iPon Hírek

Jobb és olcsóbb AMOLED-ek "szilárdlézerrel"

Dátum | 2008. 12. 02.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Ezt ígéri legalábbis az angliai illetőségű, Crawley-i székhelyű Powerlase cég. Állítják ugyanis, hogy egy olyan új, maximálisan költséghatékony eljárást fejlesztettek ki, amivel a síkpaneles kijelzők gyártása jóval gazdaságosabbá és hatékonyabbá tehető.

Az említett új technika magját egy, az aktív mátrixos OLED-ek (AMOLED-ek) előállítási folyamata közben alkalmazott újszerű lézerkezelés alkotja, amelynek köszönhetően az elkészült panelek nem csak hogy jóval alacsonyabb energiaigényűek és válaszkészebbek lesznek, hanem mindeközben a képminőségük is még jobb lesz.


OLED és AMOLED között annyi a különbség, hogy az AMOLED-eknél minden egyes pixelt apró tranzisztorok kezelnek (kapcsolnak ki és be) - a jó képminőség érdekében pedig e tranzisztorokat elsőrangú minőségű szilíciumkristályokból kell készíteni, amihez pedig a szilíciumkristályok lézeres hőkezelése szükséges.

Ami önmagában természetesen nem új dolog, régóta így csinálják. A Powerlase csak annyit fejlesztett, hogy a Starlase 400G névre hallgató új, szilárdkristályos lézerük a gyártási folyamatnak ezt a szakaszát jóval olcsóbbá tette (valamint környezetbarátabbá is, mivel az eddigi megoldásokkal ellentétben nem vegyi folyamatok útján állítja elő a lézerfényt), egy újabb lépéssel közelebb hozva az OLED-ek elérhetővé és megfizethetővé válását.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások