az ACTA nem ellentétes-e az uniós joggal. Kroes szerint az egész Európára kiterjedő tiltakozások és tüntetések ébresztőleg hatottak mindenkire, és az Európai Parlament képviselőinek többsége nemet fog mondani a megállapodásra a júniusban vagy júliusban megrendezésre kerülő ülésen. A legnagyobb aggodalmak azzal kapcsolatban merültek fel, hogy a netszolgáltatókat az ACTA értelmében arra kötelezhetné az állam, hogy információkat adjanak ki ügyfeleik online tevékenységéről.

Kroes beszédében kritikával illette a szerzői jogokkal kapcsolatos elavult törvényeket és gyakorlatot. Véleménye szerint változásokra van szükség, ami persze nem jelent egyet azzal, hogy a digitális érában mások szellemi tulajdonának ingyenes közprédává kellene válnia. Nyitottnak kell lenni az újfajta megoldásokra, szabad és nyílt internetet kell megvalósítani, de olyan módon, hogy azon ugyanakkor ne uralkodjanak vadnyugati állapotok, mondta el az uniós biztos.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

34. dilofekete
2012.05.07. 12:52
El is adnám a gépemet és vennék majd egy normális tabletet karácsonykor és a netet is megszüntettetném, max keresek egy nyilvános wifit, szerintem nem csak én lennék ezzel így! Vajon miért nem fogadják el, hát ez elég nyilvánvaló, mert több pénzük van a pc eladásokból, mint a játékokból és filmekből és még a net is, ezzel csak csökkenne egy bevételi kör, ami nem éri meg a változást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Simba
2012.05.07. 13:06
Igen várható volt, vagy lesz. Hogy nem lesz belőle semmi. Az utolsó bekezdéssel meg nagyon egyetértek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. mikej95
2012.05.07. 13:41
Az ACTA-val az volt nekem az egyetlen bajom, hogy nyíltan tartalmazta a korlátlan internetcenzúrát! Kimondta ha egy oldalon illegális tartalmat találnak(ez lehet bármi), akkor 'lelőhetik'. Ezt a rész azok nem tudták, akik az ACTA mellett kommenteletek amióta ez elkezdődött.

Ha az ACTA megvalósulna, akkor beépülne a köztudatba az, hogy szabadon le lehet kapcsolni oldalakt(koholt vádakról nem is beszélve, mint a Mega-összeesküvésnél).
Miután beépült volna a köztudatba szépen behoztak volna új 'lehetőségeket' és így már a koholt vádakra sem lenne szükség.

Ez csak kis győzelem, mivel Iránban cenzúrázott NET lesz, Amerikában pedig már cenzúrázták a SOPA, a PIPA és a PISCA(vagy PICSA, 2 közül az egyik) egyezményekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. jozsefm
2012.05.07. 13:45
Vajon mit találnak ki helyette?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Turai
2012.05.07. 14:02
Ideje volt már, hogy valami történjen ezzel.
De azért azon sem lepődnék meg ha már a háttérben természetesen a nyilvánosság kizárása mellett már tárgyalnának valami hasonlóról...

mikej95

Nem csak akkor lőhetik le az egész oldalt ha valami illegálisat találnak rajta hanem a felhasználót is (képletesen) ha nem az általuk meghatározót módon használja az internetet.
Pl. Valaki letölt/megoszt Linux disztribúciót fájlmegosztó segítségével.
És itt a fájlmegosztó a lényeg attól függetlenül, hogy akár az általad írt program megosztásáról van e szó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Simba
2012.05.07. 14:41
És a levelezésedet is figyelhették volna, bár a másik hírnél pont ez megy az FBI-al kapcsolatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. chaos25
2012.05.07. 14:43
Miért nem csapnak hozzá még 3eurót havonta jogdíj címen az előfizetéshez és kussolnak el örökre ezzel a témával kapcsolatban! Úgyis ez a lényeg még több pénzt szedhessenek be! A minőségről valamiért soha nincs szó, csak az a szemét aki illegálisan letölt valamit! Aki valami mocskot akar rád sózni, jó pénzért amit ráadásul nem is vihetsz vissza ha nem tetszik az jó fej rendes vele semmi baj nincs!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. raiden
2012.05.07. 14:45
Lesz ACTA, csak nem fogunk tudni róla, és nem fognak ezen a módon begyűjtött információ alapján elítélni senkit sem. Amiről nem tudunk, az nem fáj - alapon. Még így is többet ér a kormányok számára ez a dolog, minthogy végleg elvessék - főleg, hogy több ország vezetése mutat hajlandóságot a törvény elfogadására.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. raiden
2012.05.07. 14:53
Itt nem a jogdíj a lényeg, hanem az, hogy jogalapot teremtsenek arra, hogy minden egyes fingásodat nyomonkövethessék az interneten, és végül rögzíthessék. Minden egyes leveledet akkor olvashatják el, amikor akarják, és csinálhatnak neked is egy szép vastag bűnlajstrom dossziéd, amit elő lehet venni akkor, ha valami csúnya dolog jutna az eszedbe. Ez is egy módja annak, hogy elvegyék az emberektől a már amúgy is jócskán csorbult személyiségi jogaikat, amelyet oly' magasztosan és mindenekfelett dicsőítenek, és "védelmeznek". "Végignéztünk egy hetet az életedből, mert letöltötted manson egyik számát". Teljesen nyilvánvaló, hogy nincs egyensúlyban az ok-okozat. Kb erről szólhat ez a dolog szerintem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. chaos25
2012.05.07. 15:25
És mi van akkor ha én a szomszéd wifijét használom ő meg az enyémet? Akkor ott mi van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Simba
2012.05.07. 15:31
Megvan melyik IP-ről ment a dolog. Szóval a szomszédodat fogják megverni érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. tranceatla...
2012.05.07. 15:32
Mi lenne? Aki előfizeti az a bűnös.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Lehel3d
2012.05.07. 16:33
Láttunk már sok példát arra, hogy törvény nélkül is, vagy akár törvény ellenében is "cselekednek" a hatóságok. A törvény csak a nyilvánosság miatt van. Vagy az államok a kémtevékenységeiket is törvényben szabályozzák?
Igen, az egész a pénzről szól, és a totális világuralomról, ahol az illemhelységben is kamera van az !!adófizetők!! (már se elvtárs, se polgár, se ember,...stb, csak az adófizetésért létező) biztonságának érdekében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. _DiEGO_
2012.05.07. 17:22
dilofekete - 2012-05-07 12:52:40

Ha nem is eladni - de abban a pillanatban INTERNET felmondás és max egy 3/1Mbit és mindenre elég - már ami a netezést, böngészést , levelezést illeti ...

Ha már megteremtik a nagy sebesség lehetőségét és az emberek fizetnek azért - hogy hozzájussanak ahhoz , ami a világhálón fenn van , legyen az bármi - mindenkinek a saját szájíze mit tölt a pénzéért , mármint amit fizet a szolgáltatónak , akik versengenek az előfizetőkért. Nomár ha fizetek e lehetőségért, akkor ne szabják meg , hogy ami elérhető / letölthető - és az kell nekem , ne töltsem már le ... hiszen fizetek érte és mindenki . Akadályozzák meg , hogy a szerintük nem letölthető tartalom NE kerüljön fel a világhálóra - max ezen ügyködjenek az meg hogy erre képtelenek , nagyon sajnálatos , de a pénzemért had szedjem ami nekem teccik
Ha meg valami netán úgymond jogdíjasnak ítélnek , szedjék be az internet szolgáltatótól. Végül is a világhálón talált dolgok , ha már vannak , legyen mindenkié ... szabadon . Mindenkinek fizetnie kell az internetért ...

FRISS híííír
Holnaptól minden hozzászólás után 4Ft adót fognak kiszámlázni a hó végén
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Lehel3d raide...
2012.05.07. 17:29
"Amint láthatja , egy ideje már figyeljük magát, Mr. Anderson..."

Ma sincs másképp, mint 500 éve. Eretnek, osztályellenség, gulág, terrorista,... Usában a megfigyelt könyvek, és ahhoz tartozó adatbázis. Most már titkolni sem nagyon kell, mert az elhülyített emberek elhiszik, hogy az ő érdekük, ha bilincs van rajtuk. Ezt mondja a doki is a gumiszobába zárt embernek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Simba
2012.05.07. 18:02
_Diego_ :
Bizonyos dolgok nem ingyen vannak például játékok, filmek, zenék stb.. Most te hiába fizetsz az internetért, az csak egy előfizetés egy szolgáltatásra. Ebbe nincs benne a warezre feljogosítás. Egy kiadó nem fog egy árva vasat sem látni a te internet előfizetői díjadból. szóval jó nagy baromságot állítasz, kérlek gondold át ezt még egyszer. Pont ez az egyik ok amiért kevés normális cím jön PC-re.
Igen én sem vagyok ártatlan, mint bárki más. De én legalább nem állítom azt, hogy jogom van letölteni bármit, ami illegálisan felkerül az internetre. Pusztán azért, mert van egy előfizetésem. Remélem nem bántottalak meg ezzel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. _DiEGO_
2012.05.07. 18:16
Simba

Miért feltételezzem , hogy ami elérhető a neten , legyen az bármi - az illegális ?
Nem abból kell kiindulni - hanem abból , hogy amit fenn találunk , az csakis azért elérhető mert legális ! És ezt kell inkább erőltetni ... én mindent jóhiszeműen töltök le , még innen az oldalról is ...
Rossz oldalról közelítesz és sok emberrel ez a gond . TE miért fizettél elő az internetre és miért akkora sebességre ? Nem hinném , hogy Facebook miatt kell , vagy emailjaidhoz és megnézz oldalakon árakat,menetrendet, vaterázz , esetleg egy online game stb ... legyél kicsit naívabb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm chaos...
2012.05.07. 18:20
Fölösleges,
Teljesen a gépedben lévő hálókártya ip.címig vissza lehet keresni. Sőt a billentyűkezelésből azt is tudni, ki ül éppen a családból a gép előtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Simba
2012.05.07. 18:29
Nem nem vagyok naiv. Egyébként 4Mbit-es netem van ez nekem bőven elég. Tölteni tölthetsz le, játékot például Steam-ről legális formában. De ha a fejlesztők/kiadó nem ingyenesnek szánta.
Gondold csak bele a helyzetedet egy fejlesztőébe, te sem szeretnéd, hogy ha a munkádért nem fizetnének. Ergo ez olyan mintha a főnököd azt mondaná nem fizet a szolgáltatásaidért mert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. jurganov Simba
2012.05.07. 18:43
http://www.bellacafe.hu/2009/12/15/sztarhazak-%E2%80%93-tobbmilliardos-luxusvillak-%E2%80%93-fotokkal/
itt sírtam el magam, hogy milyen rosszul megy nekik...
és ne legyünk álszentek, ez nem a torrentezésről szól
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Simba jurga...
2012.05.07. 18:48
És ez még feljogosít arra, hogy ne fizess valamiért, amiért kéne?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. dilofekete
2012.05.07. 18:53
Nem kell annyira félteni a fejlesztőket, ha olyan nagy probléma volna az illegalitás, akkor teszem azt minden pálya betöltésnél letölt egy új mini fájlt amitől fut a játék tovább. A nagy kérdés az, hogy igen miért nem net köteles minden játék? Egészen egyszerűen azért, hogy ne mondhassuk azt, hogy azért vettem netet, hogy írogassak, olvasgassak a neten, hanem hogy elinduljanak a pc játékok. Mi is ezzel a cél? Egész multimédiás centered legyen otthon, érintőképernyős készülék, amin netezel és egy konzol (ami szerintem mindig is egy fos lesz) vagy egy asztali pc-t, amivel komolyabb művészi feladatokat elvégezhetsz (nem véletlen a pc adó ötlete sem) vagy játsz egy normális játékkal, ami a következő generációs konzolok is mind, kivétel nélkül futtatni fognak, ugyan azon a grafikán, de azért még valamiért plusz netet fizetsz, ergo igen vonják csak le a net szolgáltatótól és erre az elvre hajaz az is, hogy meg fog szűnni az adatkorlátmentes internet!
Tehát jó alternatíva lesz egy win8 as tablet, onlive előfizetéssel és ugyan ott jársz, mint amit leírtam, az embereket rákényszerítik az elhullandó dolgok vásárlására és ez undorító, hogy még ilyen jogos jogszabályokra hivatkozik a fél népesség, de mindennek van előnye, hát fejlődjön a világ, de akkor vásárolják vissza a gépemet, a garanciába foglalják bele azt a törvénypontot, hogy azon időn belül kötelesek legyenek bármilyen pc- termékre becserélni ami a net futtatásához kell, ide tartozik memória processzor táp mobil kijelző stb... és aki azt mondja hogy ez a felvetés nem reális, az gondolkodjon el, azon amit mondtam, mert igen is reális, hogy az ember nem akar hozzájárulni ahhoz, hogy meglopják zsíros pénzekkel, mert hulla szegények vagyunk és ez nem jogosít fel minket arra, hogy ne olvassunk, írjunk és nézzük a youtubet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Simba dilof...
2012.05.07. 19:04
Nagyon egyszerű a válasz ide. Zene, játék, film az szórakozás. És nem kötelező. Ha nincs pénzem autóra jobb esetben nem megyek lopni egyet. Én ezt nem értem, hogy miért hiszik az emberek azt, hogy ez ingyen van.

Persze nem a kiadót védem, és sajnos részvényem sincs egyiknél sem. De ez a dolog belátható könnyen, kis logikával. Hogy semmi sincs ingyen. És a fő gondom azokkal van, akik szerint ez neki jár ingyen egy apró garas ráfordítása nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. dilofekete
2012.05.07. 19:08
net plusz xbox net kb 10 ezer, hát ahány játékot én meg vennék, az éves szinten 2-3 darab játék, abba az éves 100ezerbe lazán beleférne még a film nézegetésem is, ne nézzenek már hülyének, mit fejlesztenek a neten évek óta 5Mb es netem van ugyan ennyiért, semmit nem fejlesztenek amit én éreznék, csak nyomják a rizsát a neten meg itt is! Nincsen a hátunkra írva az hogy hülyék vagyunk csak az hogy idióták!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Simba dilof...
2012.05.07. 19:10
Igen az gáz, de nem feltétlen kell, ha nem akarsz multizni. Apropó a chip-elt boxot meg auto bannolják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dilofekete
2012.05.07. 19:14
Én csatlakoznék, ha nem tudnám, hogy a független internetet már eladták, ahol csak bizonyos oldalakat nézegethetsz, ahol minden össze van gyűjtve és kategorizálva és nem kell használnod a googlet sem! Én nagyon microsoft szagot érzek ám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dilofekete
2012.05.07. 19:16
egy win8 tablet kb 1000 dollár, net plusz onlive 2 éves előfizetés kihozza az árát, akkor legyen 3 év hűségnyilatkozat és ingyen adják oda a készüléket és ebben az esetben mondhatnák, hogy nem illegalitásra vannak az ilyen letölthető akármik. Ez csak azért van, hogy nem így van, hogy te még szegényebb legyél, míg mások koktélpartit rendeznek minden nap, te meg évente egyet se tudnál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dfsz34
2012.05.07. 19:59
A mega üggyel kapcsolatban született egy jó vicc, de most is elsüthető.
Beszélgetnek a benga nagy elítélt a börtönben, hogy ki miért került be. Két nagydarab, szétgyúrt ember. Az egyik: kiraboltam, megerőszakoltam és életveszélyesen megvertem a szomszédomat, kaptam 10 évet. A másik: feltöltöttem három jogdíjas zenét az internetre, kaptam 12 évet érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kisohun
2012.05.07. 20:49
simba! elhiszem hogy nem a kiadókat akarod mindenáron védeni, de nézhetnéd más szemszögből is, ami amúgy téged is érint.
pl: lemész a kisboltba, veszel egy DVD-t azzal te már instant fizeted a jogdíjat, pedig csak a mami 4gb-os szülinapi képgyűjteményét szeretnéd kiírni.
ugyan így megy a pendrive-okkal (illetve külső vinyókkal is). veszel egyet, hogy a SAJÁT munkádat eltudd vinni a munkahelyedre, teszem azt mondjuk egy 3D-s modellt vagy vmi tervet, akármit. a lényeg hogy a tied mégis fizeted a jogdíjat.
tehát inkább ne is beszélgessük igazságról ilyen ügyben mikor a nagyemberek szemében minden azaz MINDEN vásárló kalóz célokból veszi az adathordozókat és ráerőszakolják a jogi hülyeségeiket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Simba
2012.05.07. 20:59
Igen az közönséges lopás. De azért a jogvédő maffiát és a kormányt kell szidni.

Akkor inkább mondom úgy ami tetszik játék vedd meg, még ha nem a megjelenése napján is teszed hanem kicsit várva egy fél/egy évet. És ez az, ami tetszik, szórakoztat vegyétek, ezzel is támogatván és elismervén a szerző munkáját. Hiszen ő vagy ők ebből élnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kisohun
2012.05.07. 21:21
ez nagyjából a játékokra igaz és egyet is értek (company of heroes 2-nek tuti előrendelője leszek )
viszont a filmeknél jelentősebb a mozi, illetve a zenéknél a fellépések/koncertek.
sőt..én manapság már kétlem hogy a kiadók túlzott jelentőséget tulajdonítanának egyáltalán a boltokban kirakott DVD-k eladásainak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. asdsa
2012.05.08. 12:55
Nem baj, nekünk legalább még maradt mindenre a jó kis felár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2012.05.08. 12:55
És a drága net
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dilofekete
2012.05.08. 20:46
Vajon miért is nincsen benne ez a fórum az IPON archivumban? hm? Á nem parasztvakítás lett volna a cél a cikkel, á dehogyis!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!