iPon Hírek

Jó negyedévet zárt az Apple, de nem elég jót

Dátum | 2012. 07. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Lehet, hogy a coupertinói cég saját sikerességének áldozata lett? Az Apple ugyanis az elmúlt negyedév folyamán rendkívül szép pénzügyi eredményeket mutatott fel, sőt, termékei is jól fogytak, ám a vállalat által elért szint nem esik egybe a Wall Street elemzői által várt számokkal. Az elemzők még ennél is jobb teljesítményre számítottak, így most elégedetlenkednek.

Elégedetlenkedők ide vagy oda, vessünk néhány pillantást a vállalat elmúlt negyedéves teljesítményére. Az Apple kétszámjegyű növekedést ért el mind profit, mind pedig teljes árbevétel tekintetében, az iPhone és iPad szállítási mutatók pedig látványosan jobbak lettek, mint a tavalyi év azonos időszakában voltak. A pénzügyi eredményről az alábbi táblázat ad képet:


Ezek után vegyük szemügyre a szállítási mutatók alakulását:


Hogy az elemzők miért elégedetlenkedtek? Nos, azért, mert 37,2 milliárd dollár körüli teljes árbevételre számítottak, az iPhone esetében pedig azt várták, hogy 28-29 millió készüléket szállít majd le az Apple a negyedév folyamán. Érdekesség, hogy az Apple vezető pénzügyi igazgatója, Peter Oppenheimer 34 milliárd dolláros teljes árbevételt várt, amit sikerült is túlteljesíteni. A vállalat első embere szerint az elemzők várakozásainál alacsonyabb számok mögött az áll, hogy Nyugat-Európában a vártnál kevesebb vásárlás történt, plusz a vásárlók most kivárásra játszanak, ugyanis a jelenlegi helyett inkább az új iPhone érdekli őket.

A szállítási mutatókat vizsgálva úgy tűnik, hogy a vállalat sem teljesen immunis a PC piacon tapasztalható forgalomcsökkenéssel szemben: a Mac konfigurációk eladási mutatója ezúttal az előző év azonos időszakához képest csak 2%-kal lett jobb. Ez persze még mindig jobb eredmény, mint a többségé.

Az Apple részvényesei számára jó hír, hogy 2,65 dolláros részvényenkénti osztalékra számíthatnak, amelynek kifizetését augusztus 16-án kezdi meg a vállalat.

A jelenlegi negyedév alkalmával az Apple pénzügyi szakemberei szerint a cég teljes árbevétele eléri majd a 34 milliárd dollárt, ami negyedéves szinten csökkenést jelent, viszont az elmúlt év azonos időszakához képest jelentősen jobb eredménynek minősülhet, hiszen az Apple a tavalyi év azonos időszakában 28,3 milliárd dolláros teljes árbevételt könyvelhetett el.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. somakb
2012.07.26. 17:15
Borzalmas a készpénzállomáyuk valami 117mrd usd... vehetnének készpénzen 40 AMD-t, vagy 15 NVidiát.... nagyon komoly... 8,8 mrd negyedéves nettó pofit... ez majd 3 szorosa az Intelnek... viszont ha azt nézzük hogy IOS alapú termékeken kívül mennyit adnak el... az nem annyira fényes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. fekszi
2012.07.26. 17:40
Elég érdekesnek tartom, hogy a növekedés (nem is kis mértékű előző évhez képest) részvényenként - 30 pontot jelentett. Gáz, hogy az elemzők túl nagy elvárásai miatt ilyenek következhetnek be, amikor egyáltalán nem nyújtott rossz eredményt. Egyértelmű, hogy iphone nem fogy annyi, mert mindenki vagy az újat akarja majd venni már, vagy az új miatt leeső árú előző szériát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6... feksz...
2012.07.26. 18:51
Azért esik, mert az apple nagyon a hypera épít. és kevés mögötte (a cég árához képest) a tartalom.
Nagyon érzékeny a lufira. Ha egyszer csak kipukkanna a nagy iphone/ipad hype, akkor nagyon nagyot esne hirtelen a cég. Ebből a szempontból a készpénzállomány nem esne, mert itt a részvényes sem attól fél, hogy becsődöl és fizetésképtelen lesz, hanem attól, hogy a stagnálás/visszaesés miatt a részvény ára nem fog megfelelően emelkedni.

Szóval igenis van félnivaló. Pont az ilyen hypera épülő dolgok tudnak néha hatalmasat borulni, számtalan példa volt már rá a történelemben, hogy hihetetlen sebesen tör iszonyatos magasságokba valami, és még annál is gyorsabban tűnik el. (itt most nem azt applera, hanem a hypeolt termékkínálatukra értem).

hovatovább ilyen már magával az appleval is megesett, csak akkor nem ilyen magasról.
Azért is jött vissza a céghez iSteve iOldani az iProblémákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Janus27
2012.07.26. 19:26
Azt kívánom a világ 7 milliárd lakójának, hogy ez legyen a legnagyobb problémájuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm Cyber...
2012.07.26. 20:10
Igen, elég csak az ingatlan piaci lufira gondolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. YellowFlas...
2012.07.27. 02:49
Bizony. Ha itt egyszer leül a por, az Apple vergődhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint
2012.07.27. 08:39
CyberPunk666:
Úgy van, ráadásul a bevételeiknek mára már csak kis töredéke jön a stabilnak mondható Mac piacról, a sokkal inkább hype-ra épülő iPhone, iPad, iPod piac jelenti a legnagyobb bevételeket. Természetesen az Apple ugyanúgy képes lenne tovább működni az i cuccok nélkül is, ahogy tette ezt 10 évvel ezelőtt, csakhogy az nagyjából negyedelné a részvény árfolyamokat.

Másrészt nyilván azért jelentett -30 pontot ez a jelentés az árfolyamban, mert a sikerek már be vannak árazva, innen csak egy újabb területre való betöréssel mehetne feljebb az árfolyam, mert a meglévő piacok egyre telítettebbé válnak, és ha csökkenésre ugyan nem kell számítani, komolyabb növekedésre sem lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fekszi
2012.07.27. 09:31
Az iphone piac nem telített, nem is lesz soha, mert a legtöbb iphone vásárló 2 évente cseréli, ahogy az előfizetése lejár. Ebből kiindúlva mindig lesz rá kereslet, ameddig tudnak innovációt felmutatni és nem maradnak le a többi gyártóval szemben. (amit nem hinnék, hogy hagyna egy apple kaliberű cég, inkább felvesz még 100 mérnököt vagy akármennyi munkást, de tuti, hogy az innováció meg fog maradni a jövőben is. A költségvetéséből simán kijön.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2012.07.27. 18:13
Az iphone piac nem telített, nem is lesz soha, mert a legtöbb iphone vásárló 2 évente cseréli,
Pont ezért nem is fog negyedévente bővülni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!