iPon Hírek

Jó pénzügyi negyedévet zárt az Nvidia

Dátum | 2011. 08. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A 2012-es pénzügyi év második negyedévében - ami nem összekeverendő a naptári évvel - az előző negyedévhez képest 5,7%-os teljes árbevétel növekedést könyvelhetett el a cég, ugyanis a teljes árbevétel 1,02 milliárd dollárt tett ki. Ez az összeg az előző év azonos időszakához képest igen szép, akkor ugyanis csak 811,2 millió dollárnyi árbevételre sikerült szert tenni. 

Az elmúlt negyedévet GAAP alapon vizsgálva - azaz a kiadásokat és az adózásból származó költségeket levonva - kiderül, hogy a profit 151,6 millió dollárra rúgott, ami 0,25 dolláros részvényenkénti nyereséget jelent. A fentiekből adódóan ebben már benne van az a részvényenként kétcentnyi kiadást jelentő összeg is, ami az Icera felvásárlása miatt jelentkezett. Ehhez képest a korábbi negyedév folyamán 135,2 millió dolláros profitra, valamint 0,22 dolláros részvényenkénti nyereségre tett szert a vállalat, ami jócskán elmarad a friss eredményektől. A tavalyi év azonos időszakához képest még jobb a helyzet: akkoriban 141 millió dolláros veszteséget kellett elkönyvelnie a cégnek, ami részvényenként 0,25 dolláros mínuszt jelentett.


Nézzük, hogyan festenek a számok non-GAAP alapon, azaz akkor, ha a részvényenkénti kompenzációt, a felvásárlások által jelentett költségeket, valamint az adózással kapcsolatos kiadásokat kivesszük a számításokból. Ebben a tekintetben az adózatlan - bruttó - profit 193,5 millió dollárt tesz ki, ami részvényenkénti 0,32 dolláros nyereséget jelent. A számok az előző negyedévben felmutatott 165,7 millió dolláros adózatlan profithoz és a részvényenkénti 0,27 dolláros nyereséghez képest még mindig szépek, sőt, az előző év azonos időszakában elkönyvelt 47,6 millió dolláros, azaz részvényenkénti 0,08 dolláros adózatlan nyereséghez képest pedig kimagaslóan jók.

A gyártó illetékesei szerint a kedvező pénzügyi eredmények hátterében az áll, hogy a GeForce GPU-val ellátott, Optimus támogatással is felvértezett noteszgépek iránt nagy a kereslet, méghozzá olyannyira, hogy ebben a szegmensben rekord árbevételt is sikerült elkönyvelni.

Az elmúlt pénzügyi negyedév legfontosabb eseményei közé tartozik, hogy a cégnek június 10-én sikerült lezárni az Icera felvásárlásával kapcsolatos tranzakciókat, de hasonlóan örömteli dolog volt az is, hogy a gyártó bemutatta GeForce GTX 580M videó vezérlőjét, amely a noteszgépek piacán próbál labdába rúgni. A lezárt pénzügyi negyedév folyamán hat darab Tegra alapú okostelegon is megjelent - szemben az első pénzügyi negyedév alkalmával bemutatott két Tegra alapú okostelefonnal. A gyártó annak a ténynek is örülhet, hogy mostantól Tesla gyorsítókártyákra alapoz Oroszország leggyorsabb szuperszámítógép-fürtje.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. CyberPunk6...
2011.08.13. 12:26
Mind az AMD mind az nVidia jól járt, hogy a kártyáikat elcsúsztatva adják ki és így nincs közvetlen verseny. Mindenkinek jól megy amikor éppen az új fejlesztést adja ki, és így jó lesz a profit, majd mikor megtérült, akkor jön a konkurencia, ők is kiadják és így váltják egymást. Mind a ketten nyernek ezzel, csak mert ha egyszerre dobnák ki, akkor eloszlana a bevétel és sokkal kevesebbet nyernének mint így, mert egymás elöl szívnák el a vásárlókat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. gery84
2011.08.13. 13:02
Tavaj szinte minden leptop randeon kártyával jöt ki, most meg az inteles leptopok 95% nvidia kártyávál jönnek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. csab959 gery8...
2011.08.13. 13:31
Erről van valami linked?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. prohlep
2011.08.13. 17:41
CyberPunk666, elgondolkodtato, amit irsz.

Valoszinu, hogy amikor egy jo termek a konkurens "hallgatasa" kozben jon ki, akkor az a jo termek NAGYON jo termek kepeben tetszeleghet, es igy szivesebben vasarlojak, konnyebben csabulnak el egy a tervezettnel nagyobb koltesre.

Erdekes lenne tudni, hogy a vasarlok mekkora resze vasarol szabadon, azaz a gyartotol fuggetlenul az eppen jonak latszot, es mennyien vasarlonak gyarto-fuggoen, azaz beallnak egy gyarto favorizalasara, es kivarjak mig az a gyarto meghozza az ujabb jo termeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. atti2010
2011.08.13. 18:35
CyberPunk666 Szép gondolat de biztos nem erről van szó, ugyanis az Nvidia diszkrét kártya eladásai egy jó éve állandóan apadóban vannak, valószínű hogy a Teszla segített be ennyire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. CyberPunk6...
2011.08.13. 19:02
A teljes piac csökken, nem csak az nvidia. De nem véletlen hozzák kie eltolással, egyiknek sem lenne jó, ha együtt hoznák ki. Amikor friss akkor nyilván legjobb a piacon, hiszen időben fiatalabb így előnyben van. Sokkal jobban jönnek ki, ha úgy hoznak ki új termékeket, hogy azok minden szegmensben egyértelműen jobbak. (ez mondjuk fél évvel kilenc hónappal fiatalabb széria esetén el is várható. És az ellenfél is jobban jár, ha utána ászverő szériát hoz. Nagyon jó ez így nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. rini
2011.08.13. 19:12
Tévedés. Mind a két gyártó eladásai apadóban vannak. Az AMD-ét a Llano dobta meg míg az Nv termékekét az Optimus termékek nyomják fel. Ha elolvastad a múltkori AMD üzleti mutatóit, akkor abban is hivatkoztak erre míg most ebben a hírben az Optimust emelték ki. Másrészt CyberPunk666-nak igaza van. Ha csak körülnézel ezen vagy másik fórumokon mindenhol ezt látod. Az AMD termék kedvelők epekedve várják az újabb és újabb megjelenést, míg a másik oldalon az Nv terméket használók ugyan ezt teszik a saját kedvenc termékeiket várok. Emlékezzél arra amikor megjelennek ezek a termékek újonnan akkor mindig nagyobb bevételt realizálnak abban az időben/negyedévben a gyártok. Amikor pedig egyszerre jelennek meg akkor kevesebb nyereséget termel mindkét félnek mert megoszlik a vevőkör azon része amelyiknek mindegy, hogy milyen terméket tesz a gépébe. Az elborult agyú fanoknak meg mindegy, hogy mikor jön mert ő úgyis bemagyarázza magának, hogy ez a jobb mert.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. CyberPunk6... rini
2011.08.13. 19:24
Pontosan. Akik vallási kérdést csinálnak belőle azoknak mind1, de az a réteg aki nem, és mondjuk teszteket néz, azoknak a megnyerésére nem lenne jó egyszerre jönni, mert ha a másik sikerül jobban, akkor vagy olcsóbban kell adni, vagy kevesebbet fognak eladni. Ez nem jó nekik. A fejlesztési költségek is felmennek, mert lesni kell a konkurenciától, és még a csúcsra is kell a kártyákat húzni. Ha megvan az elcsúsztatás, akkor van idő az ellenfél új szolgáltatásait is beépíteni más néven (eyefininty -> 3d surround...), nem kell annyira keményen a csúcsrahajtani a fejlesztéseke, elég a fél évnél régebbi kártyákat megverni, ez meg a számítástechnikában nem nagy cucc. Jelentősen csökkennek a fejlesztési költségek, és még a profit is sokkal tervezhetőbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Georg17
2011.08.14. 01:42
Én ismerek olyan nem magyart, aki valóban fél évente cseréli a VGA-it vagy ahogy éppen sikerül. Hol AMD-re, hol NVidia-ra. Mikor melyik a jobb éppen.
Úgyhogy jó gondolat az, amit CyberPunk666 írt. Nekem tetszik. Egyébként most NVidia-ja van az illetőnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. gery84
2011.08.14. 08:44
Szerintem meg semmi megegyezés nincs a válalatok közt nvidia is szeretné kihozni idén a vga-it, de nem tugya az AMD meg állitolag igen és ezzel lesz neki egy kis nyeresége míg nem jön a kokurencia jövőre ő is kidobja. Az AMD akkor meg árat csökent de mivan ha az nvidia nagyon rossz vga-t csinál, a kutya se veszi akkor, csak a fanok. De előfordulhat az amd-vel is de míg nincs kokurencia mindeki azt foja venni karácsony elött! én ezt gondolom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. CyberPunk6... gery8...
2011.08.14. 09:23
Nem olyan megegyezés, hogy összebeszélnek. Csak követik egymást és úgy igazodnak, hogy jól járjanak.Rosszat meg azért nem csinálnak, mert a csúszás miatt pontosan ismerik az ellenfelet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Emberfej
2011.08.14. 13:10
Arról sem szabad megfeledkezni, hogy mire nvidia piacra dobja a 28nm-es gpu-kat addigra már a GlobalFoundries és TSMC gyártósorai rendesen be lesznek járatva AMD rendeléseinek köszönhetően.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. atti2010
2011.08.14. 14:13
Elfelejtették említeni hogy ebből 66 milla az Inteltől van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Emberfej
2011.08.14. 14:51
Az csak aprópénz nekik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Humbuk
2011.08.14. 19:02
Emberfej:
Ha már ezen kezdünk szőrözni, hogy kinek a milyen rendelései vannak melyik cégre hatással... Az már súlyos!

Téged boldoggá tesz a tudat, hogy emiatt az nvidia-nak "könyebb" lesz gyártani a gpu-kat amik amúgy teljesen más felépítésűek, mint az Amd-é?

Kezd nem tetszeni itt ez a Számtech bulvár ami itt folyik már egy ideje a fórumon..

Mikor lesz vége a mellébeszélésnek?

De igazatok van, ha nem tetszik nem kell elolvasni, és pontosan így is fogok tenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Emberfej
2011.08.14. 19:43
Én kérek elnézést hogy ennyire nyomon követem az eseményeket, de történetesen olyan cégnél dolgozom ahol elektronikai termékek szervizelésével foglalkozunk nagy mennyiségben, és ha sikerül szerződést kötnünk az új videokártyák javítására az sok száz munkahelyet jelenthet Magyarországon.

Nem a chipek a lényeg, hanem a technológia amivel létrehozzák. Ha valamit már készítettek az adott sávszélességen lesz viszonyítási alapjuk a hibák elkerülésére.
Nem tesz boldoggá és álmatlan éjszakáim sem lesznek, csak kijelentettem.

Szerintem ezzel az ellenséges hangnemmel más fórumra kéne menned.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. prohlep
2011.08.14. 20:08
"Nem a chipek a lényeg, hanem a technológia amivel létrehozzák."

E temaban total laikus vagyok. De meg igy is az volt az elso megerzesem, hogy HUMBUK velemenye gyanusan hangzik, hogy elsodlegesen szamitana az nVidia GPU es AMD gyartmanyok eltero felepitese. Szamomra az tunik valoszinunek, hogy elsodleges inkabb a gyartasi technologia, elen a csikszelesseggel, ... hogy kiismerjek annak nehezsegeit, viselkedesi formait, milyen rajzolati szandek a valosagban milyen mukodest eredmenyez milyen szorassal.

Valoszinu, hogy az AMD gyartasi szivasainak tapasztalatai alkalmazhatok barmi masra is, amit ugyanazzal a technologiaval gyartanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm
2011.08.14. 20:37
Az AMD 28nm.-es GPU gyártásának tapasztalataiból semmit sem fog tudni kamatoztatni az nVidia. Amíg a RadeOn-t a TSMC a már most elérhető 28 nm-es HPL node-on készíti, addig a Kepler-hez mindenképpen a 28 nm-es HP node kell.Azzal viszont a hírek szerint elég rosszul áll a tajvani bérgyártó, ráadásul magával a chippel is gondok vannak,tehát az nV is sáros a dologban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Emberfej
2011.08.14. 21:09
Tényleg az a legvalószínűbb amit mondtál de még nem lehet biztosra venni, lehet hogy a kepler hibáinak kijavításával egyből azt is megoldják hogy mehessen a HPL soron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rini
2011.08.14. 23:47
Akkor ne felejtsed el azt sem megemlíteni ehhez, hogy a HPL node egy egyszerűbb eljárás mint a HP node. Könnyebb elkészíteni egy chipet ezen az eljáráson mint a másikon, kevesebb időt igényel. Viszont nem tud olyan jól skálázódni a HPL eljáráson készült termék. A HP egy kifinomultabb eljárás amelyen a csökkenő fogyasztás ellenére magasabb órajeleket is ellehet érni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2011.08.15. 12:32
LP, HP es HPL egyike sem jobb a masik kettonel.

Ez harom eltero kompromisszum, vagy PR nyelven harom eltero optium.

AMD mindig is jo volt abban, hogy orajelhez kepest tartalmilag sok muveleti eredmenyt produkaljon. Ezert tud az AMD rendszeresen ERTEK/AR es EREDMENYESSEG/TELJESITMENY mutatokat produkalni.

nVidia viszont szereti a piritott kenyeret reggelire, szilicium kovon sult pizzat ebedre, es grillcsirket vacsorara. Kerdes, hogy az nVidia kepes-e valamit kezdeni a magas shader orajel igeny problemajaval? Valami algoritmikus vagy koncepcionalis tudas problemarol van szo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rini
2011.08.15. 12:54
Tudod ha egyik sem lenne jobb a másiknál akkor nem is különböztetnék meg egymást. Ez teljesen olyan mint a járműveknél az "L,S, stb" jelzés. Az alap ugyan az de mégis tartalmaz eltéréseket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm rini
2011.08.15. 22:08
Ezzel tisztában vannak az AMD-nél is. Ahogy azzal is, hogy szerencsétlen esetben a TSMC jól elcsúszhat a HP eljárással,ami nem példa nélküli náluk. Valójában nincs veszteni valójuk. Az ö koncepciójuk kész és gyártható a HPL-en is.Ha meg elkészül valaha a HP akkor semmiből se tart nekik-se áttenni arra gyártást. Addig is konkurencia nélkül lesznek a 28nm.-en
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... jozse...
2011.08.15. 22:24
Ha ez pontosan így történne, az nem lenne példa nélküli... reméljük most nem szállnak el tőle úgy az árak, mint amikor legutóbb ez történt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm Cyber...
2011.08.15. 22:48
Attól függ mi a cél. Rövidtávon kaszálni, vagy véglegesen rendezni az asztali játékos VGA paci kérdést, az nV-al.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6... jozse...
2011.08.15. 22:51
Legutóbb kaszálni próbáltak... Vagyis nem csak próbáltak, szénné keresték magukat az nv átnevezős szériái miatt, amikor vagy két éven keresztül egy épkézláb kártyát nem tudtak kihozni, de legalább a driverek is szarok voltak. Most remélhetőleg nem szívja meg úgy az nvidia megint, mert akkor mi vásárlók járunk a legrosszabbul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!