iPon Hírek

Jobb Bluetooth támogatást (is) hoz a Nokia Lumia Black frissítés

Dátum | 2013. 11. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Windows Phone 8 rendszer nemrégiben esett át egy komolyabb frissítésen, de így is maradtak hiányosságok a kelléktárában. A Nokia a hamarosan érkező Lumia Black frissítéssel kívánja kipótolni a GDR3 jelzésű WP8 kiadásból kimaradt dolgokat, amelyek egyáltalán nem lennének elhanyagolhatóak. Mint kiderült, a Black frissítési csomagnak az egyik legfontosabb hozadéka az alacsony energiaigényű Bluetooth szabvány teljes támogatása. A Bluetooth 4.0 LE egyre többször jut majd szerephez a jövőben, és a Nokia feltehetően maga is tervez olyan termékeket piacra dobni, amik ennek a segítségével teremtenek kapcsolatot az okostelefonunkkal. A Nokia egyébként már néhány modell esetében támogatja az ilyen elvárásokat támasztó Bluetooth modulokat. Az Amber frissítésnek köszönhetően – amely a GDR3 bemutatásának idejében érkezett – a Nokia Lumia 520, a Lumia 620, a Lumia 625 és a Lumia 720 számára már nem jelent akadályt a Bluetooth 4.0 LE támogatást igénylő kapcsolatok kialakítása és fenntartása.

A Bluetooth 4.0 LE támogatásról szóló információt a Nokia egyébként egy véletlen folytán osztotta meg a nagyvilággal, a Black minden újításáról egyelőre még nem rántották le a leplet. A fontos kommunikációs lehetőség érkezésére a Nokia FAQ (Gyakran Ismételt Kérdések) oldalát böngészve találtak rá. A gyártó példának itt a szívritmus monitort hozta fel (sportolók használnak ilyet előszeretettel) a Bluetooth 4.0 LE kapcsán, de mint azt már mind tudjuk, sokkal érdekesebb kütyük esetében is előszeretettel alkalmazzák ezt. A Samsung a Galaxy Gear okosóra esetében például már erre épített, hogy az újdonságuk a lehető legkevesebb energiát eméssze fel a mindennapos használatban a kapcsolatfenntartás során. A Microsoft egyébként nyilván támogatni kívánja majd a jövőben a Bluetooth 4.0 LE modulok használatát, senki ne gondolja, hogy a redmondiak megfeledkeztek erről. Bár a WP8 GDR3-ból kimaradt ez a lehetőség, a jövőre érkező Windows Phone 8.1-nek elismerték, hogy már a része lesz ez is. Ennek fényében kicsit furcsa, hogy a Nokia minél hamarabb el szeretné látni a Lumia modelleket ezzel a képességgel, mikor egyelőre szinte semmilyen fontos gép nem tart kifejezetten erre igényt. Talán a közeljövőben a Nokia valamilyen hordozható (viselhető) klienseszközzel állhat elő? Egy rendkívüli színvilágot felvonultató Lumia órával ismételten a Samsung nyomába eredhetnének, miután a Lumia 1520-szal már a Galaxy Note 3-nak is konkurenst állítottak. A Nokia különbejáratú frissítése a Bluetooth támogatás kiterjesztése mellett még több újdonsággal fog befutni, de egyelőre csak foszlányokat kaptunk az igazi képességeiből. A Lumia Black firmware telepítését követően testreszabhatóbb lesz az előnézeti, Glance képernyő (háttérkép is választható), minden WP8-as vason fel fog tűnni a megújult, összetettebb kamera alkalmazás, valamint olyan apróságokkal is számolhatunk, mint az integrált lépésszámláló. A Black egy kicsit problémás pontra is rámutat, miszerint a finnek egyre nagyobb szabadságot kapnak a Windows Phone 8 égisze alatt. Ez mondjuk nem csoda annak fényében, hogy a két vállalat részben egybeolvadt az elmúlt hónapok során, azonban ez a tény nem segít a többieken, akik így még jobban háttérbe szorulnak. A Lumia Black érkezéséről egyelőre semmit nem tudni, így nem árt türelemmel lennie a tulajdonosoknak. Feltételezések szerint a Lumia 1520 kereskedelmi forgalomba kerülése jó alkalom lenne a Black útnak indítására is, de az is elképzelhető, hogy csak jövőre találkozunk a frissítéssel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. expander
2013.11.19. 15:02
Nagyon jó kis telók ezek a Lumiák. Az androidnál mindenképp megbízhatóbb és gyorsabb. Kevés telóra kellett optimalizálni mint az almákat. Ezért ennyire jók!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tomchee
2013.11.19. 16:21
Csak sajnos az 1 éves készülékekhez már most nincs támogatás... Haveromnak 1 éves sincs a 800asa és szívhatja a fogát, mert 7.8 at nem, lehet már most sem tovább frissíteni, és hát minden only 8as.
Nesze neked 80k-s telefon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pasa44
2013.11.19. 16:39
Ezek meg aztán jók.... Testreszabhatóság nincs, lefagyásra viszont ezek is hajlamosak! A jobb alaklmazások pedig iszonyat drágák a Magyar pénztárcához!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jamborka
2013.11.19. 16:53
Lumia 800 launch date 2011.10 szóval több mint 2 éves
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.11.19. 18:26
pasa44
Nem kötelező megvenned...
Testre szabhatóság nincs, mondjuk nekem nem is hiányzik annál több ami van benne. Cserébe villám gyors és stabil (nálam kb 3 hónap alatt egyszer fagyott az 520, valószínűleg akkor is az én hülyeségem miatt). Sok jó app van ingyen is, és napi szinten vannak akciók, fizetősek ingyért.

tomchee
Attól hogy haverod kevesebb mint egy éve vette a 800-ast, az még jóval korábban jelent meg, ahogy írták is előttem már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pasa44
2013.11.19. 18:36
Nem is veszek lumiát az tuti! Ha utánam dobnák akkor is inkább rátaposnék! Megutáltam a nokiát, amiért eldobta a Meego-t ezért a hulladék szoftverért, ami sz@rt se tud és még ronda is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Stark
2013.11.19. 18:50
pasa44
Az igen, nagy IQ betyár lehetsz! Köszönjük ezt a tartalmas hozzászólást! Csak azt nem értem, ha ennyire szar a Lumia, meg a WP, mit keresel ebben a topikban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. vivanto pasa4...
2013.11.19. 19:59
Ha sokallod azt az 5-800 pénzt egy 100k-s telefonnál, nem tudom mit mondjak. Mondjuk tény, hogy nem lehet csak úgy mindent ingyé letorrentezni, mint droidnál, de ez csak az arra hajlamosak mércéjén negatívum.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Tafuh
2013.11.19. 21:31
Meg kell mondjam, borzasztó azt látni, hogy vannak még emberek akik bármiféle előismeret (vagy inkább személyes tapasztalat) hiányában is bátran kijelentik, hogy ez sz@r, az sz@r..
Javasolnám a "Ha utánam dobnák akkor is inkább rátaposnék!" figurának, hogy gondolja át élete értelmét, s állítson fel egy új értékrendet, mely méltóbb emberi mivoltához.
A Magyar pénztárcáról meg annyit, hogy a legjobb ár/érték aránnyal szerintem a mai napig az 520-as dicsekedhet. Kiváló telefon, belépőszinthez igazított cédulával.

Várjuk a frissítést!
Csak így tovább, jó úton haladnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. LoGA
2013.11.20. 07:12
Pár androidos telefon után vettem egy Nokia 520-at. Nagyon elégedett vagyok vele, számomra hihetetlen, hogy a belépő kategória is mennyire jól használható. Nem szaggat, nem akad, minden fut rajta, amit eddig próbáltam, a kétszer drágább androidos eszközeimnél jobb élményt nyújt a használata. Persze kell néhány kompromisszumot kötni: drága és kevés alkalmazás van hozzá, nincs előlapi kamera, nincs ledes vakuja, de azt hiszem, ez bőven elfogadható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Timer
2013.11.20. 10:43
Azért a Nokiának kiosztanék egy ordánérá nagy taslit azért, hogy a 820 / 920 párosból kimaradt a jelek szerint a BT 4.0-ás chip. Elég faramuci helyzet, hogy a korábbi csúcsmodell nem tud valamit, amit a negyed annyiba kerülő kistestvér már igen, ráadásl nem is egy lényegtelen apróságról van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Cannapeace
2013.11.20. 21:44
Volt androidom a nokia után és a hátam közepére nem kívánnám márcsak a mp3-at hallgatni is rossz rajta elveszi az ember életkedvét a linuxos hangzás ilág olyan monoszacharid fapados pedig Sony-volt így most vissza léptem c5re de van mellete egy c7 is. Majd ha lesz keret kiprobálok egy Lumiát is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tomchee
2013.11.20. 23:46
Rendben akkor legyen 2 éves. De attól még sem almáéknál, sem droidéknál nem láttam olyat, h 2 éves telefonhoz nem lehet letölteni az appok nagy részét.
Pasa44
Olcsóbb telefonok szegmensébe hidd el, hogy nagyon jók. Viszonylag majdnem kompromisszum mentes kis telefonok (hardver téren), és nem szaggatnak össze vissza mint az androidok 50k alatt. Bár a szoftveres támogatás az már más kérdés, mint már említettem

Habár mintha már kiszagolták volna a konkurenciát, az új Androidok már nem tűnnek olyan lomnak mint a régiek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!